Pandemija jau kelis metus iš eilės iš mūsų pasiglemžė didžiąsias metų šventes. Ar taip bus ir šiemet? Kalbintų šiauliečių nuomonės šiuo atžvilgiu išsiskiria. Vieni sako, kad šiemet yra nusiteikę švęsti kaip reikiant, o kiti planuoja likti namie ir net nepriimti svečių.

Pasigenda artumo
„Praėjusias Kalėdas ir Naujuosius metus sutikau namie viena. Tai buvo itin nemaloni patirtis. Kai esi vienas per šventas, užpuola niūrios mintys ir gailestis sau. Šiemet, sveikata nebebus mano prioritetas. Labiau už viską noriu grįžti į gimtuosius namus ir šventes sutikti su pačiais artimiausiais žmonėmis“, – atviravo Judita.

Monika laikosi tos pačios nuomonės. Anot jos, ji pati ir net visi jos giminaičiai yra pasiskiepiję nuo COVOD-19 ligos, todėl jie ir vėl Kalėdas planuoja švęsti kartu.

„Kai dar nebuvo skiepų, tikrai bijojau rizikuoti savo ir artimųjų gerove. Sąžiningai laikiausi visų rekomendacijų, vengiau kelionių ir didelių susibūrimų. Dabar, kai visi pasiskiepijome, tokios baimės nebėra, todėl nematau priežasties, kodėl šventes turėtumėme sutikti atsiskyrę“, – kalbėjo šiaulietė.

Kol vieni jaučia poreikį sugrįžti prie įprastos šventinės rutinos, kiti pripažįsta, kad kaip jų nelaukė anksčiau, taip jų nelaukia ir dabar.

„Specialiai su kolegomis apsikeičiau pamainomis, kad per Kūčias ir Kalėdas nereikėtų sėdėti prie stalo ir apsimesti, kokie esame laimingi ir kaip viskas gražu. Didžiosios metų šventės man kelia stresą ir net pyktį, todėl bus tikra palaima jas praleisti darbe“, – pripažino Donatas.

„Kokios ten šventės: žmona pagamins ką nors skanaus, pasėdėsime prie televizoriaus ir tiek. Nebesu toks jaunas, kad kažkur dar lakstyčiau, o ir artimųjų belikę ne tiek jau ir daug. Nesvarbu, yra tas koronavirusas, ar ne – tai mūsų planų nekeičia“, – antrino Alfonsas.

Pasiryžę viskam
Taip pat bus ir tokių, kurie bent vieną iš žiemos švenčių šiemet minės nuotoliniu būdu, tai atskleidė „Telia“ užsakymu atlikta šalies gyventojų apklausa.

„Pernai per didžiąsias metų šventes šalyje buvo paskelbtas karantinas, todėl dauguma žmonių neturėjo pasirinkimo ir su artimaisiais bendravo virtualiai. Ar šįmet galios kokie nors judėjimo ribojimai, kol kas neaišku, tačiau dalis žmonių jau dabar žino, kad švęs nuotoliniu būdu: Kūčias taip sutikti ketina 12 proc., Kalėdas – 14 proc., o Naujuosius – dar 15 proc. Lietuvos gyventojų“, – tyrimo rezultatus komentavo „Telia“ rinkodaros įžvalgų vadovė Justina Vaikutytė-Paškauskė.

Gyvai su artimaisiais Kalėdas sutikti planuoja ketvirtadalis apklaustųjų, likusiųjų sprendimas priklausys nuo situacijos šalyje.

Apskritai žiemos švenčių sutikimą nuotoliniu būdu daugiau žmonių vertina neigiamai (42 proc.) nei teigiamai (27 proc.). Tarp svarbiausių nuotolinio šventimo trūkumų net 7 iš 10 gyventojų nurodė, kad jis niekada neatstos gyvo bendravimo. Daugiau nei pusė žmonių taip pat pastebėjo, kad bendraujant vaizdo skambučiu nesijaučia šventinės atmosferos, trūksta šventinio šurmulio ir tai atitolina šeimas, draugus.

Tačiau vaizdo skambučiai per šventes turi ir privalumų: beveik pusė apklaustųjų pasidžiaugė, kad tai leidžia pabendrauti su emigravusiais giminėmis, 4 iš 10-ies vertina artimųjų sveikatos saugojimą, o kas trečias pastebėjo, jog susitikimą pakeitus vaizdo skambučiu patiriama mažiau išlaidų maistui, gėrimams, transportui.

Į viršų