Dainų rajono bendruomenės pirmininkas Virgilijus Balčius įsitikinęs, jog Darbo birža su darbdavių pagalba dirbtinai mažina bedarbių gretas, nes siūlomas žmogui toks darbas, kurio jis tikrai negali dirbti. 
Vadimo SIMUTKINO nuotr. 
   
Zita KATKIENĖ
Bedarbis, dėl sveikatos būklės atsisakęs siūlomo darbo bei likęs be eilės darbo paieškai, įsitikinęs, jog biržos darbuotojai išvien su darbdaviais vykdo nedarbo mažinimo politiką. Du infarktus išgyvenęs žmogus išvytas iš Darbo biržos, nes negali dirbti sunkaus darbo.
 
Širdies liga
 
Šiauliečiui Virgilijui Balčiui, Dainų rajono bendruomenės pirmininkui, sunku gauti darbo. Prieš septynerius metus jis įrašytas į Šiaulių darbo biržos eilę darbo paieškai, tačiau iki šiol – bedarbis. Dėl 55 proc. netekto darbingumo ir širdies ligos galinčiam dirbti tik lengvą darbą, Darbo birža neretai pasiūlanti imtis tokio darbo, kurio jis tikrai neįveiktų. Šiaulietis įsitikinęs, jog tai - Darbo biržos ir darbdavių suokalbis: pasiūlę darbo ne pagal pečius ir sulaukę žmogaus atsisakymo, Darbo biržos tarpininkai nutraukia darbo paiešką ir dirbtinai mažina bedarbių eilę...

Tiktų sargo darbas 

Virgilijus Balčius į Šiaulių teritorinės darbo biržos Šiaulių skyrių darbo paieškai užsiregistravo 2003 metais. Deja, iki šiol dirbti realiai teko vos penkis mėnesius, kai buvo gavęs sargo darbą „Beržynėlio“ parke. „Pinigai pasibaigė ir darbo neliko“, - sako šiaulietis, netekęs darbo, kurį tikrai galėjęs dirbti. 

Deja, daugiau tokio darbo, kurį galėtų dirbti pagal sveikatos būklę, niekas ir nepasiūlo. „Gal  penkiolika kartų per tuos metus man buvo siūlomas darbas, bet tekdavo atsisakyti“, - neslepia žmogus.  Pamena, Darbo biržos tarpininkė pasiūlė jam kūriko darbą, bet darbdavys, vos pamatęs medikų pateiktas išvadas dėl darbo pobūdžio ir sąlygų, kur juodu ant balto parašyta, kad jis gali dirbti tik lengvą darbą, parašo ant Darbo biržos siuntimo, kad dirbti negali dėl sveikatos būklės. Taip buvę ir tada, kai buvo nusiųstas dažyti metalo įrenginių, kuriuos dar reikia ir kilnoti. Ir tada darbdavys nusprendė, kad darbas neįgaliam žmogui – per sunkus ir tokią išvadą parašė siuntime. 

Gegužės 6 dieną Virgilijus Balčius vėl gavo Darbo biržos siuntimą įsidarbinti. Nuvykęs į UAB „EN Group“ sulaukė pasiūlymo dirbti, tačiau jam buvo akivaizdu, kad šis darbas jam  - per sunkus. 

„Aš perėjau cechą, mačiau darbininkus, kilnojančius ritinius vielinio tinklo ir kalančius narvelius. Man toks darbas būtų per sunkus“, - tvirtina šiaulietis. Bet darbdavys tikino, kad jis tinka šiam darbui. 

„Aš nebuvau atsinešęs medikų išvados, kurioje parašyta, kad galiu dirbti tik lengvą darbą, tačiau darbdavys jos ir neprašė“, - pamena V. Balčius konfliktą su darbdaviu Vytu Audiniu, pasibaigusį jo įrašu Darbo biržos siuntime, kad darbo jis atsisakė. 

Darbo paieška nutraukiama

„Aš pasijutau labai pažemintas – lyg koks vergas, kuris turi dirbti ir niekam nesvarbu tai, ar aš galiu dirbti“, - piktinasi V. Balčius. 

52-ejų metų vyras yra išgyvenęs du širdies infarktus, tad jam didesnis darbo krūvis prilygsta mirčiai. „Jei būčiau dirbęs – seniai būčiau po velėna“, - rūpinasi savo sveikata šiaulietis, pasiryžęs nenuleisti rankų. 

