Sergamumo COVID-19 ligos situacija tiek pasaulyje, tiek Lietuvoje, tiek Šiaulių apskrityje nėra džiuginanti, ypač dėl plintančios naujosios Omikron atmainos. Baiminamasi, kad po švenčių situacija taps dar prastesnė, todėl šiauliečiai ir toliau kviečiami neatidėlioti savo pirmojo skiepo.

Nežino, kur galėjo užsikrėsti
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Šiaulių departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėjos Editos Satkevičienės teigimu, šiai dienai aukščiausias sergamumas registruojamas Pakruojo rajone, kur viršijamas šalies vidutinis sergamumo lygis. Aukštas sergamumas registruojamas ir Šiaulių mieste bei Radviliškio rajone, tačiau čia neviršijamas šalies vidutinis sergamumo lygis. Šiai dienai mažiausias sergamumas išlieka Kelmės rajone, Joniškio rajone ir Šiaulių rajone.

Praėjusią savaitę registruota 14 įvežtinių atvejų: 4 atvejai iš Vokietijos, registruoti Kelmės, Šiaulių rajonuose, Šiaulių mieste; 6 atvejai iš Jungtinės Karalystės, registruoti Šiaulių mieste ir Joniškio rajone; po vieną atvejį registruota iš Olandijos Šiaulių rajone, Italijos – Šiaulių mieste, Norvegijos – Akmenės rajone, Danijos – Joniškio rajone.

Pagal užsikrėtimo priežastis, didesnę dalį praėjusią savaitę sudarė nenustatytos užsikrėtimo aplinkybės. Asmenys nenurodė ir nežino, kur galėjo užsikrėsti, tai sudarė 43 proc. Taip pat nemažą dalį, kaip ir visada, sudarė šeiminiai atvejai (37 proc.).

Užsikrėtusių vaikų procentinė dalis dar šiek tiek augo, praėjusią savaitę vaikai sudarė 28 proc. visų susirgusiųjų. Pastebėtas atvejų skaičiaus išaugimas 7–9 ir 10–14 metų vaikų amžiaus grupėse.

Iš viso šiuo metu Šiaulių apskrityje registruojami 52 aktyvūs protrūkiai. Iš jų 45 siejami su ugdymo įstaigomis, 1 – su socialinės globos įstaiga, 6 – su kita veikla (gamybos, prekybos, siuvimo įmonėmis).

Didžioji dalis, t. y. 27, protrūkių registruota Šiaulių mieste, 9 – Šiaulių rajone, 2 – Akmenės rajone, 6 – Pakruojo rajone, 8 – Radviliškio rajone. Joniškio ir Kelmės rajono savivaldybėse aktyvių protrūkių šiai dienai neregistruojama.

Ignoruoja pirmuosius simptomus
Per praėjusią savaitę iš viso registruoti 35 nauji protrūkiai: Šiaulių mieste – 20 (18 ugdymo įstaigose, vienoje gamybos ir vienoje prekybos įmonėje); Pakruojo rajone – 4 (3 ugdymo įstaigose, vienoje socialinės globos įstaigoje); Radviliškio rajone – 1 (ugdymo įstaigoje); Akmenės rajone – 2 (ugdymo įstaigose); Šiaulių rajone – 8 (ugdymo įstaigose). Kitose teritorijose, tai yra, Joniškio, Kelmės rajonuose, naujų protrūkių neregistruota.

Kaip sakė E. Satkevičienė, šiai dienai daugiausiai nerimo kelia naujoji Omikron atmaina, kuri plinta 3–5 kartus greičiau nei kitos viruso atmainos. Šiai dienai Lietuvoje jau yra patvirtinti 5 Omikron atmainos atvejai. Praėjusią savaitę gautas pranešimas dėl dar vieno Omikron atmainos įtarimo Joniškio rajono gyventojui: „Jeigu pasitvirtintų, kad tai yra Omikron atmaina, tai tos užsikrėtimo aplinkybės yra labai neaiškios – asmuo niekur nedirbantis, niekur 14 dienų laikotarpyje nekeliavęs, kontakto su sergančiais taip pat neturėjęs. Įprastai, jeigu dabar būtų registruojami įtarimai dėl Omikron atmainos, tai visi didelės rizikos sąlytį turėję asmenys būtų privalomai izoliuojami dešimčiai dienų. Išimtys skiepytiems ar persirgusiems asmenims nebūtų taikomos.“

Epidemiologams neramu ir dėl artėjančio šventinio laikotarpio. Anot skyriaus vedėjos, kiekvienas iš mūsų turėtų atidžiai įvertinti ir apgalvoti asmeninę riziką – dalyvauti ar nedalyvauti tam tikruose žmonių susibūrimuose. Nusprendus dalyvauti, reikėtų elgtis atsakingai, dėvėti medicinines kaukes, respiratorius, laikytis atstumo ir pan.

„Šiai dienai stebint žmonių srautus prekybos centruose, organizuojamus masinius renginius uždarose patalpose, stebint gyventojų migraciją, keliones į užsienio šalis ir iš jų, tas artėjantis šventinis laikotarpis ir periodas po visų švenčių iš tiesų kelia daug nerimo, ypač dėl naujosios Omikron atmainos, nes tai tik laiko klausimas, kada ji taps dominuojanti Lietuvoje. Šiuo metu labai svarbu paspartinti skiepijimus sustiprinančiąja vakcinos doze, tie, kurie nepradėjo skiepytis, tai iš tiesų turėtų pradėti, nes skiepijimo pagrindinis tikslas ir yra apsaugoti nuo sunkių koronaviruso ligos formų“, – kalbėjo E. Satkevičienė.

