Nauji skersvėjai Kalėdų iš šiauliečių dar nespėjo pavogti. „Laiptų galerijoje“ 29-ąjį kartą vyko Kalėdas pasitinkantis renginys, skambėjo autentiškos kalėdinės dainos, atliekamos etnografinio ansamblio „Salduvė“. Atidarytos dvi parodos: 29-oji tarptautinė kalėdinių miniatiūrų paroda ,,Jau atvažiuoja šv. Kalėda“ bei Raimondo Navakausko sakralinio meno ekspozicija „Mano ikonos“. Tauraus susikaupimo valandą skambėjo  Lietuvos nacionalinės filharmonijos Čiurlionio styginių kvarteto koncertas ir aktoriaus Andriaus Bialobžeskio skaitomos Vytauto Mačernio eilės.

Projekto tradicija apginta
Pasak galerijos direktorės Janinos Ališauskienės, projekto pavadinimui jau buvo iškilusi grėsmė, atsirado „galvų“, norėjusių žodį „Kalėda“ išbraukti. Laimė, Šiaulių miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Daina Kinčinaitienė senąjį pavadinimą apgynė. Šventinis vakaras buvo kupinas spalvų ir linijų žaismės, sakralios rimties ir susikaupimo, nuoširdaus bendravimo šilumos, simboliniu kasdienės duonos gabalėliu pasveikintas kiekvienas vakaro svečias.

Projektas apėmė visas erdves. Šventiškai apšviesti medžiai sode, šiaudinukais papuoštos eglutės, romantiška žvakių šviesa. Nuo didžiosios salės sienų širdin skverbiasi įspūdingų R. Navakausko ikonų žvilgsnis. Kviečia sustoti, susimąstyti.

Ikonų parodos tęsinys trečiajame aukšte leidžia nugrimzti į save, atsiriboti nuo šurmulio, nusiteikti ramybei. Tai nepaprasta dovana  galerijos lankytojams. Autorius pakvietė atsigręžti į Kalėdų šventės tikslą, pasak jo, ikona kalba į širdį, suartina su kūrėju.  „Ikona – tai malda, vartai į Dievą. Jomis gėrėtis gali tas, kurio širdis atsiveria, –  sakė dailininko Raimondo Navakausko ikonų saugotoja Kristina. – džiugu, kad galime su jumis tuo gerumu, grožiu dalytis.“

Apie šv. Kalėdų prasmę jautriai kalbėjo Šv. Jurgio bažnyčios kunigas klebonas soc. m. dr. Saulius Matulas. Pasak dvasininko, Kristaus giminmo šventės laukdami, budėkime, kad pašalės skersvėjai neištrintų svarbių dalykų, kurie mūsų širdyse paties Dievo įrašyti.

Parodos nominantai
29-oji tarptautinėje Kalėdinių miniatiūrų parodoje pustrečio šimto darbų pristatė 83 dailininkai iš Lietuvos ir Latvijos. Labai gausi paroda, atskleidžianti meninių stilių įvairovę.

Tradiciškai prizais apdovanoti parodos nominantai: Inta Klasone, Solvita Spirge-Sene, Aldis Klavinš  iš Liepojos, Rasa ir Virginijus Tamošiūnai iš Mažeikių, alytiškė  Indrė Diržienė, kaunietė Valda Verikaitė, Marija Rubavičiūtė iš Vilniaus, Dalia Čistovaitė iš Klaipėdos, visas būrys šiauliečių:  Virginijus Šimoliūnas, Gražina Arlauskaitė-Vingrienė, Juzefa Damskienė, Irena Burneckienė, Antanas Visockis, Vilija Lesauskienė, Jūratė Šlitė-Brazė, Kazys Bimba.

Kiekvienam parodos menininkui įteiktas savitas dailininkės Romualdos Varpiotienės sukurtas parodos katalogas.

Vakaras rimties ir gerumo
Susikaupimo, rimties, atsivėrimo valanda – Lietuvos nacionalinės filharmonijos. Čiurlionio styginių kvarteto koncertas ir širdies stygas virpinančios aktoriaus Andriaus Bialobžesko skaitomos Vyt. Mačernio eilės.

Atsisveikindama galerijos direktorė J. Ališauskienė ragino nebijoti, kad ką nors mūsų Kalėdos gali įžeisti: „Drauge su Šiaulių žydų bendruomene neseniai degėme Chanukos žvakes – simbolizuojančias šviesos pergalę prieš tamsą. Mūsų Kalėdos – irgi ėjimas į Šviesą, į Meilę. Šis vakaras skirtas žmogui, jo gerumui. Dalinkimės gerumu ir maldose ir kasdienybėje, kaip duona kasdiene dalinamės.“

2021 12 13 3

M. K. Čiurlionio kvartetas ir A. Bialobžeskis.
Dariaus ANČEREVIČIAUS nuotr.

2021 12 13 5

Sveikinamas V. Šimoliūnas.
Dariaus ANČEREVIČIAUS nuotr.

2021 12 13 2

Duona R. Navakausko rankose.
Dariaus ANČEREVIČIAUS nuotr.

Į viršų