Iki naujų mokslo metų likus kiek daugiau nei savaitei, prekybininkai stebi išaugusį pirkėjų susidomėjimą mokyklinėmis priemonėmis. Tarp dažniausių pirkinių – ne tik sąsiuviniai, bet ir naujos kuprinės. Ekspertai pataria, kaip išsirinkti tinkamą kuprinę vaikui ir kodėl ne visuomet tinka jau turima iš ankstesnių metų.

Pasak kanceliarinių prekių pardavėjų, vaikai išauga ne tik rūbus, bet ir mokyklines kuprines, tad poreikis naujai kuprinei atsiranda ne tik dėl noro atsinaujinti kone kasdien nešiojamą nešulį.

„Vaikai greitai auga, keičiasi ir ūgis, ir kūno sudėjimas, tad su viena kuprine baigti mokyklą yra neįmanoma. Jei palygintume pirmoko ir penktoko kuprinę, pamatytume ne vieną skirtumą – skiriasi ne tik dydis ir svoris, bet ir ergonominiai sprendimai. Pavyzdžiui, pirmoko mokyklinė kuprinė yra lengvesnė, gali turėti ne tik tvirtą anatominę nugarėlę, bet ir kietą dugną. Tuo tarpu vyresnių klasių moksleivių kuprinės dažnai būna minkštesnės ir didesnės“, – komentuoja parduotuvių tinklo „Charlot“ prekybos vadovas Alius Borouchinas.

Jo teigimu, ruošiantis naujiems mokslo metams būtina įvertinti, ar vaikui nereikia naujos kuprinės. Jei antrokui dar gali tikti pirmoje klasėje turėta kuprinė, labai tikėtina, kad trečiokui jau reikės naujos.

„Parduotuvėse įprastai turime ūgio matuoklę, kad vaikams būtų parinkta labiausiai jo ūgį atitinkanti kuprinė – nei per didelė, nei per maža. Tenka tėvams priminti, kad pirkti kuprinę išaugimui nėra geras sprendimas – taip galima pakenkti vaiko laikysenai. Tinkamo dydžio kuprinė turi tvirtai priglusti prie vaiko nugaros, jos aukštis turėtų neišsikišti virš pečių, o būti 2-5 cm žemiau jų, kuprinės apačia turėtų baigtis ties vaiko juosmeniu“, – sako A. Borouchinas.

Kuprinės diržai – irgi svarbu

Renkantis kuprinę svarbu atsižvelgti ne tik į kuprinės dydį, bet ir kitus aspektus – kokybę, patogumą, galimybę reguliuoti diržus bei papildomus priedus.

„Renkantis naują kuprinę vaikui rekomenduojama atkreipti dėmesį į jos diržus, kad šie būtų ne siauresni nei 3,5 cm ir paminkštinti, kad ne taip įsirėžtų į vaiko pečius. Itin svarbu, kad diržai būtų reguliuojamo ilgio, nes prasidėjus šaltajam sezonui gali tekti juos pailginti dėl vilkimos striukės ar palto“, – pataria knygynų tinklo „Pegasas“ rinkodaros vadovė Greta Kalvaitytė.

Norintiems palengvinti sunkesnės kuprinės nešiojimą galima įsigyti specialius kuprinės dirželius, segamus ties krūtine – jų dėka kuprinė labiau priglunda prie vaiko nugaros, tad ją nešti tampa lengviau. Vis dėlto svarbu atminti, kad pilna mokyklinė kuprinė neturėtų viršyti 10 proc. vaiko svorio.

