Pirmadienį AB „Šiaulių energija“ įvyko didžiulė nelaimė. Įvykus technikos gedimui, darbo vietoje žuvo 58-erių įmonės darbuotojas. Pirminiais duomenimis, nelaimė įvyko apie 9 val. 20 min. darbo metu, kai įrenginys į transporterį įtraukė ir mirtinai sužalojo darbuotoją. Į įvykio vietą atvykę medikai konstatavo daugines traumas ir vyro mirtį. Įvykis tiriamas, todėl pateikti išvadų ar įvardyti nelaimės priežasčių neskuba ir Valstybinės darbo inspekcijos Šiaulių skyriaus atstovai.

Nelaimė įvyko taisant įrenginio gedimą
Panašių nelaimių, pasak AB „Šiaulių energija“ atstovės spaudai Marinos Visockienės, bendrovėje per pastarąjį veiklos dešimtmetį nebuvo, nes dauguma bendrovės darbuotojų dirba ne pirmą dešimtmetį. Dėl tragiškos nelaimės „Šiaulių energijoje“ jau yra pradėtas tyrimas.

„Nelaimė įvyko pirmadienį, kai 58-erių metų bendrovės įrengimų remonto šaltkalvis buvo įtrauktas į biokuro padavimo katilus-transporterius. Pamainos operatorius pastebėjo, kad atsirado pašalinis triukšmas ir operatorius paprašė  įrengimų remonto šaltkalvių pažiūrėti, kas atsitiko. Šaltkalviai nuėję į biokuro sandėlį ir pamatė įtrūkusią detalę. Bandant ją atsukti detalė įkrito į pirmąjį transporterį (biokuro transporterių sistema sudaryta iš septynių transporterių). Vienas darbuotojų nuėjo prie paskutinio transporterio pažiūrėti, ar detalė atkeliaus su biokuru iki kuro bunkerio, o tuo tarpu kitas šaltkalvis nusprendė užlipti ant pastato stogo ir ties ketvirtuoju transporteriu atsukęs dangtį, tikriausiai pastebėjęs užstrigusią detalę, bandė ją sugauti. Kitas darbuotojas užlipęs ant stogo pamatė momentą, kai transporteris įtraukė vyrą į vidų. Tada avariniu būdu buvo sustabdytas transporteris, tačiau padėti jau nebuvo galima. Vietoje, kur įvyko nelaimė, žmogaus nesimatė, nes vyro kūną judantis transporteris spėjo nunešti toliau. Sumaitotą kūną iš įrenginių ištraukė atvykę ugniagesiai“, – įvykio aplinkybes aiškino M. Visockienė.

Apie daugiau nei metus bendrovėje „Šiaulių energija“ dirbusį vyrą, pasak M. Visockienės, buvo tik teigiami atsiliepimai: darbštus, sąžiningas. Dėl darbuotojo blaivumo nebuvo keliamas klausimas, nes darbuotojas – nepriekaištingos reputacijos.  

„Užjaučiame artimuosius, dėl šio įvykio liūdi mūsų bendrovės administracija ir visas kolektyvas. Žuvęs darbuotojas buvo patyręs ir išmanė savo darbą. Šiuo metu vyksta tyrimas, po kurio ir paaiškės nelaimės priežastys, bus priimami tolimesni sprendimai. Primename, kad dėl įvykio šilumos tiekimas miestiečiams nenutrūko, todėl gyventojai dėl to nepatogumo nepatyrė“, – sako M. Visockienė.

Nesilaikė darbo saugos reikalavimų?
Šiaulių greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausioji gydytoja Eugenija Kukaitienė „Šiaulių naujienoms“ sakė, jog atvykus į  įvykio vietą padėti nukentėjusiam jau nebuvo galima. Vyras patyrė daugines traumas, smarkiai buvo supjaustytas jo kūnas.

„Šį kartą traumos nesuderinamos su gyvybe. Radome kūną kraujo klane. Panašių traumų darbe dėl darbuotojų neatsargumo dažnai pasitaiko, tačiau dažniausiai būna geresnė jų baigtis nei šį kartą. Todėl visi turėtų būti atsargesni“, – sakė E. Kukaitienė.

Pirminiais Valstybinės darbo inspekcijos duomenimis, nelaimė įvyko dėl to, kad darbo metu nebuvo laikomasi darbo saugos reikalavimų.

„Nuvykę į įvykio vietą gavome tik dalinius paaiškinimus, nes darbuotojai, matę įvykį, ir administracija buvo šoko būsenos, nes šalia dar gulėjo nukentėjusiojo kūnas. Iš karto būtų net neetiška reikalauti išsamaus paaiškinimo, tačiau artimiausiu metu bus surinkta visa medžiaga apie įvykį, darbo organizavimo eigą ir pateikiamos išvados. Bet kuriuo atveju buvo būtina informuoti darbuotojus, kad judant įrenginiui nuiminėti kažkokias detales ar lįsti į jo vidų tikrai draudžiama. Jei nebūtų darbo saugos pažeidimų, nelaimės būtų išvengta“, – sakė Valstybinės darbo inspekcijos Šiaulių skyriaus vedėjo pavaduotojas Stasys Joneikis.  

Apie tai, kad galimai bendrovės darbuotojai buvo nepakankamai informuoti apie darbo saugą, teiravosi ir Valstybinės darbo inspekcijos atstovas, tačiau įvykį matę darbuotojai nepajėgė atsakyti dėl patirto šoko, kaip pasakojo S. Joneikis, net negalėjo normaliai kalbėti.

Dar laukiama teismo ekspertizės išvadų dėl kraujo intoksikacijos ir mirties priežasties išvadų. Kai bus surinkti reikiami dokumentai ir bus nustatytos faktinės įvykio aplinkybės pagal nelaimingų atsitikimų darbe nuostatus, pasak S. Joneikio, spręsis atsakomybės taikymo bendrovei už įvardytus pažeidimus klausimas.

Panašių nelaimių, pasak S. Joneikio, Šiauliuose pasitaiko gana retai. Paskutinis panašus įvykis buvo prieš dvejus metus, kai pas ūkininką dirbęs 19 metų jaunuolis buvo įtrauktas į grūdų džiovyklę ir dėl sunkių sužalojimų mirė.

Į viršų