Pasibaigus šaltajam sezonui ir sparčiai šylant orams gyventojai ima traukti į savo sodybas bei vasarnamius. Tačiau pirmieji apsilankymai po žiemos juose gali būti ir ne tokie malonūs – šeimininkų neretai laukia įvairios žiemos paliktos staigmenos, kurios privers plačiau praverti pinigines.

„Kiekvieną pavasarį pastebime sodybose fiksuojamų žalų suaktyvėjimą – keletą mėnesių jose nesilankę žmonės aptinka įvairių netikėtumų, apie kuriuos praneša draudikams. Ir tų staigmenų gali būti įvairiausių – nuo ant namo stogo užkritusio medžio iki pradingusios žoliapjovės ar lauko kepsninės", – sako Aivaras Tumėnas, „Lietuvos draudimo" turto draudimo rizikų vertintojas.

Pasak eksperto, po žiemos atvykus į sodybą, vertėtų ne tik pasidžiaugti atėjusiu pavasariu, bet ir atidžiai apžiūrėti savo turtą. Jei iš pirmo žvilgsnio viskas atrodys beveik taip pat, kaip palikote prieš prasidedant šaltajam sezonui, tai nebūtinai yra tiesa.

„Svarbu atminti, kad kai kuriuos pažeidimus plika akimi pamatyti sudėtinga – laiku nepastebėti jie gali iškrėsti didelių staigmenų. Tad po ilgesnės pertraukos atvykę į sodybą itin atidžiai apžiūrėkite ne tik aplinką, želdinius ir medžius, bet ir pastatų stogus, jų konstrukcijas ir dangą. Galbūt yra kokių įtrūkimų, pažeidimų, apie kuriuos sužinotumėte tik prasidėjus liūtims. Taip pat verta apžiūrėti ir kaminus, juos išvalyti, verta patikrinti ir elektros instaliaciją. Jei sodyboje yra įvestas vandentiekis, reiktų patikrinti ir vamzdžius, kadangi po permainingos žiemos dėl staigių temperatūros pokyčių jie gali būti apgadinti", – vardija ekspertas.

A. Tumėnas pabrėžia, kad verta nenumoti ranka ir į lengviau pastebimas žalas, kurių pasitaiko kone po kiekvienos žiemos.

„Neretai po šaltojo sezono sodybų savininkai randa ir pažeistą pastatų apdailą ar nuvirtusias tvoreles, apgadintus šiltnamius ar pavėsines. Tai tikrai ne pats maloniausias radinys, tačiau šiems nuostoliams sutvarkyti prireikia mažiau laiko ir resursų, nei prakiurusio stogo ar trūkusių vamzdžių remontas, tad turto būklę verta nuolat prižiūrėti", – apibendrina ekspertas.

Praėjusiais metais „Lietuvos draudimas" kiekvieną dieną užfiksuodavo vidutiniškai apie 100 būsto (butų, individualių namų, kotedžų, sodybų) draudimo įvykių. Didžioji jų dalis – tai gamtos stichijų bei vandens padarytos žalos.

Pernai vidutinė išmoka už patirtą būsto žalą siekė apie 860 eurų. Didžiausios būsto draudimo išmokos buvo susijusios su gaisrų padariniais, rodo bendrovės duomenys.

Draudimo ekspertas primena, kad norint šiltuoju metu sodyboje ar vasarnamyje kuo daugiau mėgautis poilsiu, reikėtų imtis šių veiksmų:

  • Reguliariai atlikti sodybos pastatų reviziją – su profesionalais patikrinti stogą, elektros, šildymo sistemas, vamzdžius;
  • Reguliariai genėti sodybos teritorijoje esančius medžius, kad audros atveju šie neapgadintų jūsų turto;
  • Jei šalia jūsų sodybos yra kaimynų, kurie gyvena sodyboje ištisus metus – susitarti su jais, kad jie retkarčiais patikrintų jūsų turtą, kadangi tuščios sodybos gali vilioti ilgapirščius;
  • Išvažiuojant iš sodybos atidžiai ją apžiūrėti ir nepamiršti uždaryti langų, išjungti elektros prietaisų, vandentiekio sistemos, taip pat vertėtų įsirengti apsaugos sistemą;
  • Pasidomėti būsto ir turto draudimo pasiūlymais, kurie palengvintų potencialios žalos kompensavimą.
Į viršų