Šiaulių regione koronavirusu užsikrečiama rečiau, tačiau padėtis vis tiek nepavydėtina. Prasčiausia situacija yra Šiaulių mieste, kur naujų ligos atvejų rodiklis iki šiol gerokai viršija Lietuvos vidurkį. Taip pat tenka apgailestauti, kad didžioji dalis protrūkių yra susiję su ugdymo įstaigomis.

Liga plinta šeimose
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Šiaulių departamento vadovės Simonos Abromavičienės teigimu, situacija Šiaulių regione yra šiek tiek geresnė, tačiau vis tiek išlieka pakankamai įtempta ir sudėtinga.

Aukščiausiu sergamumu išsiskiria Šiaulių miestas. Pagal segamumą, Lietuvoje esame 10-ojoje vietoje, o tarp didžiųjų šalies miestų – 4-ojoje. Mažiausiu sergamumu regione gali pasigirti tik Kelmės ir Radviliškio rajono savivaldybės.

Praėjusią savaitę registruoti 3 įvežtiniai atvejai: iš Norvegijos, Jungtinės Karalystės ir Maltos. Dažniausiai užsikrečiama šeimoje arba užsikrėtimo priežastys nėra žinomos, taip pat asmenys suserga ugdymo ir sveikatos priežiūros įstaigose.

Iš viso šiuo metu Šiaulių regione registruojami 108 aktyvūs protrūkiai. Pagal epidemiologinių tyrimų duomenų analizę, didžioji dalis protrūkių yra susiję su ugdymo įstaigomis. Taip pat protrūkiai registruoti asmens sveikatos priežiūros įstaigose, socialinės globos įstaigose, gamybos įmonėse.

Šiaulių mieste aktyvių protrūkių registruota daugiausiai – 61. Didžioji dalis jų siejami su ugdymo įstaigomis (87 proc.), asmens sveikatos priežiūros įstaigomis (5 proc.), gamybos įmonėmis (6 proc.) ir kitomis įmonėmis (2 proc.).

Taip pat nemažas protrūkių skaičius išlieka Joniškio rajono savivaldybėje –18. Didžioji dalis jų yra siejami su ugdymo įstaigose registruotais protrūkiais (67 proc.) ir žemės ūkio bendrovėmis (17 proc.).

Šiaulių rajono savivaldybėje iš viso yra 10 aktyvių protrūkių. 6 iš jų taip pat siejami su ugdymo įstaigomis. Kitose rajonuose aktyvų protrūkių yra mažiau: Akmenės rajone – 7, Radviliškio rajone – 5, Pakruojo rajone – 4, Kelmės rajone – 3.

Per praėjusią savaitę regione registruoti 35 nauji protrūkiai, daugiausiai iš jų Šiaulių mieste – 23.

Kalbant apie protrūkius asmens sveikatos priežiūros įstaigose, jų Šiaulių regione yra 5. Iš jų 3 – Šiaulių mieste: dviejose Respublikinės Šiaulių ligoninės skyriuose, Šiaulių ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centre. Taip pat protrūkiai registruoti Joniškio ligoninės Ambulatorinės medicinos centro Fizinės medicinos ir reabilitacijos padalinyje, Pakruojo ligoninės Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriuje. Pastarasis protrūkis yra vienas iš didesnių, čia iš viso registruota 16 COVID-19 atvejų.

Sunkiai serga net vaikai
Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovė Česlova Špūrienė pranešė, kad ligoninės skyriuose gydomi 84 pacientai, reanimacijoje šiuo metu yra 15 pacientų (10 nevakcinuotų). Didžioji dalis į ligoninę pakliuvusių žmonių būna nesiskiepiję, vakcinuoti sudaro tik 10-25 proc. rimčiau susirgusiųjų.

„Situacija ligoninėje yra stabili. Užpildyta 67 proc. aktyvaus gydymo lovų ir 58 proc. reanimacinių lovų. Rezervą turime, plėstis nereikia. Jeigu taip bus ir toliau, lovų skaičių galbūt net teks mažinti, kad galėtumėme plėsti planines paslaugas“, – kalbėjo Č. Špūrienė.

Per ilgąjį savaitgalį Respublikinėje Šiaulių ligoninėje mirė 17 COVID-19 liga sirgusių pacientų, o per praėjusį savaitgalį – 3.

Šiuo metu Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikoje gydomi du COVID-19 liga susirgę vaikai, į vaikų reanimaciją patekusių mažųjų pacientų nėra. Tiesa, praėjusią savaitę vieną paauglį dėl prastėjančios būklės teko skubiai pervežti į Santaros klinikas. Šiuo metu jo būklė stabili.

Ligoninės vadovė atkreipė dėmesį, kad nuo COVID-19 ligoninėje gydomi vaikai nuo kūdikystės iki 18 metų, vis dėlto dažniausiai suserga 11–15 metų paaugliai.

