Kiekvienam smalsu sužinoti, kas jo laukia ateityje. Tam ir atsirado horoskopai. Artėja ruduo, o rudenį horoskopais domimasi daugiau nei pavasarį ar vasarą. Tai todėl, kad ruduo – liūdnesnis metas ir norisi sužinoti ką nors gero. O ir šiaip horoskopai skirti nelaimingiems. Laimingiems jų nereikia, nes jie ir taip žino, kad viskas bus gerai.

Ričardas JAKUTIS
Nors bažnyčia nėra horoskopų šalininkė, pažįstu vieną religingą šeimą ir stebiuosi, kad dieną jie pradeda ne kalbėdami „Tėve mūsų“, o ieškodami dienos horoskopo. Šiuo atveju norėčiau jiems patarti lyginti Dievo mokymą su horoskopu visiems žmonėms ir bus „ok“. Ta proga ir dar vienas girdėtas pastebėjimas, jog ne kartą teko skaityti vietinių „eterio blizgučių“, nelabai aišku, kodėl vadinamų „žvaigždėmis“, pasisakymus, jog net bažnytinės santuokos data pasirenkama pagal astrologų rekomendacijas, jau nekalbant apie tai, kad praktiškai kiekvienas lietuvis gali pasakyti, jog jis yra „žuvis“, „jautis“, „šaulys“ ar „skorpionas“, tačiau paklaustas, kuriai parapijai priklauso, nieko atsakyti negali, nors anketos byloja, kad 8 iš 10 lietuvių yra tikintys.
Girdėjau istoriją apie žmogelį, kuriam buvo išpranašauta, kad mirs nuo gyvatės įkandimo. Per visą gyvenimą tose apylinkėse, kur gyveno, jis nebuvo matęs nė vienos gyvatės, apie gyvates nieko neišmanė, bet pranašystės paakintas ėmė domėtis gyvatėmis, net jas užveisė akvariumuose ir, aišku, viena jų jam įgėlė.
Kokia seniausia profesija? Sakote, žinote. O gal vis dėlto klystate? Labai realu, kad tai gali būti ir astrologija. Na, jei ne pati seniausia, tai bent viena seniausių. Šumerų rašytiniuose šaltiniuose aptinkama, jog apie 4000 m. prieš mūsų erą astrologija buvo susiformavusi. Istoriniai šaltiniai teigia, kad 1800 m. prieš mūsų erą pasirodė pirmasis žvaigždžių sąrašas, 652 m. pr. m. e. – anksčiausiai išlikęs astrologinis dienoraštis, o 432 m. pr. m. e. buvo užfiksuotas pirmasis žinomas zodiako ženklų panaudojimas. Taigi akivaizdu, jog astrologijos mokslas – itin senas, astrologinėms tiesoms – galybė metų. Šis mokslas plėtėsi ir kito, vis kitoms kartoms aiškinantis naujus dalykus.
Tikėjimas horoskopais aiškinamas „Barnumo efektu“, pavadintu praėjusiame amžiuje žinomo cirko savininko ir fokusininko Fineaso Barnumo vardu. Fineasui Barnumui priskiriama frazė: „Kiekvieną minutę pasaulyje gimsta po veltėdį.“ „Barnumo efektą“ galima apibūdinti taip: žmogus linkęs sau asmeniškai priskirti bendrus, neaiškius, banalius teiginius, jeigu jam sakoma, kad šie teiginiai yra gauti ištyrus kažkokius tam žmogui nežinomus faktorius. „Barnumo efektas“ psichologų tiriamas daugiau nei 40 metų. Per tą laiką psichologai nustatė, kokiomis sąlygomis žmogus tiki jam pateiktais teiginiais. Taip pat kokie žmonės yra linkę tikėti ar netikėti bei kokie teiginiai sukelia pasitikėjimą.
Amerikiečių psichologas Rosas Stagneris atliko klasikinį tyrimą. Eksperimente jis pakvietė dalyvauti 68 skirtingų įmonių darbuotojus iš personalo skyrių. Jis jiems išdalijo ir liepė užpildyti psichologinę anketą (testą). Ši anketa leido sudaryti kiekvienos asmenybės psichologinį portretą. Paskui, surinkęs šias anketas, psichologas sudarė visiems bendrą charakteristiką, naudodamas 13 frazių iš įvairių horoskopų. Vėliau R. Stagneris išdalijo šią bendrą charakteristiką kiekvienam dalyviui, pareiškęs, kad jos sudarytos kiekvienam individualiai, remiantis ankstesniu psichologiniu testu. Jis paprašė kiekvieno dalyvio perskaityti savo charakteristiką ir prie kiekvieno sakinio pažymėti, kiek ji teisingai atspindi skaitančiojo charakterį. Daugiau nei trečdalis atsakė, kad apibūdinimas yra neįtikėtinai teisingas, 40 proc. – pakankamai teisingas. Ir beveik niekas nepalaikė savo charakteristikos visiškai klaidinga.
