09-18-2015 01

Baigėsi Naujosios Akmenės Ramučių gimnazijoje vykdyto „Comenius“ daugiašalių partnerysčių projekto „Waterholic – vandens lašas, lašas vilties“ aktyviosios veiklos. Projekto, koordinuojamo Europos lygmeniu, idėja gimė ir buvo įgyvendinta Rumunijos technikos kolegijos „Miron Costin“.
Akmenės rajono savivaldybės nuotr.

Visą projekto gyvavimo laikotarpį buvo siekiama aptarti vandens problemas vietiniu lygmeniu ir Europos kontekste. Dvejus metus (2013–2015) trukęs projektas buvo finansuojamas Europos Sąjungos pagal „Mokymosi visą gyvenimą“ programą ir įtraukė mokyklas iš penkių Europos šalių: Graikijos, Italijos, Lietuvos, Rumunijos ir Turkijos. Projektinis darbas subūrė dalyvius penkiuose tarptautiniuose susitikimuose: Rumunijoje 2013-ųjų spalį, Graikijoje 2014-ųjų balandį, Lietuvoje 2014-ųjų spalį, Italijoje 2015-ųjų vasarį ir Turkijoje 2015-ųjų gegužę.
Projekto idėja buvo grindžiama JT rezoliucija, kuria 2013-ieji buvo paskelbti „Pasaulio bendradarbiavimo dėl vandens“ metais. Projektu iš esmės buvo siekiama supažindinti moksleivius su vandens situacija vietos ir Europos lygmeniu, tuo pačiu metu suteikti mokiniams gyvenimiškų įgūdžių, būtinų Europos piliečiui šiame amžiuje. Per šiuos dvejus metus mokiniai bendruoju lygmeniu bandė rasti sprendimus konkrečioms problemoms, su kuriomis susiduria kasdieniame gyvenime. Projekto veiklos buvo vykdomos ne tik kiekvienoje dalyvaujančioje mokykloje, bet ir pagal bendrą planą vykdant tarptautinius darbo susitikimus, kurie subūrė projekte dalyvaujančių mokyklų mokinius ir mokytojus.
Pasibaigus projektui, Naujosios Akmenės Ramučių gimnazijos projekto dalyviai atskleidė, kad tikslai buvo visiškai pasiekti remiantis pirminiu veiklų išdėstymu ir tvarkaraščiu bei pristatė galutinius produktus, sukurtus per dvejus projekto vykdymo metus. Pasiektus rezultatus ir patirtį Ramučių gimnazijos mokiniai ir mokytojai ne kartą pristatė tiek rajono, tiek regiono institucijose, taip siekdami skleisti gerąją patirtį ir perteikti dalyvių emocijas ir potyrius. Projektui buvo itin būdingas glaudus komandinis bendradarbiavimas su kitų šalių projekto dalyviais ir bendruomene, leidęs užmegzti ilgalaikius santykius tarp mokinių ir mokytojų, skleidžiančių šio projekto patirtį, padedančią stiprinti projekto sklaidą tiek atskirų šalių, tiek Europos lygmeniu.

Parengė Dina RAKAUSKIENĖ

 

Į viršų