Šiaulių universiteto Senato posėdis  prasidėjo nuo džiugių sveikinimų: buvusioji Senato pirmininkė profesorė dr. Genovaitė Kačiuškienė naujai pirmininkei profesorei dr. Dianai Strakšienei įteikė gongą ir pasveikino šeštąjį universiteto Senatą. Po sveikinimų ir palinkėjimų sėkmingai dirbti  senatoriams iš karto pasukta prie posėdžio klausimų – kiekvieną senatorių nutarimą palydėjo ir gongo dūžis.

Svarbus klausimas – universiteto strateginė veikla
Kaip žinia, Senato veiklai vykdyti sudaromos nuolatinės komisijos. Iš keturių liko trys – pačiame pirmajame posėdyje buvo nuspręsta atsisakyti Atestacijos komisijos, o vakarykščiame patvirtinti komisijų pirmininkai. Paaiškėjo, kad Studijų komisijai pirmininkaus doc. dr. Asta Slotkienė, Plėtros ir finansų – doc. dr. Vytautas Žalys, o Mokslo ir meno komisijai  – doc. dr. Daiva Korsakienė.

Nutarta patvirtinti atnaujintą bakalauro studijų programą nauju pavadinimu Specialioji pedagogika ir logopedija bei bakalauro studijų programos Ikimokyklinio ugdymo pedagogika ir priešmokyklinis ugdymas apimtį ir trukmę iki 3,5 metų. Taip pat pritarta Kineziterapijos bakalauro studijų programos apimties ir trukmės sutrumpinimui. Senatoriai diskutavo papildomai į darbotvarkę įtrauktu klausimu dėl bakalauro studijų programos Elektronikos inžinerija pavadinimo keitimo – pritarta, jog programos pavadinimą papildytų žodis „robotika“.

Svarbus ir giliai diskutuotas klausimas – universiteto 2017 metų strateginis veiklos planas. Jį senatoriams pristatė Strateginio ir kokybės valdymo tarnybos direktorė dr. R. Bilbokaitė. Pasak jos, užsienio ekspertai įvertino iki tol buvusius universiteto planus kaip gerai parengtus.

„Šitas planas kur kas glaudesnis ir sistemiškesnis, orientuojamasi į daug stambesnius rodiklius. Pavyzdžiui, jeigu gana tiksliai planavome lėšas uždirbamoms pajamoms didinti, tai šiuo atveju tikslumas išlieka, bet jau rašome stambesnes sumas. Žinoma, daug kas priklauso nuo valstybės vykdomos politikos ir tų procedūrų, kurios laiminamos arba ne. Tad planuojame parduoti dalį pastatų, kurių nebenaudojame, ir vien iš jų pardavimo gauti per 2,5 mln. eurų. Šitos lėšos būtų panaudojamos universiteto infrastruktūros gerinimui“, – sako R. Bilbokaitė.

Pasiteiravus, ar yra pastatų pirkėjų, direktorė neatmeta galimybės, jog yra rizika, kad už tokią sumą pastatai nebus nupirkti dėl kainų svyravimo rinkoje. „Bet mūsų žiniomis, pirkėjai domisi pastatais ir pirkimas bus tarptautinis“, – sako ji.

Didelį dėmesį skirs mokslui
Kol kas dar nėra aišku, kaip sėkmingai naujai įsteigtiems universiteto padaliniams sekėsi surinkti  pajamas pagal metinį planą, tai paaiškės, kai bus gauta informacija iš jų.

Kaip sako R. Bilbokaitė, vis dar lieka tie patys tobulinamieji veiksniai, tačiau ekspertai jau dabar mato, kad universitetas dirba labai atsakingai. Kokybės valdymo srityje  negauta jokių priekaištų iš ekspertų. Praėjusią savaitę atvykusi studijų kokybės vertinimo vadovybė, regis, liko labai patenkinta Šiaulių universitetu – atstovai pareiškė, kad universitetas geriausiai prižiūri valdymo sritį, planai įgyvendinami studijų programos ir universiteto valdymo struktūros lygmenyse. Svarbūs ir kiti punktai.

„Didelis dėmesys skiriamas mokslui, didinamas finansavimas aukštos kokybės mokslo publikacijoms. Aukščiausio cituojamumo indeksą turinčiuose, t. y. aukščiausios kategorijos, žurnaluose norint publikuoti straipsnius reikia mokėti. Ir taip pat prestižinėse užsienio leidyklose išleistos monografijos dažniausiai yra mokamos, tad šiai sričiai bus padidintos lėšos, kad mokslininkai keltų savo mobilumą, vyktų į konferencijas, nes ir jos reikalauja didelių kaštų. Taip pat bus didinamas publikacijų skaičius. Vyks diskusija su socialiniais partneriais dėl mokslinių tyrimų užsakomumo, nors Šiaulių rinkai mažai reikia aukšto pilotažo mokslinių tyrimų. Studijų srityje ir toliau bus siekiama kuo aukštesnės kokybės, taip pat dėmesys bus skiriamas studentų skaičiaus didinimui. 2017 m. planuojama pritraukti 700 studentų“, – sakė R. Bilbokaitė.

Į viršų