Mokslininkams pavyko fiksuojant pacientų smegenų impulsus iššifruoti žodžius, apie kuriuos jie galvojo, skelbia BBC.

Tyrimui buvo naudojamas metodas, kai impulsai buvo fiksuojami tiesiogiai pacientų smegenyse. Metodas vadinamas funkciniu magnetiniu rezonansu. Bandymo metu stebima smegenų kraujotaka. Mokslininkai stebėjo viršutinio smilkininio smegenų vingio veiklą. Ši smegenų dalis atsakinga už klausą ir padeda žmonėms suprasti, ką reiškia girdimi žodžiai.

Berkelio universiteto JAV Kalifornijos valstijoje tyrėjai stebėjo 15 pacientų smegenis, kai jie klausėsi kelių kalbėtojų balso įrašų. Pasinaudoję kompiuterine programa mokslininkai išsiaiškino, kokios smegenų dalys reagavo į skirtingo dažnio garsus. Vėliau jie pritaikė kompiuterinį modelį, kad iššifruotų, ką galvoja kiti pacientai. Pacientai turėjo pasirinkti vieną iš kelių žodžių ir apie jį galvoti. Užfiksavus smegenų impulsus mokslininkams pavyko atspėti, koks tai žodis. Tyrėjai net iššifravo keletą žodžių pagal kompiuterinį modelį smegenų impulsus paversdami garsais.

Šis perversmas gali padėti bendrauti su komos ištiktais ir visiškai paralyžiuotais pacientais. Mokslininkai primena, kad norint atradimą įgyvendinti praktiškai reikės atlikti dar daug bandymų.

Eltos inf.
Į viršų