Atvėsus orams ir tamsėjant dienoms, neretai prarandame motyvaciją judėti, mažiau laiko praleidžiame lauke. Dėl to kenčia mūsų fizinis aktyvumas, sveikata, dažnai prastėja ir psichologinė būklė. Paprastas išeitis komfortiškai bei patogiai judėti lauke – tinkama apranga. Bėgimo trenerė Greta Briedytė dalinasi taisyklėmis ir patarimais, skirtais visiems, kurie bėgimo ir gryno oro teikiamomis naudomis nori mėgautis nepaisant atvėsusio oro.

Greta, kaip pradėti bėgioti šaltuoju metų laiku tiems, kurie dar to nėra darę?

Bėgimas šaltuoju metų laiku gali būti tikras iššūkis, tačiau tai ir suteikia unikalų malonumą ir geras emocijas įveikus treniruotę. Pradedantiesiems patarčiau pradėti palaipsniui – pasirinkti patogų, lėtesnį tempą ir nesiorientuoti į kilometrus. Taip pat, nesilyginti į kitus, jau seniai bėgiojančius pažįstamus, nebijoti kaitalioti bėgimo su ėjimu.

Kaip bėgant šaltuoju metu nesušalti?

Gana dažnai pirmuosius kartus į šaltį išėjęs pabėgioti žmogus ne sušąla, o priešingai –  perkaista. Taip nutinka dėl netinkamai pasirinktos bėgimui aprangos ar prisirengus per daug, taip gana lengva susirgti, kuomet bėgame šlapi ir suprakaitavę. Svarbiausia bėgant žiemą yra sluoksniuoti rūbus ir pasirinkti juos iš tinkamų audinių, tokių, kaip sintetika ar merino vilna – šios medžiagos susikaupusią drėgmę stums į išorę ir padės išlikti sausam, o tai suteiks daug komforto ir optimalią šilumą. Medvilniniai drabužiai bėgimui žiemą dažnai yra prastas pasirinkimas, nes nors ir gerai sugers drėgmę, ją viso bėgimo metu nešitės su savimi.

Kaip atrodo rūbų sluoksniavimas ir kokie sluoksniai reikalingi?

Jei nusprendėte bėgioti žiemą, apsvarstykite šiuos daiktus bėgimui: apatiniai termo marškinėliai, bliuzonas su lengvu pašiltinimu, atspari vėjui ir lietui striukė, šiltos tamprės su apsauga nuo vėjo. Kol bėgsite lėčiau ir bėgimą keisite ėjimu, visi šie sluoksniai pasitarnaus kartu. Jei jau galite bėgti be sustojimo, naudokite du sluoksnius – apatinius termo marškinėlius ir striukę, o bliuzoną (vidurinį sluoksnį) galite palikti namie ir jo griebtis itin šaltomis dienomis. Esant ramiam ir sausam orui, bėgti galite su apatiniais termo marškinėliais ir bliuzonu, o striukės nenaudoti.
Taip pat, svarbu paminėti, kad pirmos minutės išbėgus iš namų turėtų būti vėsios – duokite laiko sau sušilti judant. Jei tik išbėgus nejaučiate šalčio ar jaučiatės šiltai, labai tikėtina, kad po 10 minučių jau bus karšta ir bėgimas nebus komfortiškas.

O kaip dėl rankų, galvos šilumos?

Individualu, tačiau orui atvėsus iki maždaug 5 laipsnių ir vėstant labiau, siūlau nepamiršti trijų svarbiausių aksesuarų: galvos juostos ar kepurės, kaklaskarės ir pirštinių. Bėgant prie didelio šaltuko šie aksesuarai turėtų būti šiltesni – su pašiltinimu, merino vilna, o jei dažnai šąla rankos – su savimi galima pasiimti pašiltukus, kurie įkaista ir dedasi į pirštines bei šildo ne vieną valandą. Taip pat noriu paminėti, jog kojinės – ne mažiau svarbios. Vėsiu oru užtikrinkite, kad dėvite ilgas, čiurnas dengiančias kojines, o labiau atšąlus – storesnes kojines arba tas, kurios savo sudėtyje turi vilnos.

Kas dar gali padėti bėgant žiemą?

Nors pats bėgimas žiemą – neapsakomai gražus ir teikiantis daug laimės, jam pasiruošti kur kas sunkiau nei vasarą, nes turime galvoti, ką rengtis, o šortų ir marškinėlių, deja, nepakaks. Patarčiau keletą dalykų, kurie bėgimą pavers kur kas smagesniu:
1.    Pasikvieskite draugą, kolegą ar šeimos narį bėgti kartu. Idealu, jei abu būsite panašaus fizinio pasirengimo, tokiu atveju kartu galėsite eiti/bėgti ir jausitės patogiai;
2.    Bėkite su tikslu nubėgti iki tam tikros vietos – aplankykite draugus, bėkite iki tolimesnės parduotuvės ar perkant daiktus internetu, nusistatykite tolimesnį pristatymui paštomatą, iki kurio galėtumėte nubėgti. Visada galite namo grįžti viešuoju transportu ar pasinaudoję pavėžėjų paslaugomis.
3.    Apsidovanokite – jei kiekvieną rytą geriate kavą, bėkite prieš tai ir pamatysite, koks skanus šis gėrimas gali būti po bėgimo. Taip pat, galite susiplanuoti, kokį skanų patiekalą pasigaminsite po bėgimo.
4.    Išsikelkite tikslą ateičiai – gal norite savo pirmuosius 3, 6 ar 12 kilometrų nubėgti kartu su būriu kitų? Eurovaistinės Kalėdinis bėgimas gali būti puiki motyvacija ruoštis ir taip išlikti aktyviu šiuo tamsiu ir šaltu laikotarpiu. Įveikę vieną tikslą, išsikelkite kitą ir pamatysite, kad pats pasiruošimo procesas yra ne mažiau smagus, nei renginys, kuriame bėgote.

Skatiname ne tik išlikti aktyviais, tačiau ir nepamiršti, kaip svarbu yra laikas lauke, gryname ore ir kokią naudą tai teikia ne tik mūsų fizinei, bet ir emocinei sveikatai. Gruodžio 9 d. susitikime švęsti ir linksmai laiko leisti kartu – Eurovaistinės Kalėdinis bėgimas vyks vakare, todėl tai nuostabus ir kiek kitoks būdas pamatyti gražiausias Vilniaus gatves, nušviestas tūkstančiais lempučių. Nusiteikite pamatyti įvairiausių šventinių kostiumų, ruoškite savuosius ir planuokite smagiausią laiką su kolegomis, draugais ar šeima, nes be ilgesnių distancijų vyresniems, lauks ir Nykštukų bėgimas, skirtas mažiausiems bėgimo entuziastams.

Į viršų