Festivalis „Šiaulių naktys 2016“ sulaukė didelio šiauliečių ir miesto svečių susidomėjimo. Susirinkusieji savo jėgas išbandė įvairiose rungtyse, dalyvavo edukaciniuose užsiėmimuose, klausėsi muzikinių grupių, ragavo gardžiausių patiekalų, smaginosi atrakcionuose ir t. t. Akivaizdu, kad dvi naktis trukusi renginių fiesta sužavėjo tiek didelius, tiek mažus.

„Šiaulių naktų“ organizatoriai Šiaulių centrą suskirstė į aštuonis rajonus. Veiksmas vyko rajonuose, pavadintuose Sportiškasis, Sotusis, Muzikalusis, Šou biznio, Vėliavos, Retro, Buratino, Šviečiančio žmogaus. Juose kiekvienas galėjo atrasti savo poreikius labiausiai tenkinančią veiklą.

Dalyvavo neįprastose rungtyse
Dailiosios lyties atstovės labiausiai susidomėjo bėgimo su aukštakulniais varžybomis. Tiesa, varžybose pasišovė dalyvauti tik keturios merginos, tačiau sirgalių ir žiūrovų tikrai netrūko. Draugės, sesės, mamos ir visi kiti šūksniais, plojimais ir padrąsinimais ragino merginas greičiau bėgti. Aišku, buvo matyti ir užuojautos kupinų žvilgsnių, juk moterys žino, ką reiškia avėti aukštakulnius. Taip – dėl grožio tikrai reikia pasikankinti, o ką jau bekalbėti apie bėgimą. Džiugu, kad galiausiai už kančias buvo atlyginta. 78 metrų trasą greičiausiai nubėgusiai merginai atiteko 50 eurų vertės batų parduotuvės čekis.

Puošėsi chna tatuiruotėmis
Grožiui vien tik dailių batelių neužtenka, reikia pasirūpinti ir kitais dalykais. Štai močiutės, mamos ir dukros neatsispyrė pagundai pasipuošti chna tatuiruotėmis iš augalinių, ekologiškų dažų.

Chna meistrė Laima „Šiaulių naujienoms“ pasakojo, kad šiaulietės panoro dailiais piešinėliais sau prisitraukti laimės ir sėkmės: „Šiauliečiai chna tatuiruotėmis labai domisi. Kiekviena moteris, turėdama tokį piešinį atsiskleidžia, pradeda labiau mylėti save, moteriškiau elgtis. Saulytės, gėlytės – visa tai tam, kad kiekvienas pajaustų gerąjį kodavimą.“

Domėjosi mada ir savigynos būdais
Šiaulietės taip pat neužmiršo pasidomėti mados naujovėmis. Dizaino namuose klausėsi Aisčio Mickevičiaus knygos: „KVEPALAI: aromatų magija, arba olfaktorinės istorijos“ pristatymo. Domėjosi dizainerės Monikos Vaitkienės ir vakarinių suknelių kūrėjos dizainerės Dianos Nevedomskytės kūrybos darbais.

Kaip žinia, išorė dar ne viskas. Labai svarbu žinoti, kaip apsiginti nuo blogo linkinčių žmonių. Šiuo klausimu moteris pagelbėjo lektorius Zenonas Urbonas. Jis pravedė savigynos seminarą tik moterims.

Mokėsi karinės taktikos
Vyrams taip pat netrūko pramogų. Mėgstantys rimčiau pasportuoti, traukė prie Prūdelio. Ten vyko naktinės 3x3 varžybos. Kai kurie panoro išmokti karinės taktikos žaidimuose. Išbandyti savo jėgas ekstremaliose situacijose ir įgyti išgyvenimo pradmenų. Čia jiems padėjo karinių pramogų bazė „Pentagonas“.

Išbandė aikido užsiėmimus
Šiauliečiai susidomėjo ir aikido užsiėmimais su japoniškais ginklais – kardais, kovine lazda. Aikido meistras Eduardas dienraščiui pasakojo, kad miestiečiai nepabijojo išbandyti šio kovos būdo: „Šiauliečiams sekasi labai gerai, jie greitai išmoksta įvairių pratimų. Galbūt mažiesiems yra šiek tiek lengviau, nes jie nori daugiau iššūkių. Tuo tarpu vyresniems sudėtingiau per save perlipti. Nepažįstama aplinka, aplinkui esantys žmonės – juos tai veikia.“

Demonstravo ištvermę ir jėgą
Stiprioji lytis panoro savo jėgas pademonstruoti ir ištvermės rungtyse. Jiems reikėjo kuo ilgiau išsilaikyti ant besisukančio skersinio. Už šios rungties sąžiningą atlikimą atsakingas Juozas sakė, rungtimi labiausiai susidomėjo jaunuoliai iki trisdešimties metų: „Tarp jaunuolių tai labai populiari pramoga. Žinoma, su iššūkiu pavyksta susidoroti ne visiems. Čia reikia stiprių rankų, ištvermės ir gero kūno sudėjimo.“

Linksminosi ir vaikai
„Linksmo lagamino komanda“ suteikė nepakartojimų įspūdžių ir smagų pasibuvimą vaikams. Vaikų švenčių organizatoriai mielai leido laiką su mažaisiais ir neleido jiems liūdėti. „Mes labai laukiame vaikučių, norime su jais pažaisti. Mažieji šiauliečiai labai aktyvūs, jiems labiausiai patinka estafetės ir visi kiti žaidimai, kur reikia daugiau pajudėti. Prie vaikučių noriai prisijungia ir jų tėveliai“, – tvirtino vaikų švenčių organizatoriai.

