Šiaulių apygardos teismas atmetė UAB „Švarinta“ ieškinį dėl Šiaulių miesto savivaldybės administracijos vykdyto miesto teritorijų tvarkymo ir valymo paslaugos pirkimo konkurso netinkamų sąlygų ir vieno konkurso dalyvio protegavimo. Įmonė su Savivaldybe susiėmė dėl... šiukšlių dėžių. „Švarinta“ konkurse pasiūlė mažesnę kainą, tačiau nepaisė reikalavimo mieste pastatyti 350 šiukšlių dėžių. Vietoje jų pasiūlė konteinerius. Teismas išaiškino įmonei, kad šiukšlių dėžės ir konteineriai yra skirtingos talpos, o miesto bendruomenė turi teisę gyventi kultūringoje aplinkoje.

Skundėsi politikams ir teismui
Jau buvome rašę, kad miesto politikai gavo UAB „Švarinta“ interesams atstovaujančio advokato Dariaus Krukonio laišką, kuriame tvirtina, kad Savivaldybė jau ne vienerius metus neva proteguoja bendrovę „Ecoservice projektai“ ir ši laimi beveik visus konkursus, kuriuose dalyvauja. „Švarinta“ pateikė pasiūlymą miesto teritorijų tvarkymo ir valymo paslaugos pirkimo konkurso II daliai. Teisininkas aiškino, kad nežiūrint to, kad „Švarintos“ pasiūlymas buvo 210 tūkst. Eur mažesnis, jis buvo atmestas, nes, pasak advokato, Savivaldybės atstovai nusprendė, kad įmonė turi per mažai šiukšlių dėžių. Įmonė dėl to kreipėsi į teismą ir paprašė taikyti laikinąsias apsaugos priemones – konkursą sustabdyti ir neleisti Savivaldybės administracijai sudaryti paslaugos teikimo sutarties, kol teismas išspręs bylą iš esmės. Teismas priėmė sprendimą laikinąsias priemones taikyti, tačiau metų sandūroje sutriko elektroninė teismų informacijos sistema ir Savivaldybės juristai teismo nutarties nepamatė. Sausio 2 d. administracijos direktorius Antanas Bartulis sutartį su nugalėtoju pripažinta bendrove „Ecoservice projektai“ pasirašė.

Kiekvienas protingas supranta, kas yra šiukšlių dėžė
Administracijos direktorius Antanas Bartulis spaudos konferencijoje entuziastingai pranešė, kad Šiaulių apygardos teismas „Švarintos“ ieškinį atmetė. Buvo paneigta, kad organizuodama konkurso II dalį ir suformuodama konkurso dalyviams sąlygas, t. y. prašydama šiukšlių dėžių, Savivaldybė pritaikė sąlygas vienam rinkos dalyviui.

Teismas akcentavo, kad perkančiajai organizacijai (šiuo atveju tai – Savivaldybės administracija) paliekama teisė nuspręsti, kokius reikalavimus nustatyti pirkimo dokumentuose. Pastebėta, kad Savivaldybės administracija neribojo tiekėjų įsigyti konkrečių parametrų, išvaizdos, kainos, gamybos medžiagos šiukšlių dėžių, o nurodė tik tipą. Teismas pažymėjo, kad kiekvienas protingas žmogus supranta, kas yra šiukšlių dėžė, kokia jos paskirtis, kaip ji turi atrodyti, nepriklausomai nuo jos pastatymo vietos.

„Ieškovė yra profesionalė savo veikloje, todėl teismas neturi pagrindo abejoti jos nuovokumu“, – aiškinama teismo sprendime.

A. Bartulis tikino, kad „Švarinta“ suprato konkurso sąlygas, tačiau įvėlė Savivaldybę į diskusiją: kas yra šiukšlių dėžė, kas – konteineris. Faktas, kad įmonė nepateikė šiukšlių dėžių pavyzdžių, rodo, kad ji tiesiog jų neturi, todėl Savivaldybės atstovai buvo nuvykę apžiūrėti į vietą. Įmonėje rado tik 240 l talpos konteinerių.

Teismas pasisakė, kad siekis įrodyti, kad miesto gatvėse kada nors kaip šiukšlių dėžės būtų naudojami konteineriai, yra aiškus ieškovės noras tapti nugalėtoja, nors jos siūlymas neatitinka konkurso sąlygų.

„Būtų visiškai nesuvokiama situacija, kai reprezentatyviose vietose vietoje šiukšlių dėžių statomi uždengiami, ratukais stumdomi konteineriai, kokie jie bebūtų nedideli“, – aiškina paslaugų teikėjams teismas.

Šiukšlių dėžės yra mažosios architektūros akcentas. Teismas sprendžia, kad paslaugos turi būti atliekamos tokiais būdais ir priemonėmis, kaip tikisi perkančioji organizacija, ir „negalima nuneigti to fakto, kad miestas turi būti tvarkingas, kad jo bendruomenės nariai galėtų gyventi kultūringoje aplinkoje“.

Sutartis sustabdyta, bet valymo darbai vyksta
Administracijos vadovas A. Bartulis informavo, kad šiuo metu miesto teritorijų tvarkymo ir valymo paslaugos pirkimo konkurso II dalyje pasirašyta sutartis su „Ecoservice projektai“ yra sustabdyta. Miesto šaligatviai ir nevažiuojamos erdvės yra valomos trumpam laikui nupirkus papildomų paslaugų ir pasirašius trumpalaikę sutartį su pagrindiniu laimėtoju „Ecoservice projektai“, kuri galios, kol vyks teisminiai ginčai. „Švarinta“ turi dvi savaites teismo sprendimui skųsti aukštesnės instancijos teismui.

Jei skundų nebus, liks šioje istorijoje laukti dar vieno sprendimo. Vyriausiosios tarnybinės etikos komisija atlieka tyrimą, ar tinkamai ir laiku Savivaldybės administracijos direktorius A. Bartulis yra pateikęs viešųjų ir privačių interesų deklaracijas. Jų nerado „Švarintos“ advokatas. A. Bartulis sakė šiuo metu rengiąs komisijai paaiškinimus.

Į viršų