11-16-2015 04

Praėjęs savaitgalis prancūzams buvo kraupus – penktadienio naktį teroristų išpuolių metu Paryžiuje žuvo 132 žmonės, o sužeistų – apie 350. Tarp teroro akto aukų būta 20 užsieniečių. Paryžiečiai sunerimę, tačiau jau sekmadienį visi plūdo į išpuolių vietas su gėlėmis ir žvakutėmis. Prancūzijos prezidentas Fransua Olandas paskelbė šalyje nepaprastosios padėties režimą – imtasi visų galimų atsargumo priemonių, sustiprinta apsauga oro uostuose.
Kęstučio PABIJUTO pieš.

Akvilė PUŠINSKAITĖ

Penktadienis pasirinktas neatsitiktinai
Vienas geriausių kelionių po Prancūziją gidų profesorius Vytautas Bikulčius sako, kad paryžiečiai tikrai sukrėsti, tačiau laikosi išvien ir sekmadienį namuose nesėdėjo – rinkosi išpuolių vietose ir Respublikos aikštėje.
„Teko bendrauti su pažįstamais, kurie gyvena Paryžiuje, tačiau jie gyvena ne tame rajone, kuriame įvyko žudynės. Šia prasme jie laimingi, tačiau penktadienio įvykiai vis vien skaudūs“, – sako profesorius.
V. Bikulčius pastebi, kad teroristai penktadienio vakarą pasirinko specialiai – paryžiečiai, ypač jaunimas, penktadienio vakarus leidžia kavinėse, koncertuose. Tai buvo apgalvotas taikinys, vadinasi, organizacija yra nepriekaištinga šiuo požiūriu, o teroristų pagrindinis tikslas buvo išžudyti kuo daugiau žmonių.
„Išpuolių vykdytojai nesileido į jokias derybas su policija, teroristų tikslas buvo vienas – kuo daugiau nužudyti žmonių“, – sako V. Bikulčius.

Paryžiuje – įtampa
Kaip pasakoja profesorius, paryžiečiai šeštadienio rytą jautėsi nejaukiai, tad žmonių pačiame mieste nebuvo daug. Tačiau, ko gero, tam įtaką darė ir netikęs darganotas oras. Štai sekmadienį, pasirodžius saulei ir atšilus, tiek turistai, tiek paryžiečiai gausiai išėjo į gatves.
„Paryžiečiai ėjo į pasikėsinimo vietas, uždegė ten žvakutes, nešė gėles, protesto vardan jie rinkosi Respublikos aikštėje. Kas svarbiausia – ten buvo kilęs sąmyšis. Tai rodo, kokia įtampa dabar tvyro Paryžiuje: kažkas susprogdino petardą, o aikštėje buvę žmonės pagalvojo, jog ir vėl prasidėjo teroristų šūviai, minioje kilo didžiulis sąmyšis, kurį policija nuramino tik po keliolikos minučių, kai išsiaiškino, jog tai ne šūviai“, – sako V. Bikulčius.

Prancūzai nespėjo
Neseniai per pasaulį nuaidėjo skaudūs „Charlie Hebdo“ įvykiai. Neprabėgo nė metai ir štai Europa vėl sukrėsta – penktadienio žudynės Paryžiuje vienos didžiausių per Europos Sąjungos susikūrimo istoriją.
V. Bikulčiaus nuomone, tokia kraupių įvykių gausa Prancūzijoje gal tik atsitiktinumas, bet iš kitos pusės – niekas nėra apsaugotas nuo tokių įvykių.
„Charlie Hebdo“ tragedija susijusi su konkrečiu atveju – savaitraštyje buvo vaizduojamos Mohamedo karikatūros, o štai čia – ko gero, „Islamo valstybės“ kerštas. Tokius įvykius sunku nuspėti, nors atrodo, kad turkai buvo pranešę prancūzams apie galimai rengiamus išpuolius Paryžiuje. Tačiau, matyt, prancūzai nespėjo tuo išsamiau pasidomėti“, – sako V. Bikulčius.

Paskelbta visuotinė įtariamųjų paieška
Po penktadienį Paryžiuje įvykusios tragedijos paskelbta visuotinė „Islamo valstybės“ narių, dalyvavusių išpuoliuose, paieška.
Policija kaip pagrindinį įtariamąjį įvardija 26 metų Salahą Abdeslamą. Pranešama, kad jis su policija buvo susidūręs pasienyje, tačiau sulaikytas nebuvo.
Prancūzijos policija, ieškodama nusikaltėlių, jau įvykdė daugybę reidų. Prancūzijos žiniasklaida praneša, kad policija operacijas surengė Paryžiaus miesto apylinkėse, Žemone komunoje, netoli Prancūzijos sienos su Belgija, ir Grenoblio mieste.
„Islamo valstybė“ prisiėmė kaltę dėl išpuolių Paryžiaus baruose, restoranuose, koncertų salėje ir pagrindiniame šalies stadione. Prancūzijos sostinėje žuvo septyni teroristai, dauguma susisprogdino. Netoli „Bataclan“ koncertų salės, kur žuvo 89 žmonės, buvo rastas S. Abdeslamo vardu išnuomotas „Volkswagen Polo“ automobilis, manoma, priklausęs teroristams. Policija įspėja, kad S. Abdeslamas yra labai pavojingas. Jis yra vienas iš trijų brolių, atvykusių iš Belgijos dalyvauti išpuolyje. S. Abdeslamo brolis 31 metų Brahimas susprogdino bare netoli koncertų salės, o trečiasis brolis Mohamedas sulaikytas Briuselyje ir yra kalinamas. Belgijos policija skelbia iš viso sulaikiusi septynis asmenis.

 

Į viršų