Reaguojant į viešoje erdvėje kilusį susidomėjimą planais restauruoti Sapiegų rūmus Antakalnyje ir kritišką jų vertinimą, trečiadienį Nacionalinėje dailės galerijoje Vilniuje rengiamas viešas rūmų tyrimų, visuomenei bus pristatoma projektinė medžiaga, vyks diskusija.

Vasario pradžioje internetinėje erdvėje įsiplieskė diskusijos apie Sapiegų rūmų ir parko komplekso restauracijos projektą. Viena iš diskusijos iniciatorių menotyrininkė dr. Kristina Sabaliauskaitė iškėlė daug klausimų ir konstatavo, kad Kultūros paveldo departamento svetainėje pateiktas Sapiegų rūmų komplekso rekonstrukcijos plano pristatymas visuomenei "yra parengtas taip nekokybiškai, kad darytų gėdą vidurinės mokyklos moksleiviui".

Taip pat straipsnio autorę domino, pagal ką bus sprendžiamas rekonstruojamo pastato mastelis, jo aukštingumas ir santykis su aplinka, "jei rekonstrukcijos projektas yra visiškai atsietas nuo vientiso Sapiegų užmiesčio rezidencijos ansamblio konteksto" - dvaro ūkinių pastatų, sąsajų su to paties mecenato funduotu Trinitorių vienuolynu ir bažnyčia, ir ypač - parko, apie kurį projekte nesą pasakyta nė vieno žodžio.

Projekto pristatymą ir diskusiją vesti pakviesta K. Sabaliauskaitė teigia, kad būtinai reikėtų šį projektą papildyti, o gal net paskelbti detalius projekto rengimo istorinius tyrimus viešai - kad ir virtualios parodos pavidalu.

"Būtų tikrai įdomu ir miestiečiams, ir specialistams. Jei yra atrasti nauji, detalesni ikonografiniai rūmų atvaizdai iš XVIII amžiaus - o ne vien P. Rossi 1790 m. piešinys ir caro karinės žvalgybos piešinys, atliktas 1830 m. (saugomas Sankt Peterburge) - juos irgi būtina kuo skubiau paviešinti. Nes dabar šių dviejų piešinių liudijama rūmų išvaizda iš tiesų šokiruojančiai skiriasi nuo pristatyto jų rekonstrukcijos projekto", - rašė viename iš interneto portalų K. Sabaliauskaitė.

Pasak diskusijos rengėjų, net ir išsamiausi atsakymai internete neatstoja gyvo projekto pristatymo, kai autoriai turi galimybę išsamiai pristatyti istorinę ir tyrimų medžiagą, siūlomus metodus kompleksą prikelti naujam gyvenimui, vienų ar kitų priemonių tikslingumą.

Prabangūs Sapiegų rūmai pastatyti XVII a. paskutiniajame dešimtmetyje, tačiau jau nuo 1809 m. naudoti kaip ligoninės patalpos, o 1840 m. - perstatyti. Kaip rūmai šis pastatas funkcionavo vos trečdalį savo amžiaus. Nors istoriniai šaltiniai pasakoja apie senųjų meistrų freskas ir lipdybą, tačiau jų nesą išlikę, o turima ikonografinė medžiaga - itin skurdi.

Viešas projekto pristatymas ir profesionalų diskusija, tikimasi, padės išsiaiškinti, kaip geriausia atskleisti visą Sapiegų ansamblio ir rūmų istoriją, pažvelgti, kokiais principais derinami naujai atkuriami elementai ir išlikusios autentiškos detalės, kaip ikonografiškai pagrindžiama būsima restauruotų rūmų architektūra. Viešą diskusiją rengia "Architektūros (aktualijų) fondas ir Kultūros paveldo departamentas.

Kaip jau skelbta, šiais metais turėtų prasidėti išskirtinės vertės kultūros paminklo - Sapiegų rezidencijos - restauravimo darbai. Numatoma restauruoti ir vienintelį Vilniuje barokinį parką, kur dabar įsikūrusi Sapiegos ligoninė. Ūkio ministerija restauravimo darbams Kultūros paveldo departamentui žada pervesti daugiau kaip 8 mln. litų. Išorės darbus numatoma baigti iki 2014-ųjų.

Eltos inf.

Į viršų