Prie Šiaulių valstybinės kolegijos rudens saulės spinduliuose spindi Gintauto Lukošaičio skulptūra „Verksmas“, o skverelyje prie P. Višinskio ir Stoties gatvių sankirtos – Džiugo Jurkūno asociatyvinė skulptūra „Švyturys“, skirta žymaus pedagogo Jono Murkos atminimui. Pasipuošėme, atsinaujinome. Kaip tai vertina šiauliečiai?

Ramunė DAMBRAUSKAITĖ

„Verksmas“.

Zita: „Patinka“
– Man patinka tas verksmas – gal tai visų mūsų praėjusio laiko, kadangi ir aš jau turiu amžiaus, toks liūdesys ir kartu išsiliejimas. Ką čia daugiau pasakius? Man visai nekelia jokių blogų emocijų.

Evelina: „Per maža“
– Nežinau netgi. Mano nuomone, skulptūra pastatyta visiškai ne toje vietoje. Ir yra truputį per maža.
Daugumai mano draugų ji neužkliūva, nes yra maža ir nėra tokia pastebima.

Dalia: „Sunku kažką pasakyti“
– Esu šiaulietė, bet jau ketverius metus gyvenu Joniškyje. Apie skulptūrą „Verksmas“ neteko girdėti. Ar ji čia visam laikui? Kadangi arčiau nebuvome priėję, sunku kažką ir pasakyti. Teks nueiti ir pasižiūrėti.

Andrius: „Skulptūra visai nieko“
– Man tikrai šioje vietoje kažko trūko, o ta skulptūra visai nieko. Bet iš tiesų trūksta minties, kodėl ji čia pastatyta – aš nelabai supratau, man trūksta informacijos. Pavyzdžiui, ir turistui priėjus pasižiūrėti iš arčiau būtų įdomu sužinoti, kodėl skulptūra būtent čia ir kokia jos mintis.

Ernestas: „Šiaip sau“
– Akcentas – šiaip sau. Geriau jau būtų koks nors medelis pasodintas. Kam ir kodėl čia ta skulptūra?

„Švyturys“.

Arūnas: „Savotiškai įdomus“
– Tas atsiradimas skulptūros buvo toks staigus. Kiek žinau, paminklas jis skirtas žymiam edukologui. Bet kai buvo rugsėjo 1-oji, niekas prie paminklo gėlių nepadėjo. Tai tarsi mokytojams jis nereikalingas. Kaip abstraktus kūrinys – savotiškai įdomus. Kartais miestui trūksta erdvių ir tokie paminklai žmonėms labiau tiktų parkuose arba kapinėse. Jeigu paminklas mieste, jis turėtų būti arčiau miesto ir kažką žymėti.

Birutė: „Kaip čia pasakius“
– Tiesiog nežinau. Aš tokio paminklo prasmės nelabai suprantu. Ką reiškia tie spinduliai? O tie diskai fontane, skvere prie Savivaldybės? Jeigu būčiau daugiau pasidomėjusi asmenybe, gal ir suprasčiau. Šviesaus žmogaus atminimui reikėtų kažko konkretesnio. Čia kažkas su kosmosu ar su erdve susiję? Tad iš tikrųjų – kaip čia pasakius…

Rita: „Man tinka“
– Man tai visai tinka. Kai pakeiti nuomonę ir žinai, kam jis skirtas. Spinduliai iš tikrųjų skirti švietimui: vienas spindulys – mokytojui, kitas – mokiniui, vienas vadovėliui, dar vienas gerai pamokai ir t. t. Nuo požiūrio priklauso viskas. Kaip norėsime, taip suprasime.

Kęstutis: „Man patinka“
– Man tai patinka: įdomi konstrukcija ir gražiai atrodo. Nors nežinau, kieno atminimui skirtas, bet erdvę paminklas išties papuošia.

Eglė: „Gal ir neblogai“
– Žinau, kad skirtas pedagogui J. Murkai. Žinote, paminklas gal ir neblogas. Bet pats skverelis ne iki galo sutvarkytas. Paminklą pastatė, bet suoliukai apšiurę, danga nesutvarkyta, kažką gal palopė priekyje... Kažkaip pas mus Šiauliuose viską daro ne iki galo.

09-24-2015 13

„Verksmas“.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

09-24-2015 15

„Švyturys“.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

 

 

Į viršų