Dvidešimt aštuonerių Viktorija Čmilytė tapo trisdešimt antrąja ir pačia jauniausia Šiaulių miesto garbės piliete.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.
 
Romualda URBONAVIČIŪTĖ
Vakar vidurdienį iškilmingame Savivaldybės tarybos posėdyje, Šiaulių miesto garbės piliečių pagerbimo ceremonijoje, miesto Garbės piliečio vardas iškilmingai suteiktas šachmatų didmeistrei Viktorijai Čmilytei.
 
Šiais metais miesto Garbės piliečio vardui buvo pateiktos šešios kandidatūros: Viktorijos Čmilytės, Česlovo Dirkės, Marytės Markevičienės, Virgilijaus Kęstučio Noreikos, Jono Samalionio, Petro Simavičiaus, ir jauniausioji iš jų dvidešimt aštuonerių Viktorija Čmilytė tapo trisdešimt antrąja ir pačia jauniausia Šiaulių miesto garbės piliete.
 
Išpuoštoje Didžiojoje miesto Savivaldybės salėje skambant Šiaulių valstybinio kamerinio choro „Polifonija“ atliekamoms iškilmingoms dainoms jau su Garbės piliečio regalijomis Viktorija Čmilytė dėkojo už jai suteiktą garbę: „Tai yra didžiausias apdovanojimas ir įvertinimas mano gyvenime. Ne tik įvertinimas, bet ir įpareigojimas ateityje siekti naujų pergalių, ir didelis pripažinimo ir pasitikėjimo ženklas, kuris man ateityje suteiks stiprybės siekiant užsibrėžtų tikslų. Šis vardas man yra svarbus todėl, kad čia gimiau, čia augau, čia gyvenu, kad myliu šį miestą, ir aš iš visų jėgų stengsiuosi garsinti Šiaulių vardą Lietuvoje, Europoje, pasaulyje“.
 
Iškilmingame posėdyje buvo perskaitytas negalėjusio atvykti miesto Garbės piliečio profesoriaus Sauliaus Sondeckio atsiųstas sveikinimas Viktorijai Čmilytei, kuriame naujoji Garbės pilietė vadinama šachmatų karaliene. Taip pat naująją Garbės pilietę sveikino Didždvario gimnazijos, kurioje mokėsi Viktorija, atstovai. Miesto Garbės pilietis Vilius Kazanavičius džiaugėsi, kad Viktorija Čmilytė tęsia garbingas savo senelio ir tėvo veiklos tradicijas.
 
Po ceremonijos susijaudinusi naujoji miesto Garbės pilietė pranešė, kad ketvirtadienį ji išskrendanti į Maskvą, o paskui - į Kiniją, kur prasideda įtempti šachmatų čempionatai, todėl deja negalėsianti dalyvauti miesto jubiliejaus renginiuose.
 
„Kad aš tapau Garbės piliete, be abejo, mane nustebino, - spėjo pasakyti Viktorija Čmilytė „Šiaulių naujienų“ skaitytojams. - Aš esu sportininkė, šachmatininkė ir esu įpratusi, kad esu įvertinama už tai, ką galiu padaryti šachmatų lentoje, o čia mane įvertino mano miesto žmonės, šiauliečiai. Ir tai man yra labai brangu ir reikšminga.“

„Visus miesto Garbės piliečius esu mačiusi, bet asmeniškai nedaug ką pažinojau, - šypsojosi jauniausia Šiaulių miesto garbės pilietė, šachmatų didmeistrė Viktorija Čmilytė. - Dabar gerai šalia jų jaučiuosi – esu pripratusi, kad ir šachmatų pasaulyje moterų taip nelabai daug.“


Į viršų