Balandžio 12–13 d. visos šalies profesinio mokymo įstaigos vienu metu rengia atvirų durų dienas. Apsilankyti ir susipažinti su profesiniu mokymu kviečiami visi – mokiniai ir jų tėvai, mokytojai, karjeros specialistai ir visi besidomintys profesinio mokymo galimybėmis. Užsukti į norimas mokyklas galima bet kurią iš dviejų dienų nuo 9 iki 16 val.

„Profesinės mokyklos lankytojus supažindins su šiuolaikinėmis praktinio mokymo bazėmis ir mokyklų erdvėmis, pristatys, kaip ruošiami darbo rinkoje reikalingiausi specialistai. Tai proga savo akimis pamatyti, kokios atsinaujinusios yra profesinės mokyklos, ir keisti išankstines nuostatas apie profesinį mokymą“, – sako švietimo, mokslo ir sporto viceministrė Agnė Kudarauskienė.

„Džiaugiamės, kad žmonių požiūris į profesinį mokymą yra pakitęs ir dar keičiasi, kad vis daugiau jaunų žmonių pirmiausiai renkasi profesinę mokyklą, ir tik po to, jei reikia tolesnei karjerai, siekia aukštojo mokslo. O stereotipus labiausiai griauna mūsų absolventai, sėkmingai įsitvirtinę darbo rinkoje. Turime gražių pavyzdžių, kai mūsų absolventai kuria savo verslą, grįžta dirbti profesijos mokytojais“, – sako Klaipėdos technologijų mokymo centro direktorė Violeta Petrušienė.

Profesinių mokyklų absolventų sėkmės istorijų, profesijos mokytojų patarimų išklausyti bus galima atvirų durų dienų metu.

Profesinės mokyklos siūlys ir interaktyvių užsiėmimų. Lankytojai bus kviečiami „pasimatuoti“ programuotojo, dizainerio, mechatroniko ir kitas profesijas, išmokti skraidinti bepiločius dronus ar naudotis 3D spausdintuvu, išbandyti įvairius simuliatorius.

Profesinis mokymas – galimybė įgyti paklausiausių įgūdžių

Profesinis mokymas yra lankstus – greitai reaguoja į darbo rinkos poreikius, o jo teikiamomis galimybėmis pasinaudoti ir naujų praktinių įgūdžių įgyti gali tiek mokiniai, tiek suaugusieji. Profesinio mokymo įstaigoje praktinis mokymas sudaro daugiau kaip du trečdalius mokymo programos.

Profesinės mokyklos siūlo ne tik tradicines programas, bet ir mokymąsi pameistrystės būdu tikroje darbo vietoje ar įvairių profesijų modulius gimnazistams bendrojo ugdymo mokyklose. Profesinėse mokyklose organizuojami ir būreliai.

Pasak Jurgitos Ogorodnikienės, kurios sūnus mokosi Kauno informacinių technologijų mokykloje, profesinė mokykla teikia puikias sąlygas: ji turi gimnazijos skyrių, leidžiantį „pasimatuoti“ profesiją, modernią įrangą, šiuolaikiškas kompiuterines klases, pamokos – pritaikytos specialybėms, o jų tvarkaraštis sudarytas racionaliai, todėl praktiškai čia spėjama padaryti ir namų darbus, netrūksta popamokinės veiklos.

„Kadangi mano sūnaus vidurkis yra 9,2 balo, jis kas mėnesį gauna 82,5 euro stipendiją. Kai suprato, kad gali gauti pinigų vien už gerą mokymąsi, atsirado dar didesnė motyvacija ir noras siekti didžiausios stipendijos, kuriai reikia 9,75 balo vidurkio“, – sako mama.

Profesinių mokyklų mokiniai, be stipendijos, gauna bendrabutį ir kitas lengvatas, kokias turi studentai, gali dalyvauti tarptautinių mainų programose, stažuotis užsienyje.

2024 m. pagrindinio priėmimo į profesinio mokymo įstaigas vasaros etapas prasidės birželio 3 d. Prašymus stojantieji galės teikti iki rugpjūčio 5 d.

Rasti visų šalies profesinio mokymo įstaigų sąrašą ir išsirinkti norimas aplankyti mokyklas galima interneto svetainėje www.igykprofesija.lt .

Pranešimą paskelbė: Paulina Janulytė , LR Švietimo, mokslo ir sporto ministerija

Į viršų