Šių metų kovo 25 dieną, Lietuvos Respublikos Švietimo, mokslo ir sporto ministro įsakymu, Kauno technologijos universitetui (KTU), kartu su Prahos Karolio universitetu (Čekija) ir Georgo Augusto Getingeno universitetu (Vokietija), suteikta matematikos doktorantūros teisė.

Šios matematikos doktorantūros tikslai – reikšmingai prisidėti tiek prie Lietuvos jaunųjų matematikos mokslininkų rengimo – žmogiškojo potencialo stiprinimo, tiek prie matematikos mokslo vystymo ir jo taikymo šalies pramonės, verslo ir viešojo sektoriaus konkurencingumui didinti, pagerinti turimo matematikos mokslo žmogiškojo potencialo panaudojimą.

Pasaulinio lygio studijos

Šiuo metu visoje ES matomas akivaizdus aukštos kvalifikacijos matematikų, ypač taikomosios, trūkumas. Tarptautinio bendradarbiavimo dėka naujoji doktorantūros programa leis efektyviai pasiekti aukštą kokybės lygį, kurio šiandien reikalauja tiek verslo įmonės, tiek mokslo akademijos.

Vienas iš universitetų, kuris sudaro šią matematikos doktorantūros programą – Georgo Augusto Getingeno – vienas seniausių ir prestižinis universitetas Vokietijoje. KTU Mokslo prorektoriaus Kęstučio Baltakio teigimu, bendradarbiavimas su šiuo universitetu yra neįkainojama patirtis KTU, prisidedanti prie tarptautinio KTU prestižo, mokslinės pažangos ir studentų akademinio augimo.

„Getingeno miestas, išskyrus Stokholmą, turi daugiausia Europoje žmonių, kuriems įteikta prestižiškiausia mokslo pasaulyje Nobelio premija – net 47 jų susiję būtent su Getingenu. Žinant gilias Getingeno universiteto matematikos mokslo tradicijas, nuo šiol itin aukšto lygio matematikos doktorantūros studijas galėsime pasiūlyti ir Kaune. Ši doktorantūra svarbi ne tik KTU, bet ir visai Lietuvos mokslo bendruomenei, nes ji skatina naujų matematikos sričių tyrinėjimus, ugdo aukštos kvalifikacijos specialistus ir prisideda prie šalies įvaizdžio mokslo pasaulyje“, – sako K. Baltakys.

KTU Mokslo prorektoriaus teigimu, savo mokslo kokybe visoje Europoje žinomas ir Prahos Karolio universitetas tik dar labiau sustiprins naujosios studijų pakopos studijas.

„Trys universitetai kartu galės pasiūlyti daug platesnį kursų, konferencijų, projektų ir visų rūšių bendradarbiavimo spektrą nei vienas universitetas, o studentams, kurie rinksis mokslininko kelią, labai svarbu turėti tarptautinės patirties. Taip pat reikėtų nepamiršti atsiveriančių tinklaveikos privalumų – studentai galės užmegzti mokslinį bendradarbiavimą, kuris palengvins jų akademinę karjerą“, – pabrėžia K. Baltakys.

Jo teigimu, ši doktorantūra – taip pat tiesus kelias į versle vis sparčiau besisteigiančius RND padalinius.

Rinkoje – didžiulis poreikis

Naujoje studijų programoje bus nagrinėjamos įvairios matematikos sritys: diferencialinės lygtys, finansų matematika, biomedicinos sistemų modeliavimas ir kt. Daugialypis studijuojamų matematikos sričių pasirinkimas leis studentams susikonstruoti tokias savo matematikos doktorantūros studijas, kurios labiausiai atitiks jų mokslinių tyrimų interesus.

Pasak KTU Matematikos ir gamtos mokslų fakulteto (MGMF) dekanės Bronės Narkevičienės, ši trijų universitetų parengta matematikos doktorantūros studijų programa yra išskirtinė dėl kelių priežasčių.

Jos teigimu, tai vienintelė Lietuvoje matematikos doktorantūros programa, kurią kartu su Lietuvos universitetu vykdo užsienio universitetai ir tai tik antroji doktorantūros programa Lietuvoje, kurios realizavime dalyvauja net du užsienio universitetai.

„Šios matematikos doktorantūros studentai turės prieigą prie plataus studijų kursų ir projektų spektro, o tai reikšmingai praturtins jų akademinę ir profesinę patirtį. Taip pat tai leis doktorantams ne tik įgyti naujų mokslinių tyrimų įgūdžių, bet ir užmegzti vertingus mokslinius ryšius su kolegomis iš Vokietijos ir Čekijos universitetų. Neabejoju, kad ši patirtis ne tik praplės jų akademinį horizontą ir atvers kelius akademinei karjerai, bet ir padės jiems tapti itin patraukliais darbdaviams verslo, pramonės ir viešojo sektoriaus srityse ar kurti inovatyvius ir konkurencingus savo verslus“, – pasakoja MGMF dekanė B. Narkevičienė.

Dekanės teigimu, šiandien darbo rinkoje jaučiamas itin didelis šios srities aukštos kvalifikacijos specialistų poreikis. Įmonės reguliariai ieško matematikų, nes matematiniai metodai – esminiai verslo ir gamybos procesų optimizavime, medicininės diagnostikos ir vaistų tyrimų sprendimuose, o taip pat – puiki priemonė daugelio ūkio sričių konkurencingumui didinti ir inovacijoms kurti.

Programa – išskirtinė

KTU MGMF studijuojantiems doktorantams atsivers galimybės bendradarbiauti ir tobulėti su šiuolaikinėmis iškiliomis mokslo asmenybėmis, mokytis iš matematikos profesionalų, o bendrąsias kompetencijas tobulinti ar jų įgyti doktorantų vasaros mokyklose Lietuvoje ir užsienyje.

„Be jokios abejonės, asmenys, baigę doktorantūros studijas ir įgiję matematikos mokslų daktaro laipsnį, turės labai platų karjeros kelių pasirinkimą ir daug galimybių reikšmingai prisidėti prie šalies ekonominio, mokslinio, kultūrinio sustiprinimo“, – sako B. Narkevičienė.

Pasak B. Narkevičienės, matematikos – fundamentinio mokslo – doktorantūra yra labai svarbi KTU kaip technologijų universitetui. Jos teigimu, mokslinių tyrimų kokybę vertinę tarptautiniai ekspertai nurodė, kad KTU MGMF mokslininkai vykdo aukšto lygio matematikos mokslinius tyrimus.

„Fakultete dirbanti labai stipri ir motyvuota mokslininkų komanda kartu su kolegomis iš Getingeno Georgo Augusto ir Prahos Karolio universitetų sukūrė matematikos doktorantūrą, pasižyminčią ne tik aukštu moksliniu lygiu, bet ir tarptautiškumu, tarpdiscipliniškumu ir mokslo tyrimų pobūdžiu, kuris nukreiptas į Lietuvos mokslinį ir ekonominį augimą. Tai, be jokios abejonės, atneš didelę naudą tiek jauniems intelektualams, tiek patyrusiems mokslininkams, tiek matematikos ir kitų mokslo krypčių vystymui, tiek šalies ūkiui ir visuomenei“, – pabrėžė dekanė.

Pranešimą paskelbė: Mantas Lapinskas, Kauno technologijos universitetas

Į viršų