„Jeigu vaikai nuo 12 metų aktyviau skiepytųsi, tas skaičiųus žymiai sumažėtų“, – akcentavo ji.

Aktyviausiai skiepijasi senjorai
Šiaulių miesto savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėja Viktorija Palčiauskienė informavo, kad paskiepytų gyventojų dalis pasiekė 63,8 procento. Iš jų pilnai paskiepyti 58,4 proc., dalinai – 2,5 proc., pakartotinai – 2,9 proc. Bendras imunizuotų gyventojų skaičius siekia 72,2 proc.

Vakcinavimo skaičiai praėjusią savaitę buvo kiek mažesni, tikėtina, kad tam įtakos turėjo lapkričio 1-2 dienos, kai žmonės daugiau dėmesio skyrė savo artimųjų kapų lankymui.  Iš viso paskiepyti 1 153 šiauliečiai: 210 pirmąja doze, 401 – antrąja ir net 542  – sustiprinamąja doze.

Vertinant visų pasiskiepijimą pagal amžiaus grupes, dar trys amžiaus grupės pasiekė 70 proc. pasiskiepijimo lygį: 80+, 35–44, 16–25. Tuo tarpu mažiausiai pasiskiepijusių yra tarp 12–15 metų asmenų.

Svarstoma, kad aktyviau skiepytis senjorus galėjo paskatinti vienkartinė 100 eurų išmoka. Kaip žinia, pilnai pasiskiepijusius šios amžiaus grupės pensininkus pirmosios išmokos pasieks jau gruodžio mėnesį kartu su pensijomis.

„Sunku pasakyti, ar tai yra pagrindinė priežastis. Asmenys, su kuriais tenka bendrauti, pirmiausia pasako, kad mes negalvotumėme, jog jie skiepijasi dėl 100 eurų. Kai kurie tikrai džiūgauja, kad ir pasiskiepys, ir pinigų gaus, bet pažymi, kad nesiskiepija vien dėl to, kad gautų 100 eurų“, – sakė V. Palčiauskienė.

Ji patvirtino, kad tikrai padaugėjo besiskiepijančių 75+ metų amžiaus grupėje, tačiau svarstė, kad to priežastis yra ta, jog kai kuriems po paskutinio skiepo tik dabar praėjo pusę metų: „Dalis senjorų tikrai laukia kada praeis pusė metų ir galės pasiskiepyti trečiąja vakcinos doze. Čia toks sutapimas, kad gali 100 eurų gauti ir tuo pačiu sueina pusė metų, kada gali skiepytis. Galbūt jie būtų pasiskiepiję ir anksčiau, kai dar nebuvo galimybės gauti 100 eurų.“

Skiepijasi ne tik dėl išmokos
Kalbant apie pirmąją vakcinos dozę, dažniausiai skiepijasi 80+ metų amžiaus senjorai, bet skiepijasi labiau dėl prastos ir įtemptos epidemiologinės situacijos. Taip pat pastebėta, kad vis dažniau į Savivaldybę kreipiasi suaugę vaikai, kurie nori, kad jų tėvai būtų paskiepyti.

Primintina, kad uždarius Vakcinavimo centrą, skiepijimas vyksta tik sveikatos priežiūros įstaigose, klinikose, šeimos gydytojų centruose bei „Gintarinėje“ vaistinėje prie Centrinio turgaus. Registruotis vakcinai galima trumpuoju telefonu 1808 arba užpildyti registracijos formą koronastop.lt. puslapyje. Esant reikalui, pasikonsultuoti dėl skiepijimo galima savo sveikatos priežiūros įstaigose. Senjorai, kuriems dėl amžiaus ar ligos sudėtinga atvykti skiepytis, gali telefonu 1863 išsikviesti skiepijimo komandą į namus.

Praėjusią savaitę šiek lėtėjo ne tik vakcinacijos, bet ir testavimosi apimtys. Šiaulių mobiliajame patikros punkte per praėjusią savaitę atlikta daugiau nei 3 670 tyrimų. Daugiau nei pusė tyrimų atlikta simptomų turintiems, kita pusė – profilaktiškai sveikatą besitikrinantiems. PGR testų teigiamų atsakymų dalis praėjusią savaitę sudarė beveik 35 proc. Antigeno testais per savaitę nustatyta 20 ligos atvejų.

„Stebimas teigiamas pokytis – nustatoma mažiau teigiamų atsakymų. Jeigu užpraėjusią savaitę teigiamų atsakymų dalis sudarė 42,3 proc., tai praėjusią – beveik 35 proc. Tai atsispindi ir mūsų sergamumo rodikliuose. Labai norisi tikėti, kad teigiamų atsakymų dalis ir toliau mažės ir tai kels mažiau įtampos“, – vylėsi V. Palčiauskienė.

 

Į viršų