Nors vasara – daugeliui atostogų metas, tačiau mūsų miesto sportininkai neatostogauja. Anaiptol – jie aktyviai sportuoja ir skina pergales ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje bei Europoje.

Šį kartą džiaugiamės Šiaulių sporto gimnazijos auklėtinės Klaudijos Tvaronavičiūtės pergale.

17-metė K. Tvaronavičiūtė Grozne (Čečėnija) vykusiame Europos jaunimo (iki 21 metų) tekvondo čempionate, svorio kategorijoje iki 53 kg, laimėjo bronzos medalį.

Nudžiugino ir medalis, ir svetingas priėmimas
Grozne (Čečėnija) vykusiame Europos jaunimo (iki 21 metų) tekvondo čempionate dalyvavo apie 300 sportininkų. K. Tvaronavičiūtė pagal reitingą iškart pateko į ketvirtfinalį ir laukė aštuntfinalio poros nugalėtojos. Ja tapo turkė Zehra Dosucukur, 16:3 nugalėjusi ukrainietę Anastasiją Korsak.

Kovoje su Turkijos sportininke  K. Tvaronavičiūtė pasiekė užtikrintą pergalę 9:3 ir pateko į pusfinalį. Deja, pusfinalyje šiaulietė 1:11 pripažino varžovės iš Rusijos Tatjanos Kudašovos pranašumą ir pasidabino bronzos medaliu.

K. Tvaronavičiūtės treneris Romualdas Montvidas, kalbėdamas apie puikų savo auklėtinės pasirodymą Europos čempionate, džiaugėsi ne tik jos pergale, bet ir svetingu priėmimu.

„Galiu pasidžiaugti, kad čečėnai buvo labai nuoširdžiai pasiruošę šiam čempionatui. Jie tikrai stengėsi. Aišku, čempionate nedalyvavo daug žmonių, ypač europiečių, kurie išsigando tų visų vykstančių neramumų. Tačiau viskas praėjo sklandžiai.

Nors buvo ir įdomių dalykų. Pavyzdžiui, pačią pirmą dieną čečėnai mus įspėjo, kad į miestą su trumpais šortais nerekomenduoja išeiti netgi vyrams – šortai turi būti žemiau kelių. Na, tiesiog ši tauta labai laikosi savo tradicijų. O šiaip Grozne buvo pakankamai gražu ir švaru. Vieta, kur mes gyvenome, man net šiek tiek priminė Dubajų“, – įspūdžiais dalijosi R. Montvidas.

Pasak R. Montvido, Čečėnijoje vykęs Europos jaunimo tekvondo čempionatas sulaukė didžiulio vietos gyventojų dėmesio. Į čempionato atidarymo ceremoniją atvyko ir kalbą sakė net pats Čečėnijos respublikos autoritarinis prezidentas Ramzanas Kadyrovas. Varžybas transliavo valstybinė televizija.

Ir nors, anot tekvondo trenerio, gal viskas ir nebuvo įprasta europiečio akiai, tačiau čempionato šeimininkai stengėsi palikti kuo geresnį įspūdį.

Tikslas – 2020 metų Tokijo olimpiada
Kalbėdamas apie K. Tvaronavičiūtę, R. Montvidas neslepia, kad jo auklėtinė gali pasigirti ne tik Europos jaunimo čempionate iškovotu bronzos medaliu, bet ir kitais laimėjimais – prieš Europos čempionatą ji dalyvavo ir daugelyje kitų varžybų.

„Vis dėlto šiais metais mūsų svarbiausias tikslas buvo patekti į olimpiadą. Tai mes bandėme padaryti sausį Stambule, kur Klaudija dalyvavo atrankos turnyre į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes. Tuomet jai pritrūko labai nedaug, buvo likę vos du žingsniai. Netoli tikslo iškovoti kelialapį į olimpiadą buvo ir kitas mano auklėtinis Aurimas Klemas. Bet nors ir buvome labai arti, tą kartą mums nepavyko.

Po turnyro Stambule Klaudija rinko reitingo taškus Olandijoje, kur kovojo jau su suaugusiais. Paskui ji dalyvavo didžiuliame Prezidento taurės turnyre. Šiame turnyre buvo tokia naujovė – ta šalis, kuri tampa prizininke, Europos ir pasaulio čempionatuose gali registruoti ne po vieną sportininką į tam tikrą svorio kategoriją, o po kelis. Tad šis turnyras buvo tikrai didelis. Truko savaitę, jame dalyvavo 2500 sportininkų, tarp kurių buvo net 300 rusų. Tad kartais netgi Europos ir pasaulio čempionatai savo mastu neprilygsta tokiems turnyrams.

Vėliau Klaudija stovyklavo Lenkijoje, o po to kartu su Aurimu dalyvavo Šveicarijoje vykusiame suaugusiųjų tekvondo čempionate. Aurimas jame buvo penktas, o Klaudija liko devinta. Tai irgi labai dideli pasiekimai, nes jie varžėsi tarp suaugusiųjų. Grįžę iš Šveicarijos turėjome mėnesį laiko pasiruošimui Grozne vykusiam Europos jaunimo čempionatui, iš kurio parvykome su bronza“, – įtemptą K. Tvaronavičiūtės varžybų grafiką atskleidė R. Montvidas.

Pasak trenerio, dabar K. Tvaronavičiūtė ruošiasi pasaulio jaunių (iki 18 metų) tekvondo čempionatui, kuris vyks lapkritį Vankuveryje (Kanada). Taip pat tekvondo treneris pridūrė, jog vis dėlto jo, Klaudijos ir Šiaulių sporto gimnazijos pagrindiniu tikslu išlieka – 2020 metų Tokijo olimpiada.

Į viršų