Žolinė – ne tik derliaus brandos šventė, bet ir atsisveikinimo su želmenimis ir gėlėmis diena. Prisirinkti gražiausių laukų gėlelių, vaistažolių, kartu padėkoti Žemei už derlių ir grožį, pašventinti žolynų puokštę šiauliečiai, kaip ir kasmet, rugpjūčio 15-ąją rinkosi Botanikos sode.

Jau dešimt metų iš eilės Šiaulių universiteto Botanikos sode yra švenčiama Žolinės šventė. Kaip sako šventės organizatorė Botanikos sodo direktorė profesorė Asta Klimienė, būtent Botanikos sodas vienas pirmųjų ir pradėjo šią dieną minėti Šiauliuose. Šiųmetė šventė taip pat sulaukė daug lankytojų.

Galimybė pasidžiaugti dar žydinčia gamta
„Mes kviečiame per Žolines šiauliečius ir miesto svečius pasidžiaugti rudenėjančiomis gėlėmis ir dar žydinčiais vasaros žiedais. Pirmąsias Žolines organizuodami stengėmės daryti šventę, kuri pritrauktų žmones, todėl gilinomės į Žolinių šventės tradicijas. Kaip išsiaiškinome, būtent Žolinės yra bendruomenės šventė, kuri ypač susijusi su visais žolynais, gėlynais. O dar smagiau, kad ta bendrumo idėja gyvuoja mūsų Botanikos sode. Todėl visuomet laukiame šios šventės ir, žinoma, lankytojų, kurie susirenka pabendrauti, paskanauti ir visaip pasilinksminti“, – sako A. Klimienė.

Šių metų žolinės Botaniko sode mažai kuo skyrėsi nuo praėjusių metų šventės, nes, anot A. Klimienės, tai gyva tradicija. Tačiau visada stengiasi šventės organizatoriai paruošti ir ką nors naujo, kad būtų galima nustebinti ir jau ne pirmą kartą į šventę atvykusius.

„Kviečiame svečius, todėl organizuojame įvairias veiklas šeimoms, vaikams. Kasmet kviečiame vis kitus muzikantus, kad šventė nenusibostų ir turėtų naujos gyvybės. Tobulėjame, todėl organizuojame dar ir įvairias edukacines veiklas, seminarus. Mums svarbu, kad susirinkę rastų užsiėmimą ir galėtų rinktis, ką jie nori veikti“, – pasakoja direktorė.

Šiemet šventės dalyvius džiugino kolektyvų „Vaiguva“, „Salduvė“, „Retro“, „Rugelis“, „Ro ko ko“ solisčių, „Spalvų muzika“ orkestro ir kitų atlikėjų muzika.

Naujos pramogos ir ištikimi lankytojai
Šiemet lankytojus nustebino iš kaimyninės Latvijos Nacionalinio botanikos sodo atvykę svečiai. Susidomėjimo sulaukė ir Trakiškių žolinės iš Panevėžio apsilankymas. Į renginį buvo pakviestos ir profesionalios žolininkės. „Šiemet Žolinės šventėje buvo visko daug: kapelų, skambėjo įvairūs etnografinių ansamblių pasirodymai. Pakvietėme ir šiuolaikinės muzikos atstovų. Kasmet mūsų Žolinėse apsilanko apie aštuonis tūkstančius lankytojų, tačiau didžioji dalis – tai mūsų ištikimi lankytojai, kurie sugrįžta į Botanikos sodą švęsti Žolinės šventės kartu. Kasmet į Žolinės šventę kviečiame ir kunigą, kuris šventina žolynus. Žmonės atsineša žolelių puokšteles, kurie neturi, jas gauna Botanikos sode ir kunigas pašventina. Ši tradicija buvo gaji dar iki krikščionybės, siekiant apsaugoti laukus, miškus ir namus nuo piktosios dvasios, nuo apkalbėjimų ir nužiūrėjimų. Iki šių dienų išlikusi tradicija dabar turi tik simbolinę reikšmę. Tačiau svarbu visiems žinoti, jog būtent iki Žolinės reikia surinkti visas vaistažolines žoleles, nes po rugpjūčio 15-osios visos žolės tinkamos tik ne vaistams. Surinkta ir pašventinta žolelių puokštė namuose turi būti saugoma iki kitų metų“, – apie tradicijas kalba A. Klimienė.

Žolinės šventėje Botanikos sode susirinkusieji turėjo galimybę įsigyti jau surinktų ir paruoštų vartojimui vaistažolių. Pasak A. Klimienės, šiuolaikiniai žmonės nori sveikai gyventi, nenori vartoti daug vaistų, todėl stengiasi kuo natūralesnėmis priemonėmis gydytis ir susirgus. Todėl Botanikos sode organizuojamoje šventėje visada atsiranda norinčių įsigyti vaistažolių.

2016 08 15 13

2016 08 15 12

Jau dešimt metų iš eilės Šiaulių universiteto Botanikos sode yra švenčiama Žolinės šventė, į kurią gausiai susirenka šiauliečiai ir miesto svečiai.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų