„Neeilinis pirmadienis“ Šiaulių miesto taryboje įvyko. Kaip vakar rašėme, iš trečio karto buksuodama ir painiodamasi teisinėse džiunglėse gruodžio 1 d. susiformavusi nauja valdančioji dauguma savo pasiekė. Domas Griškevičius mero pavaduotoju nebedirba, Taryba jį atleido. Dar anksčiau laisva liko ir kito vicemero pareigybė, kai į Seimą išėjo Stasys Tumėnas. Meras Artūras Visockas liko be pavaduotojų. Nuo sausio 2 dienos liks ir be direktoriaus Eduardo Bivainio, atleidžiamo Tarybos sprendimu. Ar direktoriaus pareigas bus pavesta vykdyti dabartinei pavaduotojai liberalei Giedrei Mendozai-Herrerai, paaiškės gruodžio 29 d. Tądien ji su konservatoriumi Martynu Šiurkumi pasitikrins, ar jais pasitiki miesto Taryba. Jei Tarybos nariai nebalsuos už jų atleidimą, pavaduotojai liks dirbti.

Vakar rašėme, kad pirmadieninis Tarybos posėdis buvo chaotiškas. Plieskėsi emocijos, įžeidimai ir atsiprašymai. Dėl priimtų sprendimų ir dėl paties posėdžio sušaukimo (jį šaukė ne meras, o ne mažiau 1/3 Tarybos narių) teisėtumo nebesusigaudo ir Savivaldybės teisininkai. Tikimasi Vyriausybės atstovo Šiaulių apskrityje tarnybos pagalbos.

„Klausimas svarbus ne dėl teisinių dalykų“
Pakalbinome Vyriausybės atstovę Šiaulių apskrityje Astą Jasiūnienę: „Prieš Tarybos posėdį su mūsų tarnyba konsultavosi tiek vienos, tiek kitos pusės atstovai. Ir miesto meras su teisininke buvo atvykęs, ir naujosios valdančiosios daugumos atstovai. Mes nematėme trukdžių Tarybos posėdžiui sušaukti. Aišku, kadangi tai politinis reikalas, kyla daug emocijų, daug pasimetimo.

Vakar aš klausiausi posėdžio, man užkliuvo, kad nepatvirtino balsavimo rezultatų. Tarybos nariai turėjo tai padaryti. Nesuprantu, kodėl nesutvarkė tos situacijos iki galo. Galbūt ten įvyko techninės klaidos. Meras pirmininkavo posėdžiui ir turėjo paklausti. Reikėjo užbaigti šį procesą, perbalsuoti paaiškėjus, jog įvyko klaida.

Patirties trūkumas buvo jaučiamas visą Tarybos posėdį. Suprantu, atleidimo klausimas skaudus, tvyrojo baimė suklysti. Galėjo paimti 5 minučių pertrauką ir išsiaiškinti, tačiau to nebepadarė.

Iš tikrųjų tai visi tie teisiniai kabliukai yra svarbūs, jei nori bylinėtis teismuose. Esmė yra ne teisiniai dalykai. Pasikeitė politinė dauguma, sunku pakeisti savo mąstymą, suvokti, kas keičiasi. Visi pokyčiai pasidaro teigiami tada, kai žmonės supranta, dėl ko jie įvyko. Meras ir naujoji dauguma turėtų Taryboje, komitetuose daug diskutuoti ir rasti bendrus sprendimus.

Ar posėdis neteisėtas? Yra įvairių interpretacijų. Kalbėjome su Savivaldybės teisininke, aiškinomės. Tarybos narių parengti vicemero ir administracijos direktoriaus atleidimo sprendimų projektai buvo pateikti dar lapkričio 30 dieną pagal tuo metu galiojusį įstatymą. Nuo gruodžio pirmos dienos įstatymas pasikeitė ir atsirado reikalavimas pateikti atleidimo motyvus. Administracija arba sekretoriatas motyvų turėjo operatyviai paprašyti tų pačių Tarybos narių. Tai buvo padaryta tik po aštuonių dienų.

Buvo daug visokių vilkinimų. Kai pasižiūrėjome, sprendimų projektai visiškai nesikeitė, liko tie patys. Keitėsi tik aiškinamieji raštai, t. y. pridedamieji dokumentai. Papildomus dokumentus buvo galima pridėti ir vėliau. Vadinasi, meras galėjo sušaukti Tarybos posėdį, bet to nedarė.

