Radviliškiečiai jau gavo pirmąsias naujojo šildymo sezono sąskaitas už šildymą. Su nerimu miestiečiai plėšė sąskaitų vokus, tačiau ne visi nusiminė pamatę, kiek jie turi mokėti už šildymą. Bent jau dviejų daugiabučių namų gyventojai gavę sąskaitas tikrai galėjo džiaugtis – ir namuose šilta, ir mokesčiai nedideli. Jie – renovuotų daugiabučių namų gyventojai. Šilumininkai skaičiuoja, kad renovuotų daugiabučių gyventojai už šildymą moka tris, keturis ar net aštuonis kartus mažiau nei nerenovuotose namuose gyvenantys radviliškiečiai. 

Skatindama, kad kuo daugiau daugiabučių namų būtų modernizuoti, Radviliškio rajono valdžia žada visokeriopą pagalbą ir paramą tiek informacine, tiek finansine prasme. 
 
Renovuoti namai – taupiausi

Ar iš tiesų šilumos kainos gali nesikandžioti, „Radviliškio naujienos“ klausė šilumą radviliškiečiams tiekiančios bendrovės „Radviliškio šiluma“ inžinierės realizacijai Skaidros Dišlės. Inžinierė patvirtino, kad iš tiesų daugiabučių namų gyventojai turi galimybę šaltuoju sezonu gyventi šiltai ir už šildymą mokėti nedaug. 

„Kalbėti apie naujojo šildymo sezoną kainą – dar anksti. Ne visą spalį šildėme, todėl skaičiai nebus informatyvūs. Manau, geriausia ir objektyviausia kalbėti apie metų pradžios kainas. Pavyzdžiui, už 2009 metų sausio mėnesio suteiktą šildymą pigiausiai mokėjo, be jokios abejonės, renovuotų daugiabučių namų gyventojai. Pirmojoje pigiausiai mokančiųjų už šilumą vietoje atsidūrė daugiabučio namo bendrija „Sūkurys“ (daugiabutis namas Jaunystės gatvėje 35). Antrojoje vietoje – taip pat naujai renovuoto daugiabučio namo bendrija „Liepa“ (Laisvės alėja 36) gyventojai. „Sūkurys“ mokėjo 2,31 lito už kvadratinį metrą (apie 115 litų už dviejų kambarių butą), o „Liepa“ - 2,93 lito už kvadratinį metrą (apie 150 litų už dviejų kambarių butą)“, - pažymėjo S. Dišlė. 

Kadangi Radviliškyje - tik du visiškai renovuoti namai (trečias šiuo metu dar tik renovuojamas), S. Dišlė pateikia, kiek už šildymą mokėjo šalia renovuoto namo Jaunystės gatvėje 35 esančio 37 numeriu pažymėto nerenovuoto namo gyventojai (namai sujungti). 2009 metų sausio mėnesį šio namo gyventojai mokėjo 4,65 lito už kvadratinį metrą (maždaug 232 litus už dviejų kambarių butą). Skirtumas akivaizdus – renovuoto namo gyventojai mokėjo beveik 2,5 karto mažiau už tuos radviliškiečius, kurie gyvena nerenovuotame name. 

Tačiau, anot S. Dišlės,  nerenovuoto namo Jaunystės gatvėje 37 gyventojai tikrai nėra tie, kurie už šilumą moka daugiausiai. Yra tokių namų, kurie pernai sausio mėnesį mokėjo net po 9-10 litų už kvadratinį metrą. Tiesa, tokių – nedaug. Juos daugiau būtų galima laikyti išimtimis, tačiau didžioji dauguma nerenovuotuose butuose gyvenančių radviliškiečių už šilumą sausio mėnesį mokėjo apie 6-8 litus už kvadratinį metrą (300-400 litų už dviejų kambarių butą). 

„Išvedėme sausio mėnesio kvadratinio metro šildymo kainos vidurkį – 6,10 lito už kvadratinį metrą. Taigi, renovuotų namų gyventojai moka beveik tris kartus mažiau net už vidurkį. Renovuotų namų gyventojai tikrai turi kuo pasidžiaugti“, - pažymėjo S. Dišlė. 

