Dar kelios savaitės, ir vaikai vėl skubės į lopšelius-darželius bei mokyklas, kur jie atras pažinimo džiaugsmą. Kiekviena vasaros pabaiga vėl kelia nerimą tėveliams. Ypač nerimauja tėveliai, kurių vaikai tik pradės lankyti darželius ar pirmą kartą sės į mokyklos suolą. Sveikatos specialistų nuomone, labai svarbu tinkamai nusiteikti artėjantiems mokslo metams. Iš tikrųjų bus nelengva, nes vaikų adaptacija gerai pakankina ne tik tėvelius, bet ir pačius vaikus, bei auklėtojas. Todėl Dainų pirminės sveikatos priežiūros centro gydytojas psichiatras-psichoterapeutas Vytautas Bartkevičius sako, jog kaip vaikas jausis naujoje erdvėje, kaip jis ten tobulės ir kuo domėsis, priklausys nuo tėvų. „Kiekviena šeima turi savo šeimos modelį, pagal kurį auklėjami vaikai. Kai kurie tėveliai gali pasidžiaugti gražiai išauklėtu vaiku, o kitiems labiau svarbu, jog vaikas turėtų išmanųjį telefoną ar planšetinį kompiuterį – kiekvienam savos vertybės“, – pabrėžia V. Bartkevičius.

Svarbu pasirūpinti sveikatos pažyma ir skiepais
Į pirmąją klasę eiti nepasiskiepijus būtų nemenka klaida. Į klases sugužės 6–7 metų vaikai, kurie labai skiriasi imunitetu ir atsparumu užkrečiamosioms ligoms. Todėl prieš pradedant lankyti mokyklą ar darželį, o vėliau ir kasmet, privalu pasitikrinti sveikatą ir iki rugsėjo 15 dienos pateikti mokyklai sveikatos pažymą.

Sveikatos specialistai rekomenduoja profilaktiškai tikrindami vaikų sveikatą pas gydytoją pediatrą, nepamiršti pasiteirauti, ar vaikas tinkamai paskiepytas. Atsargumas ir apdairumas per devynis mokslo metų mėnesius atsipirks su kaupu.  

Sveikatos specialistai rekomenduoja prieš einant į darželius mažuosius pratinti ir prie naktipuodžio. Šie ir daugelis kitų pasiruošimų laukia tėvų. Tačiau anot psichologo, ne tik vaikams reikalinga adaptacija, nes kartais patys tėvai daug labiau dėl visko panikuoja, jaudinasi, nei jų vaikai, kurie per keletą dienų pripranta prie naujos aplinkos ir gražiai bendrauja su vaikais.

Atsargiai: tėvai rodo pavyzdį
Pirmosios dienos mokykloje sukelia stresą ir vaikams, ir tėvams. Dėl per didelio ar ilgai besitęsiančio streso gali sutrikti miegas, galiausiai susilpnėti ir imunitetas. Todėl gydytojai tėvams pataria kasdien kalbėtis su vaikais, domėtis, ką jie patiria darželyje ir mokykloje, kas juos jaudina. Vyresnio amžiaus vaikų nederėtų apkrauti papildoma veikla, nes pervargęs vaikas būna irzlesnis, piktesnis, viskuo nepatenkintas. Vaikas privalo turėti laiko pailsėti, žaidimams ir laisvalaikiui su šeima.

„Taip, kaip tėvai elgiasi, mato jų vaikai. Todėl visada tėvams reikėtų galvoti, kaip jie elgiasi būdami šalia vaikų. Neretai pastebiu, jog šiuolaikiniai tėveliai kuria šeimos modelį, kurio pagrindinė vertybė – materialinės gėrybės. Net žiūrint į vaikų aprangą tai matyti. Kai kurie vaikai net būna atstumti, kad į darželį ar mokyklą eina ne taip gražiai pasipuošę.

Geriausias dalykas buvo uniformos, kurios gražiai atrodė ir vaikų netraumuodavo. Dabar visi nori išsiskirti. Mamos, kurios neturi pinigų, laukia išpardavimų, kada vaikams gali nupirkti naujų rūbelių. Tačiau tokia sumaterialėjusi visuomenė traumuoja vaikus. Nelieka tikrų šeimos vertybių. Mes visi per daug dėmesio skiriame aprangai, nes kartais atrodo, jog ir vaikų tėvai kasdien yra taip išsipustę, kad nesuprasi, kur jie atėjo – į darbą, ar į spektaklį“, – sako psichologas V. Bartkevičius.

Todėl, anot specialisto, kartais patiems tėvams reikia psichologo konsultacijos, kad jis žinotų, kaip reikia tinkamai auklėti vaikus.

Svarbu pailsėti ir gerai išsimiegoti
Tinkamai pailsėti reikia ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems. Miego poreikis yra labai individualus, bet priimta laikyti, kad suaugusiesiems reikia apie 8 val. miego, o vaikams ir paaugliams daugiau nei 8 val.

Vasarą įpratus ilgiau pavakaroti ar net panaktinėti, pats metas sukti į kitas laiko reguliavimo vėžes, pradėti derintis prie mokyklos režimo. Kaip tai padaryti? Rytą vaikus reikia kelti anksčiau, skatinti apsirengti, papusryčiauti ir... išeiti iš namų! Būtent!

Suprantama, kad tai nemenkas iššūkis dirbantiems tėvams. Tačiau tik taip pavyks po truputį nerūpestingus vasaros įpročius pakeisti įprasta ir jaukia rudens rutina. Gydytojai primena, kad vasaros režimą pakeisti į rudeninį prireiks mažiausiai dviejų savaičių!

Miego ritmo reguliavimas ypač aktualus kai mažieji ruošiasi eiti į mokyklą ar lopšelį-darželį. Anot V. Bartkevičiaus, miego ritmą sutvarkyti tiesiog būtina, kad vaikas būdamas svetimoje erdvėje gerai jaustųsi, eitų su visais kartu miegoti ir būtų pailsėjęs.

Svarbus emocinis pasitenkinimas
Po vasaros grįžę į ugdymo įstaigas vaikais dalijasi įspūdžiais, kuriuos jie patyrė vasarą. Tačiau gydytojas V. Bartkevičius pastebi, jog dabar apie keliones ir poilsį vasarą reikia galvoti ištisus metus. Nes jei šeima auginanti vaikus netaupys, vasarą neatostogaus.

„Yra užburtas ratas. Tėvai taupo pinigus visus metus ir dažnai netenkina vaiko norų, kad vasarą su šeima galėtų kur nors toliau nei prie Platelių ežero nukeliauti. Visada reikia apsvarstyti, kas yra geriau – nauja suknelė ar atostogos užsienyje. Manau, jog vaikams labai svarbios yra ne tik vasaros stovyklos, bet ir atostogos su šeima, nes tada vaikas gauna emocinį pasitenkinimą, kai jis jaučiasi gerai, yra saugus ir yra patenkinami visi jo poreikiai. Reikia pagalvoti, kas geriau: ar poilsis prie Platelių ežero, ar kelionė į šiltus kraštus. Todėl vaikai turi suprasti, kas yra taupymas. Tačiau viena aišku, jog atostogų reikia visiems“, – aiškina gydytojas.

Į viršų