Nors investuotojų skaičius Lietuvoje didėja ir investuoti renkasi vis jaunesni žmonės, tačiau jų dalis vis dar labai maža. Vienas pagrindinių faktorių, kuris daugelį stabdo nuo investavimo yra baimė. Tiesa, tinkamas laikas investuoti – kai baimės yra daugiausiai,  sako Inga Kalesinskienė, SBA grupės investicijų valdymo bendrovės „Capitalica Asset Management“ ryšių su investuotojais projektų vadovė.  Ji išskiria 3 pagrindines baimes, su kuriomis susiduria nauji investuotojai ir pataria, kaip jas įveikti.

„Visos baimės kyla iš nežinojimo, o kad sužinotum reikia atrasti laiko domėtis. Deja, šiais laikais – natūralu, kad žmonės laiko neturi. Pagrindiniai klausimai, kurie kyla naujiems investuotojams, ir yra susiję su baimėmis: kokia yra investavimo rizika, kokios grąžos galiu tikėtis ir kada geriausia investuoti“, – sako I. Kalesinskienė.

Kokia yra investavimo rizika?

Ekspertė pabrėžia, jog pirmiausia kiekvienas naujas investuotojas turi atsakyti į klausimą: „O koks yra mano investavimo tikslas?“ Nuo atsakymo į šį klausimą priklausys tolimesni sprendimai. Tikslas gali būti išsaugoti turtą, apsaugoti jį nuo ekonominių išorės veiksnių, padidinti turimą kapitalą. Jei tikslas padidinti, tuomet svarbu atsakyti ir kiek, sako I. Kalesinskienė.

„Jeigu žmogus nori išsaugoti turtą, bet nenori daug rizikuoti, jis turėtų rinktis investuoti į saugesnes turto klases, pavyzdžiui, obligacijas, nekilnojamąjį turtą. Geriausia yra pasirinkti kelias turto klases ir diversifikuoti savo investicijas. Taip žmogus galės būti ramus, kad jei vienas ar keli sprendimai nebuvo teisingi arba tam tikra sritis bus paliesta ekonomikos, kiti sprendimai ir sektoriai nenukentės, – pataria I. Kalesinskienė – O jeigu žmogaus apetitas yra didelis ir jis nori, pavyzdžiui, padvigubinti savo turtą, kartu supranta ir sugeba prisiimti su tuo susijusias rizikas, jis gali investuoti į verslus, nekilnojamojo turto projektų vystymą, akcijas, į rizikos kapitalo fondus. Rizika tokiu atveju yra didesnė, tačiau ir galimybės užsidirbti auga.“

Viena didžiausia rizikų, anot investicijų valdymo bedrovės ryšių su investuotojais projektų vadovės, yra godumas: „Blogiausia yra, kai tik pradėjus investuoti, žmogui netikėtai labai pasiseka, tuomet dažnam apetitas didėja ir toliau sprendimai priimami nepamatuojant, skubotai. Arba kitas blogas atvejis – kai suinvestuojama į vieną produktą ir sprendimas nepasiteisina ar susiduriama su neigiama grąža. Tada žmogui nusvyra rankos ir jis daugiau neinvestuoja. Todėl labai svarbu investicijas diversifikuoti ir tai daryti apgalvotai.“

Kokios investavimo grąžos galima tikėtis?

Ekspertė pastebi, jog vienas dažniausiai iš klientų girdimų klausimų – kokios grąžos galiu tikėtis.

Grąža priklauso nuo rizikos apetito, sako I. Kalesinskienė, tačiau žvelgiant į pasaulines ilgalaikes tendencijas, galima numatyti skirtingų turto klasių generuojamą metinę grąžą.

„Tarkime obligacijų klasė vidutiniškai generuoja 4-5 proc. metinę grąžą, priklausomai kokiu metu, kuriam laikotarpiui ir kokias, valstybines ar įmonių obligacijas, norima įsigyti. Šiuo metu palūkanos yra aukštos, tad ir obligacijos yra aukštesnio pajamingumo“, – sako I. Kalesinskienė.

Anot jos, investuojant į akcijas ilgalaikėje perspektyvoje galima tikėtis 9-10 proc., perkant komercinį nekilnojamąjį turtą – 8-12 proc. vidutinės metinės nominalios grąžos: „Nekilnojamojo turto klasės grąžos skaičiavimas priklauso, su kokiu kapitalu investuojama, skolintu ar ne, koks sektorius pasirenkamas. Nemažą įtaką grąžai turi ir banko finansavimo palūkanų dydis.“

Kada geriausia investuoti?

„Bendraujant su mūsų klientais dažnai susiduriame su baimėmis ar informacijos trūkumu, ne tik kaip įvertinti investavimo rizikas, grąžą, bet ir laiką. Jie baiminasi, jog pasirinkę netinkamą laikotarpį ir neįvertinę aplinkos veiksnių gali prarasti investicijas“, – pastebi I. Kalesinskienė.

Pasak jos, svarbu suprasti, kad skirtingus sektorius veikia įvairūs faktoriai: „Pavyzdžiui, COVID-19  pandemija tam tikras sritis palietė skaudžiai, bet elektroninė prekyba tuo metu išgyveno gerus laikus. Todėl svarbu investuoti periodiškai, pavyzdžiui kas mėnesį, pusmetį ar metus. Ateities prognozių viešojoje erdvėje girdime daug, tačiau ne visos jos pasiteisina. Neįmanoma numatyti visų politinių sprendimų ir jų įtakos ekonomikai. Investuojant periodiškai, uždirbti galimybių yra žymiai daugiau“, – teigia ekspertė.

Ji priduria, kad tinkamas laikas investuoti yra tada, kai baimės yra daugiausia – tai lyg signalas, kad investuoti verta dabar.

Pranešimą paskelbė: Aistė Audickaitė, Komunikacijos agentūra „23:45 agency"

Į viršų