Didžiausias privalumas – šiluma pagal poreikį

Šilumininkų atstovė „Radviliškio naujienoms“ pažymėjo, kad pigiausiai sausio mėnesį besišildančio nerenovuoto daugiabučio namo gyventojai mokėjo po 3,77 lito už kvadratinį metrą (beveik dvigubai daugiau, nei renovuoto namo gyventojai). Tačiau šio namo gyventojai šiltais namais žiemą pasidžiaugti negalėjo. Kambariuose temperatūra siekė vos 15-16 laipsnių šilumos. 

„Visos namo renovacijos privalumas yra tas, kad taupyti norintys gyventojai tai gali daryti nesipykdami su kaimynais. Juk kai namas nerenovuotas, šildoma visiems vienodai – ar daugiau, ar mažiau, priklauso nuo daugumos namo gyventojų apsisprendimo. O kai namas renovuotas, šilumą gali reguliuotis kiekvienas butas atskirai. Galintis susimokėti daugiau, gali šildytis daugiau, o norintys taupyti, gali taupyti“, - sakė S. Dišlė. 
Socialiai remtiniems – didelės kompensacijos

Nors daugiabučių namų renovacija padeda sumažinti išlaidas šildymui ne vieną, o net keletą kartų, vis dėlto nedaug namų ryžtasi renovacijai. Pagrindinė to priežastis – didelės investicijos. Žmonės, ypač šiais laikais, bijo įklimpti į paskolas bankams ir baiminasi, kad neturės lėšų kredito įmokoms susimokėti. 

„Kompensacijas už šildymą gaunantys žmonės bijo ir to, kad sumažėjus išlaidoms šildymui jie nebegaus kompensacijų. Tačiau taip galvojantys žmonės neturi išsamios informacijos. Renovuotiems namams kompensacijų skyrimo tvarka yra kitokia. Ji skaičiuojama pagal kitokią formulę. Jau turime pavyzdžių kai, renovuoto namo gyventojams skyrėme kompensacijas, kurių užteko ne tik šildymo išlaidoms, bet ir daliai paskolos įmokos padengti. Taip neskriaudžiant mažas pajamas gaunančių žmonių skatinama daugiabučių namų renovacija“ – atskleidė S. Dišlė. 

Renovaciją skatins ir rajono valdžia

Galbūt iš tiesų ne visi radviliškiečiai žino daugiabučių namų renovacijos privalumus? Gal baimė pasiskolinti pinigų renovacijai ir dar gauti, kad ir nedidelę paramą iš valstybės, yra nepagrįsta? Kodėl tik du iš 140 Radviliškio daugiabučių namų ryžosi renovacijai ir mėgaujasi nedidelėmis sąskaitomis už šildymą? 

Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktorius Vitolis Januševičius mano, jog galbūt radviliškiečiams reikia daugiau informacijos apie daugiabučių namų modernizavimo programas, galimybes, grėsmes, privalumus ir trūkumus. Administracijos vadovas pažadėjo artimiausiu metu kviesti daugiabučių namų gyventojus į susirinkimus, kuriuose dalyvaus svečiai iš „Būsto agentūros“, kiti kvalifikuoti specialistai, galintys atsakyti į žmonių klausimus. 

„Svarbu išgirsti žmonių klausimus. Gal tikrai žmonės nepagrįstai bijo renovacijos ar tiesiog neturi išsamios informacijos. Mes pasirengę padėti ir patys inicijuosime, kad žmonės išgirstų specialistų patarimus ir nuomones. Be to, mieste jau yra renovuoti keli daugiabučiai namai ir žmonės jau džiaugiasi mažėjančiomis išlaidomis. Kodėl tuo nepasinaudojus ir kitiems? Juk tai investicija į ateitį. Kas žino, gal po 20 metų nebebus tokios galimybės susitvarkyti ir atsinaujinti“, - sako V. Januševičius.

„Radviliškio naujienos"
Į viršų