Motyvacinis laiškas – tai svarbus įrankis, padedantis įsidarbinti, išsiskirti iš kitų kandidatų, parodyti susidomėjimą ir įsipareigojimą tam tikrai organizacijai ar pozicijai. Aiškiai, išsamiai ir tvarkingai parašytas motyvacinis laiškas suteikia darbdaviui papildomą informaciją ir padeda sukurti išsamesnį įspūdį apie kandidatą kaip apie potencialų darbuotoją. Tai gali tapti lemiamu veiksniu, kai darbdavys renkasi tarp lygiaverčių kandidatų, kurių darbo patirtis panaši. Specialistai nurodo kelias gaires, kuriomis remiantis galima sukurti išsiskiriantį motyvacinį laišką.

Motyvacinio laiško formatas

Motyvacinį laišką rekomenduojama rašyti formaliu, tačiau ir įprastu tai organizacijai, prie kurios ketinate prisijungti, tonu. Vienos organizacijos komunikuoja laisviau, žaismingiau, tačiau yra ir tokių, kurios naudoja ypač formalų toną. Galima rinktis ir įprasto straipsnio formatą su įžanga, dėstymu ir išvada arba tekstą skirstyti į atskiras 5–6 sakinių pastraipas.

Priežastis, kodėl rašomas motyvacinis laiškas

Motyvaciniame laiške svarbu aiškiai ir konkrečiai nurodyti, dėl kokios priežasties jis rašomas. Pavyzdžiui, jei motyvacinis laiškas yra atsakymas į darbo skelbimą, jame reikėtų išreikšti savo susidomėjimą skelbime nurodyta konkrečia pozicija.

Motyvacija ir įžvalgos

Motyvaciniame laiške reikėtų paaiškinti, kas jį rašo ir kodėl asmuo suinteresuotas konkrečia organizacija arba pozicija. Pasidalinti karjeros tikslais, įžvalgomis, sukaupta patirtimi ir įgūdžiais, kurie padėtų prisidėti prie įmonės sėkmės.

Išryškinti pasiekimai ir įgūdžiai

Pavyzdžiai iš ankstesnių darboviečių, kurie parodo kandidato gebėjimus ir pasiekimus, susijusius su pozicija, į kurią jis pretenduoja, paverčia motyvacinį laišką išsiskiriančiu iš kitų. Tik reikėtų neperlenkti lazdos ir būti kiek galima konkretesniam, pabrėžiant, kaip įgūdžiai ir patirtis gali būti naudingi būsimam darbdaviui, organizacijos sėkmei ar plėtrai.

Unikalumas ir asmeniniai pasiekimai

Norint sudominti būsimą darbdavį, reikėtų nebijoti išsiskirti iš kitų kandidatų. Tai padaryti padės asmeninių pasiekimų, kurie gali būti susiję su organizacijos kultūra arba vertybėmis, įvardijimas. Būsimam darbdaviui svarbu žinoti, kad kandidatas yra ne tik kvalifikuotas darbuotojas ir specialistas, bet ir puikus komandos narys.

Svajonės, tikslai, karjeros lūkesčiai

Jei yra galimybė, motyvaciniame laiške galima pasidalyti savo karjeros tikslais, svajonėmis ir lūkesčiais paaiškinant, kaip konkreti pozicija ar organizacija galėtų padėti visa tai pasiekti. Tai rodo kandidato įsipareigojimą ir susidomėjimą ilgalaikiu bendradarbiavimu, tuo, kad jis būtų naudingas abiem pusėms.

Baigiamasis žodis ir padėka

Pabaigti motyvacinį laišką galima dėkingumo žodžiais, išreiškiant pasitikėjimą būti pastebėtam ir įvertintam. Taip pat galima pabrėžti, kad su nekantrumu laukiama galimybės aptarti savo kvalifikaciją ir motyvaciją asmeniškai.

Pasitikėjimas savimi

Paskutinis, bet ne mažiau svarbus žingsnis yra pasitikėjimas savimi ir savo laišku. Svarbu būti tikram, kad darbdaviui išsiųstas motyvacinis laiškas yra aiškus, struktūriškas, be gramatinių klaidų ir traukiantis dėmesį. Ir, žinoma, svarbu tikėti, kad pastangos, įdėtos rašant laišką, bus pastebėtos ir įvertintos.

Plačiau apie motyvacinio laiško rašymą, darbo pokalbius, personalo paiešką ir atranką skaitykite https://emplonet.lt/.

Į viršų