Ji taip pat priminė, kad pajutus nors menkiausius peršalinimo simptomus, vertėtų likti namie: „Nors metai iš metų kalbame apie tą patį, dar kartą norėčiau priminti, kad jaučiant peršalimo ligos simptomus, gyventojai neitų į darbą, nevestų savo vaikų į ugdymo įstaigas, neitų į masines žmonių susibūrimo vietas. Ir skiepyti gali sirgti, labai dažnai tie, kurie serga lengvomis ligos formomis, jaučia slogą, gerklės skausmą, tokių simptomų nesureikšmina, toliau eina į kolektyvus, dėl ko mes turime išplitusius protrūkius įmonėse, vaikų ugdymo įstaigose, todėl visiems norėtųsi palinkėti ramių artėjančių švenčių ir išlikime sveiki.“

Skiepijasi sustiprinamąja vakcina
Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorė Česlova Špūrienė spaudos konferencijoje dalyvauti negalėjo, tačiau perdavė, kad šiuo metu aktyvaus gydymo palatose gydomi 64 pacientai, o  reanimacijoje – 6. Per savaitgalį mirė trys 49–80 metų pacientai. Moters ir vaiko klinikoje gydomi 3 koronavirusu sergantys vaikai.

Šiaulių miesto savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėja Viktorija Palčiauskienė informavo, kad skiepijimo tempas išliko panašus, kaip ir užpraėjusią savaitę. Per praėjusią savaitę iš viso buvo paskiepyti 3 467 Šiaulių miesto gyventojai. Daugiausia buvo norinčių pasiskiepyti sustiprinamąja vakcinos doze – 2 732, dalinai pasiskiepijo 194, pilnai – 541 šiaulietis.

Daugiausiai tarp dalinai pasiskiepijusių, kaip ir ankstesnėmis savaitėmis, turime pačių vyriausių 80+ amžiaus žmonių, toliau aktyviai skiepijasi 12–15 metų vaikai, kurių šiuo metu yra pasiskiepijusių 5,5 proc. Taip pat aktyviai skiepijasi darbingo amžiaus asmenys nuo 2,5 proc. iki 3 proc.

Praėjusią savaitę pradėti skiepyti ir 5–11 metų vaikai. Per kelias dienas iš viso paskiepyti 35 minėto amžiaus šiauliečiai.
Iš viso jau yra paskiepyta 67,2 proc. Šiaulių miesto gyventojų. Iš jų pilnai – 48,2 proc., dalinai – 2,4 proc., sustiprinamąja doze – 16,6 proc.

Mobiliojo punkto apimtys išliko panašios kaip praėjusią savaitę. Iš viso atlikta 1 325 tyrimai, kurių teigiamų atsakymų dalis sudarė 18,8 proc.

Ragina saugoti vieniems kitus
Nors ši savaitė šventinė, nuo pirmadienio iki ketvirtadienio pasiskiepyti ir toliau galima visose gydymo įstaigose.

Registruotis vakcinai galima trumpuoju telefonu 1808 arba užpildant registracijos formą koronastop.lt. puslapyje.

Mobilusis punktas dirba įprastai, išskyrus neplanuojama dirbti pirmąją Kalėdų dieną, t. y. gruodžio 25-ąją. „Situacija yra stebima, kol kas poreikis tenkinamas tiek norinčių testuotis, tiek pasiskiepyti“, – patikino skyriaus vedėja.

Taip pat ji prisiminė, kad beveik prieš metus pirmieji buvo pradėti skiepyti sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai. Tuo metu tai buvo kaip ilgai lauktas kalėdinis stebuklas. Iki šiol tebėra manoma, kad vakcinacija – viena pagrindinių priemonių, galinčių padėti suvaldyti koronaviruso plitimą visame pasaulyje.

„Kaip matome, šiandien epidemiologinė situacija yra geresnė lyginant su ta, kuri buvo prieš metus. Pažiūrėkime, koks gyvenimas buvo prieš metus ir koks yra šiandien, skirtumai kaip diena ir naktis:

vaikai lanko mokyklas, būrelius, einame į renginius, keliaujame ir nėra nė vienos veiklos, kuri būtų sustabdyta. Tada taip ir norisi pasakyti, kad vis tai yra mūsų atsakingumo, sąmoningumo dėka, už mūsų priimtus sprendimus skiepytis ir laikytis visų būtinųjų sąlygų, rekomendacijų“, – pabrėžė V. Palčiauskienė.

Jos įsitikinimu, šiuo metu Respublikinės Šiaulių ligoninės pateikta statistika būtų geresnė, o asmenys, šiuo metu gulintys ligoninėje, didžiąsias metų šventes galėtų sutikti namuose, jeigu nebūtų atidėlioję savo pirmojo skiepo. Todėl vedėja paragino visus Šiaulių miesto gyventojus, visos Lietuvos gyventojus neatidėlioti savo pirmojo skiepo, o žengusius tuos pirmuosius žingsnius, neatidėlioti savo sustiprinamojo skiepo.

„Reikia neužmiršti dar vieno dalyko, kad vien tik Galimybių paso turėjimas mūsų neapsaugos nuo užsikrėtimo, būtina įsivertinti savo turimą antikūnų kiekį ir neatidėlioti sustiprinamosios dozės, nes kartais turimas Galimybių pasas gali būti tik popieriuje, bet be apsaugos skydo. Iš tiesų noriu visiems palinkėti ramių, saugių ir sveikų artėjančių švenčių, saugokime vieni kitus“, – linkėjo V. Palčiauskienė.

Į viršų