Dainų parke baigtas sodinti sakurų sodas, simbolizuojantis lietuviams gerai žinomo Japonijos vicekonsulo Lietuvoje Čijunės Sugiharos ir jo nuopelnų žmogiškumui atminimą.

Užbaigti sakurų sodo rinkosi net 5 šalių ambasadoriai

Šiaulių meras Artūras Visockas pakvietė Japonijos, Nyderlandų, JAV, Izraelio ir Vokietijos ambasadorius drauge užbaigti sakurų sodą Dainų parke.

„Šiandien susirinkome į mūsų puikų Šiaulių miestą prisiminti išskirtinius žmones, vadinamus Pasaulio tautų teisuoliais. Šis atminimas turi ypatingą reikšmę , atsižvelgiant į dabartinius iššūkius, su kuriais Izraelis susiduria per karą su Hamas“, – renginį atidarė meras Artūras Visockas, kuris priminė, jog ši diena iliustruoja artimą tautų draugystę ir primena, kad krizės metu užmegzti ryšiai gali peržengti laiką ir atstumą.

Prieš sakurų sodinimą svečiai buvo pakviesti į Chaimo Frenkelio vilą, kur vyko trumpametražio filmo „Kaunas – Vilties Vartai“ peržiūra. Filmas pasakoja apie dvi iškilias ir Lietuvoje gyvenusias asmenybes: Nyderlandų garbės konsulą Janą Zwartendijką ir Japonijos vicekonsulą Čijunę Sugiharą.

Garbės konsulas Janas Zwartendijkas per savo tarnybos laiką Lietuvoje aktyviai įsijungė į žydų gelbėjimą, kaip ir Čijunė Sugihara, jis padėjo tūkstančiams žydų palikti Lietuvą, antrojo pasaulinio karo metais. Nyderlandų konsulas Kaune žydams išdavinėjo „Kiurasao vizas“, jas gavę asmenys vėliau kreipdavosi į Japonijos konsulą Č. Sugiharą, kuris jiems išduodavo tranzitines Japonijos vizas.

„Abu šie vyrai sekė savo širdimi ir sąžine, o ne nurodymais iš atitinkamos sostinės. Šiandien mes sodiname medžius jų atminimui, šiandien jie abu pagerbti už drąsą. Tikiuosi, kad Šiaulių sakurų sodas primins istoriją visiems – kad pamokos būtų išmoktos, o tokia istorija nesikartotų“, – po filmo peržiūros kalbėjo Nyderlandų Karalystės ambasadorius Lietuvoje Jack R. Twiss Quarles van Ufford.

Pasaulio tautų teisuolių skveras – pirmasis toks Lietuvoje

Po filmo peržiūros Šiaulių meras ir svečiai, kartu su Pasaulio tautų teisuole Genovaite Dugniene, aplankė Pasaulio tautų teisuolių skverą – pirmąjį paminklą Pasaulio tautų teisuoliams Lietuvoje, kuris įkurtas buvusioje Šiaulių geto teritorijoje.

„Dar kartą visų Pasaulio tautų teisuolių vardu noriu padėkoti už šio skvero idėją ir projekto  įgyvendinimą Šiauliuose. Šiandien susitinkame laiku, kai teroristai užpuolė žydų tautą, o mūsų kaimynystėje – Ukrainoje – vyksta karas“, – kalbėjo G. Dugnienė, kuri dėkojo JAV atstovams už jų šalies pastangas užtikrinti stabilumą pasaulyje.

JAV ambasados Laikinas reikalų patikėtinis Tamir. G. Waser džiaugėsi, kad Šiauliai įprasmino Pasaulio tautų teisuolių atminimą ir kvietė visus prisiminti, kad žmonės, gelbėję gyvybes, tuo metu nebuvo laikomi didvyriais – iš tiesų jie susidūrė su didžiuliais sunkumais.

