Spalio 17-ąją buvo minima Tarptautinė kovos su skurdu diena, kurios metu skatinama atkreipti dėmesį į vargingai gyvenančius žmones. Tačiau visi žinome, kad paremti skurstančius ar kitų bėdų kamuojamus žmones esame skatinami ne tik šią dieną, bet vos ne kasdien. Vyksta įvairios labdaros akcijos, kviečiama aukoti maistą, daiktus, drabužius, pinigus, savo veiklą aktyviai vykdo daug labdaros organizacijų.

Tad nelikdami abejingi tiems, kurių gyvenimas nelepina, patraukėme į Šiaulių miesto gatves ir paklausėme šiauliečių, ar jie aukoja vargstantiems.

Atsakymai mus nudžiugino. Visi sutikti mieto gyventojai tvirtino, jog jie nėra abejingi ir prasčiau  gyvenantiems mielai aukoja maistą, drabužius, įvairius daiktus, dalyvauja labdaros akcijose, aukoja pinigus internetu, telefonu.

Irena: „Aukoju maistą, drabužius, pinigus“
– Tikrai aukoju. Prisidedu, kai parduotuvėse renka maistą, taip pat labdaros organizacijoms esu atidavusi daug drabužių. Esu aukojusi ir pinigėlių onkologinėmis ligomis sergantiems vaikučiams. Nors pati esu senjora, pensijos man užtenka ir kažkuo pasidalyti su tais, kurie turi mažiau, man tikrai nesunku.

Janina: „Pati organizuoju labdaringus renginius“
– Jeigu esu kviečiama, dalyvauju labdaringuose renginiuose. Be to, ir pati organizuoju įvairiausius renginius, kurie galbūt ne visada įvardyti kaip labdaringi, bet turiu tą vidinį užtaisą. Pavyzdžiui, į mūsų projektą „Menas jauniems“ yra įtraukti vaikų globos namai, taip pat Motinos Teresės šeimų namuose gyvenančių moterų vaikai ir kartu galvojame apie tas moteris. Apskritai, manau, kiekvienam žmogui yra Dievo duota visada dalytis. Sakykim, eini į bažnyčią ir gatvėje pamatai žmogų, kuris ištiesęs ranką, aš gerai pasijaučiu, kai jam paaukoju. Ir ypač tada, kada niekas nemato, kada niekas neužrašo, jog aš daviau.  

Edita: „Jeigu žmogui reikia labiau, atiduodame“
– Labai dažnai remiame vargstančius. Esame labai daug skyrę kūdikių namams, senelių namams. Tiesiog visų senesnių baldų nepardavėme, o atidavėme. Yra buvęs net toks atvejis, kai parvažiavau namo ir neradau televizoriaus. Tuomet man buvo šokas, nes maniau, kad mus apvogė. Skambinu savo vyrui, o jis sako, kad buvo senelių namuose ir pamatė, jog seneliai sėdi prie radijo, tai išvežė jiems mūsų televizorių. Liepė nesijaudinti, pasakė, kad nusipirksime kitą. Buvo dar vienas atvejis, kai vyras ir valgomąjį stalą išvežė iš namų. Ir mes tuo klausimu sutariame, jeigu žmogui reikia labiau, tai atiduodame.

Violeta: „Jei gali pasidalyti, turi tai daryti“
– Dažniausiai aukoju internetu, man tai kažkaip atrodo patikimiau. Taip pat su vyru prisidedame prie vieno labdaringo klubo veiklos. Aš apskritai manau, jog jeigu žmogus gali kažkuo pasidalyti, jis tai ir turi daryti. Juk visi gyvename ant tos pačios žemės ir būtų labai gražu, jog galėtume visi džiaugtis gyvenimu.

Ilona: „Duodi – dvigubai grįžta“
– Tikrai aukoju. Aš orientuojuosi į tas pažeistas socialines grupes – vaikai, asocialios šeimos, senyvo amžiaus žmonės. Juk yra posakis: duodi – dvigubai grįžta. Tad, galima sakyti, vadovaujuosi šiuo posakiu. Be to, jeigu man būtų bloga situacija, aš irgi norėčiau, kad kažkas man padėtų. Tad tiesiog čia žmogiškumo klausimas.