G. Kalvaitytės teigimu, itin svarbu, kad vaikas kuprinę nešiotų taisyklingai – užsidėjęs abu diržus ant pečių: „Nešant kuprinę, permestą diržu per vieną petį, visas kuprinės svoris tenka jam, tad vaikas sulinksta. Šitaip nešiojant kuprinę galima ne tik patempti raumenis, bet ir paskatinti netaisyklingą laikyseną.“

Renkantis kuprinę taip pat svarbu įvertinti jos patogumą iš vaiko perspektyvos, ar ji turi pakankamai skyrių ir kišenėlių reikalingiems daiktams susidėti, ar tilps gertuvė ir pietų dėžutė, jei reikėtų neštis užkandžių į mokyklą. Šiuo metu mokyklinės kuprinės turi ne tik atšvaitus ar raktų laikiklius, bet ir integruotas USB jungtis ar net ausines.

Kuprinių tendencijas diktuoja mylimi herojai

Pasak prekybininkų, nors didesnis mokyklinių prekių pasirinkimas parduotuvėse būna jau liepos viduryje, didžiausio pirkėjų antplūdžio sulaukiama paskutinėmis vasaros savaitėmis.

„Įprastai pirkėjai yra linkę neskubėti ruoštis mokyklai, kol nesibaigė vasaros malonumai – nors prekyba mokyklinėmis prekėmis prasideda nuo rugpjūčio pradžios, tačiau didžiausio lankytojų aktyvumo sulaukiame antroje mėnesio pusėje, iškart po Žolinės, arba net paskutinėmis rugpjūčio dienomis. Pasiruošimas mokyklai vėlgi būna skirtingas: vieni yra linkę apsipirkti vienu ypu – nuo reikalingų kanceliarinių priemonių iki sportinės aprangos, kiti – labiau apsvarstyti skirtingus pasiūlymus ir tik tada pasirinkti labiausiai tinkamą variantą. Visgi raginame apsipirkimo mokyklai nepalikti paskutinei dienai“, – sako „Akropolis Group“ Rinkodaros ir komunikacijos vadovas Dominykas Mertinas.

Neatidėlioti apsipirkimo ragina ir „Charlot“ atstovas – nors mokyklinių kuprinių pakanka visiems norintiems, pirmieji pirkėjai turi galimybę rinktis iš didesnio naujų kuprinių asortimento. Tai itin aktualu vaikams, norintiems kuprinės su mėgstamo animacinio filmo herojumi.

„Kuprinių gamintojai kasmet atsižvelgia į animacinių filmų ir kompiuterinių žaidimų tendencijas, kokie herojai vaikams yra „ant bangos“. Neretai pasitaiko atvejų, kad tėvai nuolaidžiauja vaiko įgeidžiams ir perka norimą kuprinę, neįvertinę, kad ši vaikui yra netinkama. Rekomenduojame pirkėjams ieškoti kompromiso ir daugiau dėmesio skirti ne vien kuprinės išvaizdai, bet ir jos tinkamumui bei patogumui vaikui“, – pabrėžia A. Borouchinas.

Jam pritaria ir G. Kalvaitytė – dabar mokyklinių kuprinių asortimentas yra toks platus, kad turėtų įtikti kiekvieno pirkėjo skoniui.

„Galima rinktis nuo pastelinių spalvų iki itin ryškių ar pamėgtais herojais išmargintų kuprinių. Itin populiarios kuprinės, kurias galima komplektuoti su tokio paties stiliaus penalu ir sportiniu krepšiu. Dažnai tokiam komplektui galime pasiūlyti ir gertuvę, ir pietų dėžutę ar plunksnakotį. Pastebime, kad pirkėjai vis dažniau kreipia dėmesį ir į tvarumą – noriai renkasi iš perdirbtų medžiagų pagamintas kuprines“, – dalijasi „Pegaso“ atstovė.

Paklausti apie kuprinių kainas, ar jos nesikeitė dėl infliacijos, kalbinti pašnekovai tikina, kad dalies kuprinių asortimento kainos išsilaikė praėjusių metų lygyje, nežymiai brango tik kelių gamintojų produkcija.

Pranešimą paskelbė: Eva Mikuckytė, UAB "Idea Prima"

Į viršų