11-16-2015 13

Mitingo dalyviai pasisakė prieš priverstinę emigraciją ir migraciją.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Diana JANUŠAITĖ
Po kruvinųjų penktadienio įvykių Prancūzijoje turbūt įsižiebė didesnė antipatija migrantams. Tai liudija šeštadienio popietę Šiaulių Prisikėlimo aikštėje nuaidėję aštrūs pasisakymai. Grupė šiauliečių, neapsikentusių prastėjančių gyvenimo sąlygų šalyje, organizavo mitingą, kuriame pasisakė prieš priverstinę emigraciją ir imigraciją. Jie atvirai reiškė nepasitenkinimą valdžia ir ragino visus susimąstyti apie tai, kokiu keliu einame.

Nenori pabėgėlių Šiauliuose
Mitingo organizatorė Birutė Dilpšienė „Šiaulių naujienoms“ sakė, kad Lietuvos valdžia turėtų labiau galvoti apie savo tautiečius, o ne imigrantus.
„Kodėl pabėgėliai turėtų gauti tuos šešis šimtus eurų, kai mūsų pensininkai net neturi ko valgyti? Nereikia mums nė vieno. Tegul patys savo vaikais rūpinasi“, – pabrėžė B. Dilbšienė.
Taip pat ji kategoriškai pasisakė prieš emigraciją. Anot jos, lietuviai į kitas šalis taip dažnai neišvyktų, jeigu čia galėtų normaliai užsidirbti: „Mūsų vaikams nebemiela čia gyventi, greitai Lietuva iš viso liks tuščia.“
Mitingo organizatorės nuomone, šalyje praktiškai nelikus darbingo amžiaus žmonių, mokančių mokesčius, viskas krenta ant dirbančių pensininkų pečių. Be to, valdžia nuolat skolinasi ir tuos pinigus skiria valdininkų atlyginimams, o ne gyventojų gerovei užtikrinti.
„Reikia prieš Seimą kovoti. Mes norime tik keturiasdešimties žmonių Seime. Norime tikros Lietuvos nepriklausomybės, o ne gobšuolių, šiltai sėdinčių savo kėdėse. Mes už tikrą nepriklausomybę. Galime gerai gyventi ir be Briuselio, ir be Maskvos. Nenorime, kad mums vadovautų Amerika ar Rusija“, – kalbėjo B. Dilbšienė.
Šiaulietė sakė, kad anksčiau buvo geriau gyventi: „Nors atlyginimai buvo maži, bet bent jau tada tikrą dešrą valgėme, o dabar kažkokius priedus, kurie tik vėžį, cukraligę ir kitas ligas sukelia.“

Baiminasi teroristinių išpuolių
Karčių žodžių imigrantams negailėjo ir mitinge dalyvavęs ubagų karalius Vytautas Šustauskas. Anot jo, valdžia pirmiausia turėtų pasirūpinti savo gyventojais, o tik po to galvoti apie svetimšalius.
„Kol nebus išspręstos visos Lietuvos žmonių problemos, tol mums imigrantų nereikia. Kitu atveju tik daugiau problemų ant savo sprando užsikelsim. Tuomet verks visa valdžia ir mes visi“, – piktinosi jis.
Mitingo dalyvis šiaulietis Antanas pasakojo, kad reikia visiems aktyviau prieš imigrantus pasisakyti. Jei dabar nesiimsime jokių veiksmų, greitai iš viso savo nuomonės pareikšti negalėsime.
„Po metų ar dvejų bus kaip Vokietijoje. Seimas uždraus apie migrantus kalbėti, net susibūrimo nebus galima padaryti. Nereikia mums tų atvykėlių, jie iš mūsų darbą atims ir dar didesnę pašalpą gaus. Reikia rūpintis mūsų žmonėmis, ne imigrantais“, – kalbėjo šiaulietis.
Jonas atviravo, kad labiausiai baiminasi įstatymo, kuris įpareigotų lietuvius prievarta pabėgėlį į savo namus priimti. „Jeigu į savo butą priimsime vieną žmogų, tai po to jis čia visas savo keturias žmonas, krūvą vaikų atsiveš, o buto šeimininką nušaus. Jie nieko gero nepadarys, tik mušis, girtuokliaus ir mus visus susprogdins“, – apie tai, kodėl Šiauliams nereikia pabėgėlių, savo nuomonę išsakė Jonas.

Problemų – nors vežimu vežk
Pensinio amžiaus šiaulietis Juozas pridūrė, kad valdžia ne tik nesusitvarko su imigracijos politika, bet ir neišsprendžia kitų svarbių problemų. Pavyzdžiui, Šiauliuose nesutvarko gatvių, kapinių, leidžia parkams apželti ir pan.
„Prie Smetonos čia gyventi buvo geriau. Tuomet Šiauliai buvo prestižinis miestelis. O dabar... Apsidairius aplink pasidaro gėda ir baisu. Jeigu taip bus ir toliau, valdžia paskutinius gyventojus tuoj išvarys“, – sakė jis.
Kiti mitingo dalyviai skundėsi dėl padidėjusių kainų. Piktinosi, kad įvedus eurą, yra priversti išleisti daugiau pinigų, kurių ir taip neturi. Taip pat yra nepatenkinti, kad valdžia nuolat didina mokesčius, parduoda žemę svetimtaučiams. Todėl ragino valdžią ieškoti būdų, kaip išsaugoti Lietuvių tautą bei Lietuvos tautines mažumas.

11-16-2015 14

Artūro STAPONKAUS nuotr.

 

Į viršų