Šeštadienį Šiaulių miesto gatves okupavo nykštukai. Apie penkiasdešimt raudonkepurių šiek tiek sujaukė eismą gatvėse, bet pykti negali, nes tikslas kilnus – rasti Kalėdų Senelį. Pastarojo norėta paprašyti šventinės dovanos – šviesoforo ar žiedinės sankryžos. Ne, tai ne pokštas. Taip miesto valdžios dėmesį bandė atkreipti Ginkūnų (Šiaulių r.) gyventojai, kurie kas rytą važiuodami į darbus ar veždami savo atžalas į mokyklas ir darželius susiduria su nemenka problema – tenka apsišarvuoti kantrybe, kol sankryžoje pavyksta pasukti į kairę, Šiaulių miesto link. Ginkūniškiai tikina, kad sankryža, kurioje dar šiemet žuvo žmogus, pavojinga ne tik vairuotojams, bet ir pėstiesiems, dviratininkams. „Jeigu miesto valdžia negirdi kelių tūkstančių žmonių norų, tai mes rašysime laišką Kalėdų Seneliui. Galbūt jis išgirs prašymą ir stebuklingai priims sprendimą“, – teigė protesto akcijos dalyviai.

Šviesoforo nori keli tūkstančiai gyventojų
Šeštadienį perpiet Tilžės, Aušros ir Pakruojo gatvių sankryžoje buriavosi maždaug penkiasdešimt Ginkūnų ir Švedės bendruomenės narių. Nešini plakatais, pasipuošę kalėdinėmis kepuraitėmis ir ryškiomis liemenėmis jie atskubėjo į taikią protesto akciją „Mes už saugią sankryžą“.

„Ši sankryža labai nesaugi. Problemiška vykstant iš Ginkūnų pasukti į kairę, į Tilžės gatvę. Pėstiesiems nesaugu pereiti gatvę. Šioje sankryžoje įvyksta daug avarijų, kurių metu nėra sužalojami žmonės ir šios avarijos nepatenka į statistiką. Kai miesto valdžia pasižiūri statistiką – ši sankryža neatrodo labai avaringa. Tačiau šie skaičiai neatspindi realybės. Kiekvieną savaitę čia būna mažiausiai keletas eismo įvykių“, – „Šiaulių naujienoms“ sakė vienas protesto akcijos iniciatorių Laimis Šležas.

Gyventojai tikino, kad apie šią problemą jau ne kartą pasakojo tiek miesto, tiek rajono valdžiai, tačiau rezultato nėra. Visi atsakymai vienodi – nėra lėšų, reikia rasti finansavimo šaltinį. „Visi puikiai žinome, ką tokie žodžiai reiškia Lietuvoje – galbūt po penkerių, septynerių metų“, – nusivylimo neslėpė akcijos dalyviai ir pareiškė, kad užtikrinti saugumą reikia jau dabar.
„Norime, kad 2016 metais čia būtų įrengtas šviesoforas arba žiedinė sankryža. Tai yra ne vieno, ne keliasdešimties ir net ne kelių šimtų žmonių noras. Tai yra kelių tūkstančių žmonių noras. Jeigu šitiek žmonių prašo ir net reikalauja, tai manau, kad į šitą norą turi būti atsižvelgta“, – teigė L. Šležas.

Valdžia gyventojų norus „pamarinuos“
Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos biuro viršininko Kęstučio Dičiaus pasiteiravome, ar ši sankryža iš tiesų pavojinga, ar čia užregistruojama daug eismo įvykių.

Jis patikino – eismo įvykių nedaug. Tačiau netrukus priminė, kad dar šių metų birželį čia įvyko tragiškas eismo įvykis, kurio metu vienas automobilis sustojo praleisti pėsčiąją, kitas – ne. Taip užgeso garbaus amžiaus moters gyvybė.
„Reikėtų ginkūniškiams priminti, kad iš Ginkūnų automobiliu sukant į kairę ar į dešinę, privaloma praleisti pėsčiąjį. Visiškai nepriklausomai nuo to, yra ten pėsčiųjų perėja ar ne“, – sakė  K. Dičius.

Tuo metu Šiaulių miesto savivaldybės Administracijos direktorius Eduardas Bivainis tikino, kad apie šią Ginkūnų gyventojų problemą žino, tačiau mano, kad tai nėra pati problemiškiausia sankryža Šiaulių mieste. „Tokių sankryžų, kur norint pasukti piko metu reikia laukti nuo minutės ar septynių, mieste rasime tikrai ne vieną“, – sakė jis.

Vadinasi, ginkūniškių kalėdiniai stebuklai neaplankys, o šviesoforą jei ir atneš, tai ne valdžia, o Kalėdų Senelis? Valdžios atstovai linkteli – kada čia atsiras šviesoforas, neaišku. Esą tai labai brangus sprendimo būdas, nes vienas šviesoforų komplektas gali kainuoti 40, 50 ar net 60 tūkst. eurų. Be to, neva visiškai neaišku, ar pastačius šviesoforą problema būtų išspręsta.

„Reikia svarstyti kompleksiškai kaip išspręsti šią problemą. Nes jeigu pirmiausia pastatysime šviesoforą, o paskui mąstysime, kas iš to išėjo ir kaip čia jį sureguliuoti – ne išeitis, manau“, – sakė E. Bivainis.

Žadama, kad dėl šios problemos dar ne kartą rinksis rajono ir miesto valdžios atstovai bei svarstys kaip ją išspręsti. „O dabar... Eismo saugumo komisija yra nusprendusi toje sankryžoje truputėlį reorganizuoti eismo juostas. Ten bus pastatyti kuoliukai“, – teigė Administracijos direktorius.

Tokie sprendimo būdai Ginkūnų gyventojų netenkina. Jie tvirtai apsisprendę, kad reikalinga žiedinė sankryža arba šviesoforas. Jei valdžia ir toliau bus kurčia, planuojama organizuoti dar ne vieną protesto akciją.

12 14 2015 10

„Tai yra kelių tūkstančių žmonių noras. Jeigu šitiek žmonių prašo ir net reikalauja, tai manau, kad į šitą norą turi būti atsižvelgta“, – teigė vienas akcijos iniciatorių L. Šležas.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

12 14 2015 11

Ginkūnų gyventojai nebetyli – pavojingoje sankryžoje reikalingas šviesoforas arba žiedinė sankryža.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų