Artėjant didžiosioms metų šventėms prekybos centruose padaugėja įvairių nuolaidų bei akcijų, kurios skatina pirkti kuo daugiau. Žmonės, paveikti reklamos, dažnai išleidžia daugiau nei planuoja. Ekonomistai pataria elgtis racionaliau ir prieš įsigyjant prekę apgalvoti keletą dalykų. Anot jų, dovanų pirkimo planavimas – visiškai nesudėtingas procesas. Tereikia susidaryti žmonių, kuriems bus teikiamos dovanos, sąrašą, planuojamą dovanoms skirti sumą, numatyti galimas dovanas ir į parduotuves leistis tik geriausių numatytos dovanos kainų variantų.
Šiauliečiai tikina, kad jie taip ir daro. Pirmiausia viską gerai apgalvoja ir tik po to kažką perka. Netrūksta ir tokių, kurie Kalėdoms pradeda ruoštis dar lapkričio pradžioje, todėl gruodį išvengia įtampos bei streso.

Raimonda: „Ruošiamės“
– Taip, jau pradėjome ruoštis. Galvojame, kaip nudžiuginti artimuosius, ką nupirkti dovanų. Kadangi esame jauna šeima, šventėms išleisime minimalią sumą, gal apie 200 eurų, tikrai ne daugiau. Kalėdos mums – tikrai labai svarbi ir graži šventė. Tai proga visiems pabūti kartu.

Rolandas: „Ieškome dovanų“
– Kadangi mano vaikai dideli, tai jų ir poreikiai nemaži. Ieškome tokių dovanų, kurių Lietuvoje nėra. Šiuo atžvilgiu mums padeda internetinės parduotuvės. Šventėms turbūt išleisime daugiau nei tūkstantį eurų. Žinoma, sekame ir nuolaidas bei akcijas, kaip tik dabar pigiau planuojame įsigyti planšetę skaitymui.

Raimundas: „Seku prekių kainas“
– Jau vieną dovaną nupirkau. Seku, ar įvairioms prekėms netaikomos nuolaidos. Dovanų padedu ieškoti ir artimiems žmonėms. Labai norisi nustebinti man brangius žmones, juk artimą reikia mylėti. Manau, Kalėdos – tai puiki proga žmonėms parodyti dėmesį.

Dominykas: „Dar nesiruošiu“
– Kalėdoms dar nesiruošiu. Dažniausiai laukiu iki paskutinės minutės ir apie dovanas pradedu galvoti likus savaitei iki švenčių. Dovanas perku simbolines, niekada nežinau, kokią sumą joms skirsiu. Likus kelioms dienoms iki Kalėdų, eilės parduotuvėse iš tiesų būna didelės, tai gal šiek tiek erzina, bet stengiuosi viską priimti natūraliai.

Stasė: „Ruošiuosi adventui“
– Šventėms ruošiuosi ne tik materialiai, bet ir moraliai. Tuoj prasidės adventas, eisime į bažnyčią, melsimės už jaunimą ir visus kitus. Tik gaila, kad dabar yra nemažai tokių, kurie neturi ko valgyti. Jiems reikėti padėti, tik tų padėjėjų mažai atsiranda. Šiaip, žinoma, laukiame Kalėdų. Atvažiuos vaikai, anūkai, prasmingai praleisime laiką.

Nijolė: „Galvoju, kad jau reikėtų“
– Jau galvoju apie Kalėdas. Mąstau, kokių dovanų galėčiau nupirkti vaikams, anūkams, proanūkiams. Parduotuvėse labai didelė prekių pasiūla, asortimentas platus, tik tam reikia turėti daugiau pinigų. Mano pensija nedidelė, todėl žinau, kad šventėms daug neišleisiu.

Vytenis: „Jau skaičiuoju išlaidas“
– Žinoma, kad ruošiamės. Turiu tris dukras, tai patikėkite, išlaidų bus tikrai nemažai. Kažkaip reikės nustebinti ir anūkes. Jos tikros šaunuoės, nusipelno būti apdovanotos. Dėl išlaidų streso nepatiriu, smagu palepinti artimuosius.

Ženius: „Kiekviena diena yra šventė“
– Kalėdos dar toli, todėl nesiruošiu. Apskritai, man kiekviena diena yra šventė, nes esu pensininkas. Kita vertus, tikiuosi ir pats sulaukti dovanų. Galbūt gausiu ką nors gražaus. Tik gaila, kad šventėms negaliu daug išleisti, patys žinote, kokio dydžio pensijas gauname. Paprastai tų pinigų užtenka tik pragyvenimui.

Lina „Dar per anksti“
– Kol kas dar nesiruošiu. Manau, šventės nublanksta, jeigu joms pradedama ruoštis per anksti. Apie dovanas paprastai pradedu galvoti likus kelioms savaitėms iki to laikotarpio. Pasiruošimas šventėms įtampos nekelia. Smagu, kai miestas būna pasipuošęs, skamba kalėdinės giesmės.

Henrikas: „Jau galvojame apie tai“
– Laukiame žiemos švenčių. Vis dažniau apie tai pagalvojame. Tikimės, kad pavyks ką nors nustebinti dovanomis. Kiek tiksliai išleisime šventėms, negaliu pasakyti, nes mums tai nėra labai svarbu. Jeigu į svečius pakvies daugiau žmonių, tai dovanų pirksime daugiau, jeigu ne – išleisime mažiau.

Milda: „Pradėjome ruoštis“
– Po truputį pradedame ruoštis šventėms. Galbūt kitą savaitgalį tuo tikslu net važiuosime apsipirkti į Kauną. Kol kas neturime sudarę tikslaus dovanų sąrašo, bet apie tai jau galvojame. Vidutiniškai per šventes planuojame išleisti iki 200 eurų.

Ainius: „Ruošiamės, kaip ir visi“
– Žiemos šventės mums labai svarbios. Kažkaip ypatingai joms nesiruošiame, bet tikrai laukiame, ypač Kalėdų. Kiek išleisime dovanoms, nepasakysiu, tačiau pats, kaip ir visi kiti, tikrai norėčiau gauti dovanų, tik neišduosiu kokių.

Į viršų