Po audringų diskusijų Taryba patvirtino 2019 metų Šiaulių miesto biudžetą. Nors biudžeto projektas buvo aptartas komitetuose, pristatytas visuomenei, tačiau politikai vis tiek kėlė daug klausimų, išsakė nemažai kritikos. Ypač Tarybai nepatiko tai, kad rengiant biudžeto projektą buvo per mažai atsižvelgta į miesto gyventojų, bendruomenių nuomonę.

Paskelbė galutines sumas
Pradėjus svarstyti šį klausimą, pirmasis į tribūną žengė Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas laikinai einantis Gintautas Sitnikas. Jis pasidžiaugė Savivaldybės administracijos atliktu darbu ir patikino, kad paskutinė biudžeto projekto versija yra optimali bei maksimaliai gerai subalansuota.

Administracijos atstovas informavo, kad Savivaldybės 2019 metų biudžeto projekto planuojami finansiniai šaltiniai sudarys – 156 267,5 tūkst. Eur, tai yra, 7 637,3 tūkst. Eur daugiau, negu buvo patvirtinta 2018 metų biudžete (patikslintame), ir 12 681,6 tūkst. Eur daugiau, nei buvo patvirtinta 2018 metų pirminiame biudžete. Planuojamas pajamas sudarys mokesčiai – 60 892,3 tūkst. Eur, dotacijos, įskaitant Europos Sąjungos ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšas, – 66 583,3 tūkst. Eur ir kitos pajamos, įskaitant materialiojo ir nematerialiojo turto realizavimo pajamas, – 10 456,0 tūkst. Eur.

Kiti šaltiniai: įplaukos iš parduotų akcijų – 700 tūkst. Eur, praėjusių metų nepanaudota pajamų dalis, kuri viršija praėjusių metų panaudotus asignavimus 2019 m. sausio 1 d., – 14 835,9 tūkst. Eur ir planuojama paskola – 2 800 tūkst. Eur.

Žadėjo gerus metus
Kaip ir praėjusiais metais, daugiausiai lėšų numatoma skirti miesto švietimo sistemai – daugiau nei 63 mln. Eur. Investiciniams projektams numatoma kiek mažesnė suma – apie 53 mln. Eur. Ketvirtadalis visų išlaidų, t. y. daugiau nei 35 mln. Eur, suplanuota miesto infrastruktūros objektų priežiūrai ir modernizavimui. Šiai sričiai lyginant su 2018 m. skiriamos lėšos didėjo labiausiai, beveik trečdaliu t. y. 8 mln. Eur daugiau. Švietimui skiriamos lėšos auga beveik 2 mln. Eur. Ryškesnis augimas numatomas ir bendruomenės sveikatinimo programoje. Skiriamos lėšos šiai programai auga nuo 2 mln. Eur iki 3 mln. Eur. Taip pat 8 mln. Eur didėja kultūros plėtrai skirtos lėšos.

„Kaip matote, ypač ryškus finansavimo augimas yra tose srityse, kurios itin aktualios ir svarbios kiekvienam Šiaulių miesto gyventojui, juk gatvėmis ir kita infrastruktūra naudojamės visi kasdien. Įspūdingu tempu toliau vyks įvairūs investiciniai projektai. Keisis ir atsinaujins viešosios erdvės. Bus daugiau galimybių kokybiškai leisti laisvalaikį ir vystyti verslą. Dosniau remiamas švietimas, kultūra. Tai  investicija į Šiaulių miesto ateitį. Paskutinė šio biudžeto projekto versija, mano nuomone, yra tikrai optimali ir maksimaliai gerai subalansuota. Manau, kad Šiaulių laukia tikrai puikūs metai“, – kalbėjo G. Sitnikas.

Išsakė nemažai kritikos
Po trumpo pristatymo dėmesio centre atsidūrus Šiaulių miesto savivaldybės Strateginės plėtros ir ekonomikos departamento direktorei Vaidai Kalasevičienei, prasidėjo tikrosios „linksmybės“.

Artūras Kulikauskas klausė, kiek gyventojų ar bendruomenių siūlė savo idėjas po biudžeto pristatymo visuomenei ir kritikavo, kodėl idėjos nepasiekė Tarybos narių.

„Kiek žinau, buvo siūlymų iš bendruomenių. Kai kurie ir žymioms sumoms, keliems šimtams tūkstančių eurų. Šita informacija nepasiekė Tarybos narių. Pasiekė tik pačių bendruomenių iniciatyva, tiesiogiai kreipiantis į Tarybą. Už biudžetą balsuojame mes, Tarybos nariai, mes atstovaujame gyventojams. Tai kokiam lygmenyje dabar buvo spręsta traukti ar netraukti? Tai yra ignoravimas miesto gyventojų. Dėl Didždvario gimnazijos. Jūs manot, kad Tarybos nariai neturėjo žinot?“ – piktinosi A. Kulikauskas.

„Iki sausio 8 d. gavome 3-4 pasiūlymus. Jie buvo apsvarstyti strateginės plėtros grupėje ir buvo nuspręsta, į kuriuos atsižvelgti visa apimtimi ir įtraukti į biudžeto projektą, o kuriuos nukelti kitiems metams. Biudžeto pristatymas vyko sausio 14-15 dienomis ir tada buvo pateikta visa parengta informacija“, – atsakė V.  Kalasevičienė.

Dėl neįtraukto gyventojų prašymo apšviesti Salduvės kalną priekaištavo ir Danguolė Martinkienė, klausdama, kaip dar reikėtų prašyti, kad tokie prašymai būtų išgirsti.

„Šis klausimas buvo svarstytas strateginės plėtros taryboje. Buvo sutarta, kad lėšos bus numatytos iš ketvirtos programos. Kai bus vykdomi apšvietimo darbai, bus atsižvelgta į šį prašymą“, – paaiškino departamento direktorė.

Biudžetą patvirtino
Denis Michalenko liko nepatenkintas, kad paskutinė biudžeto projekto versija į sistemą buvo įkelta per vėlai: „Man, kaip Tarybos nariui, nebuvo galimybės pateikti alternatyvaus sprendimo projekto ir tai kartojasi metai iš metų. Kaip man siūlote šiuo atveju elgtis, kai paskutinę minutę vykdomi pakeitimai.“

„Jūs esate visiškai teisus dėl paties proceso. Realiai įgyvendinti ir pateikti alternatyvą, esant tik vienai dienai, turbūt yra neįmanoma, nes apimtis šio dokumento labai didelė. Kita vertus, kažin ar tai gali būti priekaištas Savivaldybei, administracijai, nes pats procesas yra reglamentuojamas įstatymu. Seimo nariai nustato šią procedūrą, atsižvelgiant į tai, kad yra stengiamasi kuo anksčiau patvirtinti biudžetą, todėl tas terminas gaunasi toks trumpas nuo svarstymo ir paskelbimo iki jo priėmimo“, – administraciją teisino mero patarėjas, einantis Tarybos sekretoriaus pareigas, Arnas Ilgauskas.

Po ilgai trukusios pasiaiškinimų ir kritikos lavinos 2019 metų biudžetas galiausiai buvo patvirtintas. 21 Tarybos narys balsavo „už“, 2 susilaikė, 5 nebalsavo.

Į viršų