Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda balandžio 11 dieną Vilniuje priims dešimt užsienio valstybių vadovų, atvykstančių dalyvauti Trijų jūrų iniciatyvos (3SI) viršūnių susitikime ir verslo forume.

Lietuvos vadovas pirmininkaus Trijų jūrų iniciatyvos viršūnių susitikimo plenarinei sesijai, kurios metu valstybių vadovai priims bendrą deklaraciją.

Šiuo metu Trijų jūrų iniciatyvai pirmininkaujanti Lietuva siekia:

  • Stiprinti regiono šalių tarpusavio bendradarbiavimą, junglumą energetikos, transporto ir skaitmenizacijos srityse, siekiant didesnės Europos Sąjungos valstybių narių konvergencijos.
  • Skatinti didesnį strateginių partnerių įsitraukimą, investicijas, ypač transatlantinį Jungtinių Amerikos Valstijų ir 3SI regiono ryšį, taip pat plėtoti platesnę bendraminčių šalių koaliciją.
  • Skirti daugiau dėmesio infrastruktūros atsparumo didinimui ir kritinei apsaugai, taip pat karinio mobilumo svarbai, kibernetiniam saugumui.
  • Suburti regiono valstybes ir bendramintes šalis paramai Ukrainos atsigavimui ir atstatymui stiprinti ir plėsti, ypač transporto srityje.
  • Telkti 3SI paramą asocijuotosioms šalims, taip pat kitoms ES šalims kandidatėms dėl didesnės infrastruktūrinės integracijos į regioną ir ES bei derybų dėl narystės ES klausimais.

Trijų jūrų iniciatyva jungia trylika tarp Baltijos, Juodosios ir Adrijos jūrų esančių ES valstybių narių: Austriją, Bulgariją, Kroatiją, Čekiją, Estiją, Vengriją, Latviją, Lietuvą, Lenkiją, Rumuniją, Slovakiją, Slovėniją ir Graikiją. Iniciatyvos strateginės partnerės – JAV, Vokietija ir Europos Komisija. Planuojama, kad Lietuvoje vyksiančio 3SI aukščiausiojo lygio susitikimo metu prie iniciatyvos prisijungs nauja strateginė partnerė – Japonija.

Iniciatyvos tikslas – skatinti spartesnį šio regiono vystymąsi ir konvergenciją, didinant dalyvaujančių šalių junglumą transporto, energetikos ir skaitmenizacijos srityse, ypač Šiaurės ir Pietų ašyje, stiprinti ES sanglaudą ir transatlantinius ES ir JAV ryšius. Iniciatyvoje dalyvauja asocijuotosios šalys Ukraina ir Moldova.

Prezidentas dalyvaus 3SI verslo forumo aukšto lygio diskusijoje, kurioje drauge aptars Trijų jūrų iniciatyvos svarbą regiono atsparumui ir saugumui didinti.

3SI viršūnių susitikimo išvakarėse, balandžio 10 dieną,  Prezidentas dalyvaus Trijų jūrų iniciatyvos pirmininkavimo renginiuose  – Tarptautiniame transporto forume (ITF) ir Baltijos jūros energetinio saugumo aukšto lygio susitikime.

Informacija žiniasklaidai: https://3seas.eu/media/media-handbook

Pranešimą paskelbė: Kristina Belikova, Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija

Į viršų