Štai kokias dvi frazes tiriamieji įvertino kaip neįtikėtinai teisingas: „Gyvenime jūs mėgstate šiokią tokią įvairovę, tam tikrą pasikeitimų lygį ir pradedate nuobodžiauti, jeigu jus vargina įvairiais apribojimais ir griežtomis taisyklėmis“ ir „Nors jūs turite asmeninių trūkumų, tačiau kaip taisyklė jūs mokate su jais susidoroti“. Ir priešingai – mažiausiai teisingais buvo pripažinti šie teiginiai: „Jūsų seksualinis gyvenimas neapsieina be problemų“ ir „Jūsų viltys kartais būna pernelyg nerealios“. Taip ir „Barnumo efektas“ veikia su teigiamais teiginiais ir tai ne nuostabu: mums visiems nėra malonu apie save sužinoti ką nors neigiamo.
Iš įvairiausių horoskopų sudariau štai tokį horoskopą savaitei. Kuriam ženklui? O koks skirtumas. Tinka visiems ženklams: „Visos žvaigždės jūsų pusėje. Prasidėjo jums palankus metas. Gera savaitė atsisakyti kokio nors žalingo įpročio. Metas susitaikyti su draugais, nes stiprus ne tas, kuris pyksta, bet tas, kuris moka atleisti. Pabandykite susirašyti visus darbus, kuriuos ketinate atlikti ir sudėlioti juos pagal svarbą. Taip pat išbraukite iš sąrašo tai, kas kyla iš įgeidžio ar noro palaikyti įvaizdį, bet nėra tikra reikmė. Patartina pirmadienį–trečiadienį kuo mažiau žiūrėti televizorių. Ketvirtadienį surinkite šiukšles laiptinėje ir išplaukite bendrą koridorių. Jei turite šeimą, daugiau dėmesio skirkite jai. Pasakykite žmonai ir vaikams, jog juos mylite. Kalbėdamiesi su šeimos nariais, žiūrėkite vieni kitiems į akis, o ne į laikraštį, kompiuterį ar televizorių. Jei vaikų neturite, tai paprašykite, kad jūsų tėvai ar sutuoktinis, taip pat draugai papasakotų apie savo vaikystę Nesinervinkite, kad rytais didelės automobilių grūstys, bet geriau paskambinkite bendradarbiui, kuris gyvena šalia, ir susitarkite važiuoti į darbą vienu automobiliu. Nelaukite malonių iš šalies, bet patys stenkitės spręsti savo problemas. Mažiau kalbėkite, o daugiau klausykitės kitų. Bet būkite principingi, jei kas siūlys pažeisti įstatymus, būtinai atsisakykite. Išsakykite viršininkui savo nuomonę, kaip galima patobulinti įstaigos darbą. Penktadienį patartina apsilankyti knygyne ir nusipirkti knygą, taip pat eidami pro kioską būtinai stabtelėkite ir įsigykite žurnalą ar savaitraštį. Pagal žvaigždes jums labiausiai tinka žurnalai iš „A“ raidės (pavyzdžiui, „Artuma“ ar „Ateitis“), o laikraščiai iš raidės „Š“ (pavyzdžiui, „Šiaulių naujienos“). Be to, penktadienį būtinai nusišypsokite ne mažiau kaip dešimčiai sutiktų žmonių. Geras ženklas – besišypsanti moteris, kad vardu kas pašauktų, jūsų originalios rašybos pavardėje yra raidė „W“. Blogas – verkiantis vaikas, vėluojantis laikrodis, iškristi iš medžio. Šeštadienį su šeima visi kartu kepkite šventinį pyragą, svarbu, kad į kepimo procesą būtų įtraukti visi šeimos nariai, o paskui valgydami pyragą papasakokite vienas kitam savo rūpesčius, svajones. Patartina savaitgalį nueiti į teatrą, net jei ir nebuvote ten keliolika metų. Sekmadienį derėtų nueiti į arčiausiai namų esančią bažnytėlę, netgi jei tai jums visai neįprasta. Paprasčiausiai pabūkite kamputyje ir paklausykite, ką sako kunigas. Jūsų karma gerokai nuskaidrės, jei per rinkliavą nepagailėsite aukos“.