Žilvinas: „Prieš Kalėdas aukoju vaikams“
– Aš visada prieš Kalėdas paaukoju vaikams per tuo metu vykstančias visokias akcijas. Tai tikriausiai tik tiek. O šiaip mano mama dirba vaikų namuose, tai, žinoma, irgi visada prisidedu prie tų vaikučių gerovės. Aš tiesiog manau, kad yra būtina dalytis su tais, kurie turi mažiau, ar yra kažkaip kitaip nuskriausti.

Janina: „Paremti vargstančius – būtina“
– Tikrai būna, kad paaukoju mažiau turintiems žmonėms. Paremiu juos ar drabužiais, ar avalyne. Juk yra tokių žmonių, kurie neturi nei kuo apsivilkti, nei kuo apsiauti, tad tokiems žmonėms reikia padėti. Man tikrai malonu dalytis ir, manau, paremti vargstančius ar daiktais, ar maistu, ar pinigais yra būtina.

Gintarė: „Padedu aplinkiniams“
– Būna, kad prisidedu prie įvairių labdaros akcijų. Žinoma, ne kiekvieną kartą, bet esant galimybei dalyvauju. Gal daugiau remiu vaikus arba dalyvauju savanoriškoje veikloje, o ne masiniuose renginiuose. Šiaip aš tokias akcijas palaikau, tik, aišku, ne tas, kurios tapo mada ir kurių jau yra per daug. Aš matau, kam iš aplinkinių reikia pagalbos, ir daugiau padedu jiems. Tikrai yra kam padėti – draugams, pažįstamiems, tiems patiems kaimynams.

Edvardas: „Nelabai pasitikiu labdaros organizacijomis“
– Kažkokiuose labdaringuose renginiuose ar akcijose nedalyvauju. Tiesiog kartais paaukoju telefonu. O aukoju tik kartais, nes man neaišku, kur tie visi suaukoti pinigai nukeliauja. Tie pinigai pereina per daug visokių institucijų ir, kiek ten iš tikro paaukota, niekas nežino. Mano manymu, trūksta to skaidrumo, nors rodo, kad kažką nuperka tiems vaikams, tačiau aš kažkaip nepasitikiu. Norėtųsi, jog viskas būtų aiškiau.

Andrius: „Ne visos labdaros akcijos – naudingos“
– Dažniausiai aukoju prieš Kalėdas. Tai toks metas, kai labiausiai norisi padaryti kažką gero, padėti kitiems, kurie galbūt turi mažiau. O šiaip manau, kad tų visokių labdaros akcijų reikia, tik gal ne visos jos yra naudingos. Paprasčiausiai – gal kai kurios akcijos yra daromos per dažnai ir žmonėms tai jau yra atsibodusios ir tiesiog tampa kasdienybe. Mano nuomone, jeigu labdara yra renkama tikslingai ir retkarčiais, tai žmonės labiau atkreipia dėmesį ir labiau nori aukoti.

Regina: „Aukoju privačiai“
– Aš aukoju privačiai. Pavyzdžiui, žinau, kas gyvena vargingai, kam reikia paramos, tai nuvažiuoju ir nuvežu, ko tiems asmenims trūksta. O taip elgiuosi todėl, kad man nekelia pasitikėjimo aukos, renkamos internetu ar telefonu. Aš nežinau, kur tie surinkti pinigai nukeliauja. Mano nuomone, geriausia tam, kam reikia, duoti tiesiai į rankas. O paremti vargstančius yra būtina, nes niekada nežinai, kas tavęs laukia.

Simonas: „Apie labdaros renginius – per mažai informacijos“
– Tikrai paremiu tuos, kurie gyvena vargingiau. Labdaringuose renginiuose nedalyvauju, nes gal apie juos yra per mažai informacijos. Manau, jei būtų  daugiau informacijos apie įvairius tokio pobūdžio renginius, dalyvaučiau. O šiaip aukoju maisto produktų, jeigu būna kažkokios akcijos prekybos centruose.

Į viršų