Šiemet Šiauliams ir Saulės mūšiui sukanka 780 metų. Jubiliejinius metus miestas pasitinka šventiniu šūkiu „Skambėk, Šiaulių žeme!“, o šiųmetis gimtadienio simbolis – Henriko Orakausko skulptūros „Skaitantis žmogus“ herojus, kuris miesto gimtadienio proga pasipuošė ryškiaspalviu šaliku ir sėdo ant dviračio. Šventinio simbolio spalvingumas primena, kad Šiauliai yra turtingos istorijos miestas, kuriame gyvena ir kuria daug kūrybingų ir įdomių asmenybių.

Rugsėjo 7 – 10 dienomis mieste vyks per 40 didelių „Šiaulių dienų“ renginių, prie kurių prisijungs ir eilė smulkesniųjų. Pagrindinės miesto gimtadienio šventės vietos išlieka tos pačios – Prisikėlimo aikštė, Talkšos ežero pakrantė ir bulvaras. Vakar surengę spaudos konferenciją šventės organizatoriai tikina, kad gimtadienio metu miestiečiai galės gauti specialų žemėlapį, kad keliautų į tam tikras vietas, rinktų spaudus ir, kaip per tikrą gimtadienį, atsiimtų šventines dovanas.

Mero padėkos vakare – Garbės piliečio vardo suteikimo ceremonija
Šiais metais Šiaulių miesto garbės piliečio vardas yra suteiktas jo ekscelencijai Prezidentui Valdui Adamkui.

Kaip informavo organizatoriai, pasikeitė iškilmių vieta ir laikas – regalijų įteikimo iškilmės perkeltos į rugsėjo 9 dieną 19 valandą vyksiantį Mero padėkos vakarą. Kaip teigia miesto meras Artūras Visockas, laiko ir vietos pakeitimas padarytas todėl, kad didesnė auditorija turėtų galimybę pamatyti šias iškilmes.

„Šiemet miestas švenčia jubiliejinius metus, todėl į miestą atvažiuoja daug delegacijų. Jos išreiškė norą pamatyti miesto regalijų įteikimo iškilmes, todėl įvertinę patalpų dydį suvokėme, kad negalėsime to padaryti. Norisi, kad didesnė auditorija galėtų pamatyti šią ceremoniją“, – sakė meras.

Motorizuota kolona ir parodos, parodos
Šiaulių miesto gimtadienio metu Lieporių parke bus atidaryta Signatarų alėja, kurioje bus sodinami ąžuoliukai bei pagerbiami signatarai – žmonės, dėl Lietuvos gerovės rizikavę savo gyvybe.

Taip pat po metų pertraukos miesto gimtadienio metu atgis ir motorizuota kolona. Kaip teigė viena iš organizatorių Eglė Narbutaitė, šiemet kolonos tikslas ne tik pravažiuoti, bet ir pasipuošti. „Šiais metais iš kiekvienos įmonės ar organizacijos gali dalyvauti tik vienas automobilis. Kolonos spalvinis šūkis „Geltonuojam!“ Siekiame, kad visi dalyvaujantys kolonoje turėtų spalvinį vientisumą, kad mieste jaustųsi šventė“, – sakė E. Narbutaitė.

Pirmą kartą Šiauliuose pristatomas Tarptautinis gatvės meno festivalis, skirtas Šiaulių dienoms. Įgyvendinimo laikotarpiu miesto gatves jau papuošė 14 grafičių, dar 3 yra kuriami. Miestiečiai turės galimybę juos visus surasti – specialiai miesto gimtadieniui bus išleistas žemėlapis, o kelionės gidu tarps menotyrininkas Virginijus Kinčinaitis. Jis tikisi, kad šis festivalis padės pakeisti miesto veidą. „Viešose erdvėse atsiranda daug meno kūrinių. Gyventojams nebereikia eiti į galerijas – netgi gatvėse jie mato profesionalių užsienio menininkų kūrinius. Taip ir keičiasi miestas. Manau, kad tai yra puiki perspektyva miestui kurti savo įvaizdį“, – teigė V. Kinčinaitis.

Taip pat prie Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos išdygs žymiajam miesto menininkui Gerardui Bagdonavičiui atminti skirta skulptūra „Penzeliukas“, kurią pristatys jos autorius Martynas Gaubas.

Spektakliai ir koncertai
Netilsta kalbos – kas gi ves atidarymo šventę? Paslaptis išduota – Šiaulių gimtadienio atidarymą ves  ką tik iš kariuomenės grįžęs žinomas televizijos laidų vedėjas Ignas Krupavičius.

Šiauliečiai ir miesto svečiai gimtadienio metu galės išvysti ir begalę spektaklių, nes jau vienuoliktą kartą Šiauliuose vyks tarptautinis vaikų jaunimo teatrų festivalis „Baltoji varnelė“. Jame dalyvaus 15 Lietuvos ir užsienio teatrų trupių. Jie rugsėjo 9 dieną prie „Auksinio berniuko“ organizuos šviesų alėją.

„Džiaugiamės, kad šiemet pagrindiniai festivalio spektakliai vyks Šiaulių dramos teatre. Festivalio metu Šiaulių kultūros centro vaikų ir jaunimo teatro studijos „Kompanija šauni“ senbuviai, kurie mokosi ar baigė studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, pristatys savo kūrybą. Šeštadienį visi spektakliai bus nemokami, kitomis dienomis renkamas simbolinis vieno euro mokestis. Kviečiame visus dalyvauti“, – sakė „Kompanija šauni“ vadovė D. Dargienė.

O kaipgi be muzikos? „Big Band festival. Šiauliai 20016“, kaip ir kasmet, vyks Talkšos ežero pakrantėje. Gimtadienio šventę vainikuos baigiamasis koncertas „Muzika kaip kinas“ ir šventiniai fejerverkai prie Talkšos ežero.

Spaudos konferencijoje paaiškėjo, kad iš miesto biudžeto šiai šventei yra skiriama pusė lėšų – tai yra apie 60 tūkstančių eurų. Likusi dalis gaunama iš rėmėjų.

Į viršų