Jei projektą derinanti sekretoriato darbuotoja dirba nuotoliniu būdu ir vos kelias valandas rytą, meras turi spręsti, ar yra gerai, jei nėra galimybės visą darbo dieną suderinti dokumentų. Pasidaro trukdymas normaliam darbui.

Mes kartais bandome nueiti į įvairius teisinius sprendimus arba ieškoti kablelių ne vietoje. Paprastam žmogui plika akimi nematomi dalykai turi suktis greitai. Bet kai yra nenoras pačios administracijos, sekretoriato, visada gali pasiteisinti procedūromis, nesuvokimu ar dar kažkuo.

Manau, jog visi mato, kad čia svarbus ne teisinis reikalas. Problema, kad keičiasi politinių jėgų pasiskirstymas Taryboje ir tai sukelia visokių nepasitenkinimų iš abiejų pusių. Reikėtų pereiti iš emocinio lygio į dalykinį. Suprantu, kad lengva pasakyti, sunkiau padaryti. Visi mes, žmonės, esame emocingos būtybės, todėl matome emocijų pliūpsnius.

Tarybos sprendimas dėl administracijos direktoriaus E. Bivainio atleidimo yra individualus teisės aktas, liečiantis konkretų asmenį. Vyriausybės atstovo tarnyba tokių teisės aktų nekontroliuoja. Mes galime tik konstatuoti, kad Tarybos reglamente yra daug neaiškumo, prašyti susitvarkyti reglamentą. Mes vykdome norminių teisės aktų (nustatančių bendras taisykles grupei žmonių, – aut.) priežiūrą. Individualus teisės aktas yra skirtas konkrečiai direktoriui ir, jei jis manys, kad yra pažeista procedūra, gali kreiptis į teismą, prašyti jį atstatyti į pareigas. Jei direktorius skųs, tai tik dėl procedūros, bet pozicija Tarybos narių išreikšta aiškiai. Slaptu balsavimu balsuota už atleidimą, Tarybos sprendimas patvirtintas. Tik teismas gali išaiškinti, ar  nepatvirtintas balsavimo komisijos protokolas tikrai esminis trūkumas.

Stebėdama situaciją Šiaulių miesto taryboje, suprantu, kad politikai pagrindinę problemą mato mero darbo stiliuje. Gal pirmadienio Tarybos sprendimai yra tik noras parodyti, kad meras turi keisti bendravimo stilių. Aš ir merui sakiau, jei pavyktų susitarti su valdančiąja koalicija, gal jis galėtų teikti tuos pačius žmones į vicemero ir direktoriaus pareigas ir jie gali būti patvirtinti. Reikia kalbėtis. Jei jie kalbėsis per mane, tai mūsų tarnyba nėra politinė ir negali tarpininkauti. Gal jie kaip nors susidėlios. Bet jei per 2 mėnesius nesusitars ir nepatvirtins vicemero ir administracijos direktoriaus, atsiras tiesioginio valdymo grėsmė. Visi politikai sako, kad to nenori, tai gal ir susitars.“

Į teismą kol kas nesiruošia
Nurimus emocijoms vakar administracijos direktorius Eduardas Bivainis „Šiaulių naujienoms“ sakė, jog į teismą kol kas nesiruošia. Jokių karštakošiškų sprendimų nepriims.

„Tegul teisininkai susižiūri, gal ten ir nereikia nieko. Žinot, kaip būna, 10 teisininkų – 12 nuomonių. Į teismus kreiptis kol kas tokių planų nėra. Svarbu, kad nebūtų kažkokių nereikalingų ginčų. Ko čia bylinėsiesi? Prasmė kokia viso to būtų?“ – sakė E. Bivainis.

Nori grąžinti Tarybai autoritetą
Vienas iš naujosios valdančiosios daugumos lyderių socialdemokratų frakcijos seniūnas Justinas Sartauskas pranešė, kad koalicijos siekis – į miesto valdymą įtraukti kuo daugiau Tarybos narių. Koalicijos seniūnai planuoja susitikti su mažumoje likusių frakcijų seniūnais ir aptarti bendradarbiavimo galimybes, o tada kreiptis į miesto merą Artūrą Visocką ir kviesti bendradarbiauti.

„Norime grąžinti miesto Tarybai autoritetą ir veiksnumą, nes paskutiniu metu ji buvo tiesiog mero priedėliu“, – sakė J. Sartauskas.

Į viršų