Kam rūpi pranašystės, po ranka turėtų turėti „Mikaldos, Sabijos karalienės, pranašystes“ – knygą, kuri buvo jau mūsų senolių bestseleris, ir vėliau platinamą visokiuose „jomarkuose“ ar „kromeliuose“, metų metus keliavusią iš rankų į rankas.
„Baisaus teismo diena ateis po didžiųjų atmainų. Praėjus dviem tūkstančiams metų po Mesijo nukryžiavimo, ateis vienas karalius iš Saulėlydžio, arba Vakarų šalies, užkariaus visas šventas vietas ir atvers pagonis į tikrą tikėjimą. Tada žmonės didelėje prabangoje gyvendami vėl taps blogi, darys piktus darbus ir tikės netikrais pranašais“, – rašo Mikalda.
Tiesa, pati Mikalda – ne kokia nors išgalvota būtybė. Biblijoje minima, kad ji buvo susitikusi su karaliumi Saliamonu, kuris pasižymėjo aštriu protu ir pramatymais. Net baisu čia rašyti, bet daugelis reiškinių, kuriuos Sabijos karalienė įvardija kaip pasaulio pabaigos ženklus, jau regimi. Net ir toks, kad vienas iš pasaulio pabaigos ženklų, jog pradės sportuoti žydai. Tuoj akys krypsta į pastarųjų metų jų sportinius pasiekimus.
O nemažiau populiarus pranašas Nostradamas mėgo rašyti įmantriais, pompastiškais ir labai miglotais žodžiais, kuriuose daugybė alegorijų ir nutylėjimų. Tipiška jo pranašystė atrodo taip: „Marsas grasina mums karinga jėga, septyniasdešimt kartų jis privers mus pralieti kraują“. Nebūtina turėti labai lakią vaizduotę, kad tai būtų galima pritaikyti vos ne kiekvienam konfliktui – nuo šeiminių ginčų iki pasaulinio karo.
Nostradamo gerbėjai pateikia dešimtis neva išsipildžiusių jo pranašysčių pavyzdžių. Jis nuspėjęs Henriko II mirtį riterių turnyre, nurodęs egzotišką mirties priežastį (priešininkas sužeidė jį ietimi į akį), išpranašavęs greitą jaunojo karaliaus Pranciškaus II mirtį, jo žmonos Marijos Stiuart nevaisingumą bei jo daug metų trukusį priešiškumą anglų karalienei Elžbietai.
Karalius Karlas IX ir jo motina Katerina Mediči, labai vertinę šį Nostradamo gebėjimą, kartą specialiai atvyko į Saloną prašyti, kad jis sudarytų jiems asmeninius horoskopus. Už darbą Nostradamui buvo pažadėtas dosnus atlyginimas – du tūkstančiai ekiu. Tačiau pačiam pranašui horoskopų sudarinėjimas nekėlė didelio susidomėjimo. Netikėtai tarp karaliaus palydos jis pastebėjo vienuolikmetį berniuką. Nostradamas įkalbėjo karalių palikti juos vienus. Jis ilgai apžiūrinėjo berniuką, po to aukštiems svečiams pranešė: berniukas taps Prancūzijos karaliumi. Tai skambėjo visiškai neįtikimai: Karlas IX turėjo tris brolius ir visi jie turėjo po sūnų. Pranašystė išsipildė.
Metams bėgant Nostradamo vardas apaugo legendomis, pavyzdžiui, jam priskiriamos Spalio revoliucijos, ilgametės Stalino tironijos, „kai vergiška valdys atmosfera po meilės ir laisvės kauke“, pranašystės. Arba: „Išlydytu auksu šviečia dangus, stebuklinga ugnis tapo žmonių žudike“ – ar tik nekalbama apie atominę katastrofą? Teigiama, kad Nostradamas numatė įvyksiant abu pasaulinius karus, fašizmo ir komunizmo epochas, netgi Černobylio katastrofą ir daugelį kitų nemalonumų. Ginčijamasi tik dėl rugsėjo 11-osios įvykių – vieni sako, kad ir juos Nostradamas numatęs, kiti tai neigia.
Man keista, kad astrologai, aiškindami likimą, laikosi įsikandę tik arčiausiai mūsų Saulės sistemos esančių žvaigždžių, o apie Paukščių Tako žvaigždes, kurių yra milijardai, nekalba nieko. Jie taip pat į skaičiavimus neįtraukia vėliau atrastų Saulės sistemos planetų. Nors kam čia gilintis, kai horoskopai, nusakinėjantys žmogaus likimą, yra ne mokslas, o paprasčiausiai tik verslo projektas.