„Apsižvalgykime, kur esame šiandien – šioje ceremonijoje kartu yra Lietuvos, Japonijos, Nyderlandų, Izraelio ir Vokietijos diplomatai. Tokie draugiški santykiai rodo, kaip toli mes nuėjome. Visgi, žiaurūs „Hamas“ teroristiniai išpuoliai  primena mums, kiek toli dar turime nueiti“, – tarė JAV ambasados Laikinas reikalų patikėtinis Tamir. G. Waser.

Šiemet nuspręsta pasodinti dar 41 japoniškos vyšnios medelį

Lietuva ir Japonija praėjusiais metais šventė 100 metų draugystės sukaktį. Šilti šalių santykiai puoselėjami jau nuo 1922 m., kai Japonijos vyriausybė pasirašė Lietuvos Respublikos pripažinimo aktą.

„Tai, kas vyksta Šiauliuose yra neįtikėtina, jaučiu stiprų Japonijos ir šio miesto ryšį. Labai džiaugiuosi, kad šiandien pasodinome 41 sakurą, iš viso jų jau yra 101, tiek pat kiek ir mūsų šalių draugystei. Šios sakuros augs, o mes ir toliau plėtosime artimus šalių santykius“, – pasodinęs japonišką vyšnią teigė Japonijos ambasadorius Lietuvoje Ozaki Tetsu.

Sakuros įvairiose šalyse yra tarsi japoniškos kultūros atstovės

Simboliška, kad Šiauliuose įsikūrusi bendrovė „Ltintus“ iniciavo pradėti japoniškų vyšnių parko sodinimą Saulės mieste 2020-aisiais, kai jie buvo paskelbti Japonijos vicekonsulo Čijunės Sugiharos metais.

Tuomet į Dainų parko aplinką įsiliejo 30 japoniškų vyšnių, bendrovės „Ltintus“ direktorius Karolis Grigalius džiaugėsi, kad šiuo darbu Šiauliuose prisidėjo prie įmonės „INTUS WINDOWS“ Jungtinėse Amerikos Valstijose vykdomos aplinkosauginės programos „Vienas langas – vienas medis“.

„Neturime galimybės iš praeities ištrinti siaubingų žydų žudynių baisumų. Bet galime besąlygiškai prisiimti pareigą užkirsti kelią, kad tokie dalykai nebesikartotų. Negalime pamiršti aukų ir privalome prisiminti didvyrius. Šis sakurų parkas Šiauliuose yra tikra kelrodė žvaigždė, rodanti kelią į šviesesnį rytojų“, – japoniškų vyšnių parko idėja džiaugėsi Vokietijos ambasadorius Cornelius Zimmermann.

Sakurų parkas Šiauliuose – įprasmina humanizmo idėjas

Izraelio ambasadorė Lietuvoje Hadas Wittenberg Silverstein dėkojo merui A. Visockui, šiauliečiams ir žydų bendruomenėms už paramą ir solidarumą sunkiais laikais bei už Šiaulių ir Izraelio bendradarbiavimo ir partnerystės aplinkos puoselėjimą įvairiose srityse.

„Mes visi vertiname puikų darbą, nuveiktą čia, Šiauliuose, pagerbiant mūsų bendrą istoriją. Šiauliečių atsidavimas ir įsipareigojimas išsaugoti savo krašto praeitį yra išties nepaprastas, tai yra simbolis mūsų įsipareigojimo išsaugoti istoriją, suprasti jos pamokas ir užtikrinti, kad ji niekada nebūtų pamiršta“, – tarė Izraelio ambasadorė Lietuvoje.

Nuo šiol šiauliečiai ir miesto svečiai lankydamiesi Dainų parke, o ypač pavasariais grožėdamiesi žydinčių sakurų žiedais, turės galimybę kaskart prisiminti ir svarbius žmogiškumo pavyzdžius, ir humanizmo idėjas.

Rengė mero padėjėja Alaina Štreimikytė. Vitalio Lebedžio nuotr.

Pranešimą paskelbė: Vitalis Lebedis, Šiaulių miesto savivaldybė

Į viršų