„Aš paskelbsiu bado akciją, nes tai – ne kas kita, bet darbdavių ir Darbo biržos susitarimas tokiu būdu mažinti bedarbių eilę“, - piktinasi šiaulietis.  

Deja, darbdaviui dėl to nė motais. Darbo biržos darbuotojams – taip pat. Biržos tarpininkė, gavusi siuntimą su darbdavio įrašu, jog darbo bedarbis atsisakė, išbraukė žmogų iš eilės darbo paieškai.

Sveikatos būklę nustatė darbdavys

Šiaulių teritorinės darbo biržos Šiaulių skyriaus vedėja Irena Vaikutienė įsitikinusi, jog šiam žmogui šį kartą buvo pasiūlytas tikrai lengvas darbas, tačiau jis jo atsisakęs. 

„Ar tikrai nori dirbti?“ - klausia valdininkė ir pati atsako, jog šiuo metu, kai darbo rinkoje yra pakankamai laisvų darbo vietų, kalbėti apie tai, kad bedarbiai dirbtinai išbraukiami iš darbo paieškos eilės, nelogiška. Vien per balandžio mėnesį Šiauliuose įregistruota 1119 laisvų darbo vietų. O gegužės 17 dieną 157 įmonės įregistravo 315 darbo vietų.

„Patys darbdaviai nežais tokių žaidimų, nes jie suinteresuoti kuo greičiau įdarbinti žmogų į laisvą darbo vietą“, - aiškina vedėja. 

Deja, pasak vedėjos, šis žmogus nori tik sargo darbo. Nei miesto mokyklos, nei ikimokyklinės įstaigos nepateikia Darbo biržai laisvos sargo darbo vietos, o saugos tarnybose šis žmogus negalėtų dirbti dėl sveikatos būklės. 

„Mes dar aiškinomės su darbdaviu, kokios buvo neįdarbinimo priežastys, bet jis patvirtino tą patį: bedarbis atsisakė darbo, nors jis pagal jo sveikatos būklę buvo tinkamas“, - teigia vedėja, tarsi darbdavys būtų medikas ir geriau žinotų žmogaus sveikatos būklę.  

„Laikas išvalyti Darbo biržą“ 

UAB „EN Group“ vadovas Vytis Audinis iki šiol įsitikinęs, jog bedarbiui buvo siūlomas nesunkus darbas ir jis galėjęs jį dirbti. „Bet jis nesidomėjo šiuo darbu, tik reikalavo sargo darbo“, - teigia darbdavys. 

Lengvų darbų įmonėje, pasak V. Audinio, yra ne vienas. Yra ir vielos tiesinimo, ir vielos lankstymo, ir vinių šaudymo pistoletu, sveriančiu 2 kilogramus, darbai, kuriems atlikti nereikia fizinės jėgos ar ištvermės. 

„Deja, bedarbis net nepanoro apžiūrėti darbo vietos“, - tvirtina darbdavys. 

Ir pagaliau pratrūksta: 

„Aš esu verslo atstovas, tad ne tik aš, bet ir įmonėje dirbantys žmonės moka mokesčius, kuriais kažkas naudojasi“, - sako verslininkas ir priduria, kad tarp besinaudojančių yra ir Darbo biržoje esantys bedarbiai, kuriems ilgus metus vykdoma darbo paieška ir sudaroma galimybė gauti socialines garantijas. 

„Laikas išvalyti darbo biržas“, - sako verslininkas, bet neigia, kad tai jis ir daro su Darbo biržos pritarimu.

„Kai ateina bedarbis ir parodo gydytojų pažymą, patvirtinančią, kad jis negali dirbti sunkaus darbo, aš ir parašau, jog negali dirbti dėl sveikatos. Bet šis žmogus pažymos neturėjo, o siūlomo darbo atsisakė“, - teigia verslininkas.  

Virgilijus Balčius įsitikinęs, jog darbdavys galėjo paprašyti, kad jis atvežtų pažymą, o nerašyti į Darbo biržos siuntimą tokios išvados, kuri nulemia galimybę ieškoti darbo, kuris jam labai reikalingas. Todėl žmogus pasiryžęs badauti palapinėje prie savivaldybės ir protestuoti prieš Darbo biržos ir darbdavių suokalbį dirbtinai mažinti bedarbių gretas.



Į viršų