Ragavo senoviškų valgių
Kas sakė, kad naktinės pramogos tinka tik jauniems? Šiaulių „Bočiai“ šį mitą paneigė. Senjorai kartu su jaunimu šėliojo iki vėlumos ir senoviškais valgiais kimšo savo skrandžius. Šiauliečius vaišino blynais, namine uogiene, žolelių arbata, cebuline ir t. t.

„Džiaugiamės, kad prie mūsų prisijungia jaunimas. Su jais šokti ir dainuoti iki vėlumos, labai smagu. Jaunuoliai domisi patefonu, senovinėmis plokštelėmis, juk ne visi juos yra matę. Taip pat jie nori daugiau sužinoti apie senovinius valgius, klausia, kaip juos pagaminti ir pan.“, – atviravo pirmininko pavaduotoja Pranutė.

Šoko džiazo, kantri bei technoritmu
Muzikalusis rajonas kvietė šiauliečius trypti džiazo, kantri bei technoritmu. Povilo Višinskio aikštėje karaliavo džiazo muzika, kurią atliko gausus būrys ir iš Šiaulių, Lietuvos, ir iš užsienio: „The Magic Time Orchestra“ (Lietuva), „Netikėti švečiai“ (Lietuva), „Sirupas“ (Lietuva), „The Cocounuts“ (Latvija), „Gerda & The Rhytmics“ (Lietuva), „Trintukas prieš tikrovę“ (Lietuva) ir pučiamųjų instrumentų orkestras „Romuva“ (Lietuva). Džiugino elektroninės muzikos vedliai – OBCND, Do Something, Architech. Neišdildomas emocijas garantavo naktišokiai su DJ Seniu, meliha Dance šokėjais.

Pajautė tarpukario dvasią
Festivalyje buvo jaučiama ir karaliaus tarpukario dvasia. Šiauliečiai galėjo paragauti „Rūtos“ „Retro“ saldainių, dalyvauti senovinio stiliaus fotosesijoje bei šokiuose kartu su Šiaulių Lindy hop bendruomene. Besidomintys audiovizualinio menu istorija atrado puikią galimybę pamatyti retro kiną, retro madų šou.  

Stebėjo iliuzionistų šou
Šiauliečiams įvairius triukus demonstravo iliuzionistas Jonas. Jis nesudėtingų triukų mokė ir žiūrovus. Iliuzionistas dienraščiui pasakojo, kad šiauliečiai gatvės menui nėra abejingi: „Lietuviai nėra fanatikai, bet palyginti su kitomis Baltijos šalimis, triukais domisi labiausiai. Susidomėjimas priklauso ir nuo paties žmogaus. Vieni baiminasi prisijungti, o kiti užduotis klusniai vykdo.“

Tikrino savo žinias
Netrūko pramogų ir intelektualams. Šiauliečiai ir miesto svečiai galėjo pasitikrinti savo žinias protų mūšyje. Dalyvauti diskusijoje prie žibalinių lempų apie Šiaulių miesto identitetą. Ant Valstybinio Šiaulių dramos teatro sienos 3 kartus buvo rodoma istorinė Danguolės Garškaitės projekcija, o po teatro rūsius vyko specialios ekskursijos. O Šiaulių turizmo informacijos centras suorganizavo intriguojančią ekskursiją „Šiauliai – pasaulio bamba?“

Pradėjo naują tradiciją
Festivalio organizatoriai nepagailėjo ir naujovių. Antrąją renginio dieną Saulės laikrodžio aikštėje, vos tik saulei nusileidus vyko įspūdingas „šviečiančių žmonių“ paradas, kurio metu buvo renkamas labiausiai šviečiantis žmogus bei transporto priemonė.

Išrinktas šviesiausias žmogus
Šviečiančių žmonių paradas tapo antrą dieną vykstančių „Šiaulių naktų“ kulminacija. Girliandomis pasipuošę šiauliečiai džiugino ne vieno praeivio akį. Komisija šviesiausiu žmogumi išrinko Ramintą Jovaišaitę, o šviesiausios transporto priemonės savininku buvo pripažintas ne mažiau įspūdingai šviečiančiu kostiumu vilkėjęs Ramūnas Veitas.
 
„Šiaulių naktyse‘16“ renginių buvo tiek daug, kad visų neįmanoma išvardyti. Tačiau akivaizdu, kad renginiai visiems paliko neišdildomų įspūdžių.

2016 08 29 19

Senjorai jaunuolius supažindino su patefonu.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2016 08 29 20

2016 08 29 18

Gyventojai išbandė aikido užsiėmimus.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2016 08 29 22

2016 08 29 21

Išrinktas šviesiausios transporto priemonės savininkas.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

 

Į viršų