Logiška, kad dabartinį laikmetį astrologai pranašauja itin įtemptą, o norint prisivilioti sėkmę, esą reikia nepamiršti, kad likimas šypsosi tik gražios sielos, aktyvioms ir iniciatyvioms asmenybėms, savarankiškiems, stipriems žmonėms. Šis laikmetis, anot astrologų, užuot kėlęs romantizmą, dvasingumą, žadins karingumą, ribines ambicijas, polinkį į staigius, netikėtus sprendimus, maksimalizmą. Polėkį pakeis tvarkos, konkretumo, paprastumo, aiškaus rezultato reikalavimai, dažnai per daug skuboti ar kategoriški.
„Rugsėjis daugeliui bus reikalingas tiesiog atgauti optimizmą ir jėgas po vasaros“, – sako spėjikai. Teks dar labiau susiveržti diržą – euras savo verte darysis toks pat, koks anksčiau buvo litas. Tą patį pranašaučiau ir aš. Atrodo, nesunku būti pranašu. Tiesa, šiek tiek nustembi iš pranašų sužinojęs, kad spalis – ir vėl viltingas, taikingiausias antros metų pusės mėnuo. Šiuo periodu šiek tiek atsigaus verslas, pagerės nuotaika, stabilizuosis politinė situacija ir Lietuvoje, ir tarptautinėje politikoje. Nors įspėjama, kad nei sveikatos apsaugos, nei švietimo sistema nesulauks geresnių laikų. Metų pabaigoje jausimės niūriai. Reikės nemažai pastangų, kad išlaikytume optimizmą, tikėjimą.
Girdėjau pasakojimą, kaip vieni pranašysčių gerbėjai aplankė astrologę ir išsirinko auros nustatymo ir jos duomenų paaiškinimo paslaugą, kainuojančią 50 eurų. Padarius auros nuotrauką paaiškėjo ne itin malonus dalykas. Jautresniam, patiklesniam ir naivesniam žmogui tokia žinia galėtų įvaryti ir siaubo – tiriamasis yra prakeiktas! Tačiau auros fotografė kaipmat nuramino – prakeikimą esą galinti nuimti, žinoma, už tam tikrą mokestį, tai yra, 180 eurų.
Astrologai, pranašai ir būrėjai sako, jog jau 2008 metais įspėję apie dideles permainas tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje, apie finansinę krizę, gamtos kataklizmus, ypač blogą kriminogeninę situaciją, raginę gyventi taupiai, neplėsti verslo, neprisiimti didelių finansinių įsipareigojimų. Tačiau niekas jų neklausė. O reikėjo įsiklausyti, nežiūrėti į tas prognozes skeptiškai ir keisti mąstymą bei atsigręžti į dvasines vertybes. Todėl keista neseniai spaudoje regėta žinutė, jog viena astrologė kremtasi paėmusi kreditą būstui ir nebepajėgianti jo grąžinti.
Astrologai kiek galėdami sukasi iš priekaištų, kad horoskopai meluoja, o visai prispausti ima aiškinti, kad jie atrodo klaidingi todėl, kad žmonės juos netiksliai supranta. Astrologų žodžiais, norint nustatyti tikrąjį savo horoskopą, reikia atsižvelgti ne į gimimo dienos zodiako ženklą, o į tą, kada žmogus buvo pradėtas. Juk žmogaus gyvenimas prasideda motinos įsčiose! Be to, girdi, dar reikia žinoti, kur žmogus buvo pradėtas. Pirmąją datą žmonės dar gali pasiskaičiuoti (jei laiku gimęs), tačiau antrojo fakto tikrai beveik niekas nežino, nes tėvų neklausinėja. Taigi laikydamas savo gimimo dienos zodiako ženklą tikrai savu, žmogus gyvena svetimu horoskopu. Juk kūdikio išnešiojimas tęsiasi 280 dienų!
Išeina linksma moteriškė iš savo laiptinės. Susitinka kaimynę.
– Kodėl tokia linksma? – klausia jos kaimynė, pripratusi draugę matyti liūdną.
– Paskambinau į astrologijos saloną ir astrologas išpranašavo, jog greitai ištekėsiu.
– Nebus to, – sako jai kaimynė.
– Kaip nebus? – stebisi laimingoji, – man juk išpranašavo!
–Astrologas tavęs nematė, o aš matau.
Bičiulis, sužinojęs, kad iš įvairiausių horoskopų sudarinėju bendrus horoskopus, pasiūlė sudaryti horoskopą Šiaulių miestui. Atsisakiau, nes aš sudarinėju horoskopus tik su laimingomis pabaigomis.

 

Į viršų