Šį sekmadienį, liepos 31-ąją, Šiauliuose šurmuliuos dviratininkai. To priežastis – jau šeštą kartą Saulės mieste organizuojamas „Bigbank Lietuvos plento taurės 2016“ IV etapas.

Tradiciškai paskutinį liepos savaitgalį mūsų mieste vyksiančios didžiausios plento dviračių lenktynės Lietuvoje kasmet pritraukia vis daugiau profesionalių dviratininkų ir mėgėjų.

Tad ir šie metai ne išimtis – renginio organizatoriai žada įspūdingą reginį, azartiškas varžybas, puikiai praleistą laiką ir dosnų piniginį prizą.

Profesionalūs dviratininkai ir išskirtinė trasa
Pasak vieno iš renginio organizatorių Šiaulių sporto mokyklos „Dubysa“ direktoriaus Aivaro Strockio, šios dviračių varžybos jį kasmet nustebina dalyvių pasirengimu: „Pastebėjau, jog dalyvių pasirengimas kasmet gerėja. Mane stebina jų treniruotumas, apranga, dviračiai. Taip pat matosi, jog dalyvaujantys šiose lenktynėse investuoja nemažai savo laiko. Pas mus atvyksta sportininkai profesionalai, kurie treniruojasi visus metus ir siekia kuo geriau sudalyvauti, parodyti kuo geresnį rezultatą. Tad tai gerina pačių varžybų lygį.“

Šeštą kartą Šiauliuose rengiamas „Bigbank Lietuvos plento taurės“ IV etapas kasmet sulaukia ne tik didesnio dalyvių susidomėjimo, bet  tampa vis įdomesnis ir žiūrovams. To priežastis – išskirtinė trasa.

„Šiauliuose šių lenktynių trasa yra viena iš įdomesnių ir sunkesnių Lietuvoje. Mėgėjams ji nelabai patinka, tačiau profesionalams, kurie kovoja ir yra tam pasiruošę, net labai patinka.

Trasoje yra labai daug staigių pakilimų ir daug posūkių. Tad dviratininkas negali būti atsipūtęs, sėdėti ant rato ir ramiai važiuoti. Kalnas, pakalnė, labai daug posūkių, sudėtingas finišas – štai kas laukia lenktynių dalyvių“, – sakė kitas varžybų organizatorius, sporto klubo „S-Sportas“ vadovas Svajūnas Ambrazas.

Lenktynių nugalėtojui – 1000 eurų
Lenktynių dalyviai sekmadienį 9 val. rinksis Šiaulių miesto centrinėje aikštėje (Vasario 16-osios g. 62). Renginio trasa eis ratu miesto gatvėmis. Vieno rato ilgis – 7,3 km.

Dviratininkai lenktyniaus trijose grupėse.

11.30–12 val. startuos „Minkime kartu“ dalyviai, kuriems reikės įveikti vieną ratą (7,3 km). Šioje grupėje gali dalyvauti visi norintys pajusti varžybų dvasią bei pasiryžę smagiai ir turiningai praleisti laiką. Distancijos įveikimo laikas nematuojamas, o startas nemokamas.

11.30–13 val. iš starto linijos pajudės pusės distancijos lenktynininkai, kuriems teks įveikti 7 ratus (51 km).

Pagrindinės lenktynės įvyks 13.30–16.30 val. Čia varžysis profesionalūs dviratininkai, kurių laukia 14 ratų (102 km).

Pagrindinių lenktynių nugalėtojui, greičiausiai įveikusiam 102 km, bus įteiktas įspūdingas piniginis prizas – 1000 eurų.

„Bigbank Lietuvos plento taurės“ IV etapo nugalėtoju du kartus yra tapęs Tomas Vaitkus ir dukart – Justas Klimavičius.

„102 km mina apie 150 dalyvių. Idėja organizuoti šias varžybas kilo 2010 m., o ją įgyvendinome 2011 m. Pradžioje elito grupės dviratininkai turėjo įveikti 72 km, po to – 94 km, o kai atsirado 1000 eurų piniginis prizas peržengėme 100 km ribą. 1000 eurų pagrindinių lenktynių nugalėtojui įteiksime jau trečią kartą“, – apie dosnų prizą, kurį gaus varžybų nugalėtojas, kalbėjo S. Ambrazas.

Šiose lenktynėse varžosi ne tik Lietuvos dviratininkai, į jas atvyksta ir svečių iš Latvijos, Estijos, Rusijos, kartą dalyvavo ir olandai bei amerikietė. Kas iš užsienio šalių dviratininkų atvyks šį sekmadienį į Šiaulius, pasak S. Ambrazo, dar sunku pasakyti, nes profesionalų planai gali labai greitai pasikeisti.

Sulaukia pagalbos ir palaikymo
Renginio organizatoriai džiaugėsi ne tik tuo, kad paskutinius trejus metus varžybų metu neįvyko jokių rimtų avarijų ar traumų, bet ir profesionaliu miesto policijos darbu bei šiauliečių supratingumu.

„Kiekvienais metais mums reikia įdėti vis mažiau pastangų kalbant su policija, kuri šeštą kartą mums padeda. Jie yra tikri profesionalai. Taip pat nekyla problemų su „Busturo“ atstovais, kurie sutinka nukreipti tam tikras autobusų kryptis aplinkiniais keliais.

Be to, mūsų komandos žmonės jau išnešiojo gyventojams lapelius ir įspėjo, kokios gatvės lenktynių metu bus uždarytos. Įspėjome ir kavines, ir viešbučius. Viską žinodami iš anksto jie pakoreguoja savo darbą ir nekyla jokių problemų“, – džiaugėsi A. Strockis.

O S. Ambrazas pasidžiaugė, kad šiuo metu Šiauliuose nėra jokių gatvės remontų ir kad šis renginys įtraukė ne tik sportininkus, organizatorius, Savivaldybę, bet ir visus šiauliečius.

„Gyventojams tokio masto renginiai ne tik trukdžiai, bet ir nauda. Praktika rodo, jog žmonės susigyvena tik per kažkokį panašų renginį, netradicinį darbą“, – pastebėjo S. Ambrazas.

„Bigbank Lietuvos plento taurės 2016“ lenktynės vyksta šešiais etapais. Pirmasis etapas vyko Birštone, antrasis – Kaune, trečiasis – Klaipėdoje,  ketvirtasis etapas vyks Šiauliuose.

Tolimesni etapai numatyti – rugpjūčio 28 dieną Vilniuje, o paskutinis, kuriame ir paaiškės šio sezono geriausieji – rugsėjo 18 dieną Kačerginės Nemuno žiedo trasoje.

Į viršų