Šiaulių universiteto Dailės galerijoje įvyko lenkų menininko Jan Ferenc piešinių bei grafikos parodos atidarymas.
,,Esu antrąkart gyvenime Šiauliuose. Yra tokios vietos gyvenime, kur turi gerą energiją ir pritraukia. Taip susiklostė, kad gavau kvietimą iš universiteto eksponuoti savo darbus galerijoje“, – teigė grafikas.

Atskleidžia paslaptį
Parodos atidarymo metu J. Ferenc teigė, kad galerijoje eksponuojama tik nedidelė jo kūrybos dalis.

O grafika esanti jo pagrindinė kūrybos sritis, nes būtent per tą juodą ir baltą spalvas jam geriausiai pavyksta išreikšti visą spalvotą pasaulį, kuris aplinkui yra.

Parodos autorius mano, kad jo darbai nėra visiškai abstraktūs, nes susiję su peizažu, su realijomis. Nors darbai yra pakankamai tamsūs, tačiau menininkas sakė stengęsis žvelgti giliau, būtent ten, kur mūsų nėra ir vaizdavimo laukas yra toks begalinis, išplėstinis.

Tokia grafika arba piešiniai sudaro jo pagrindinę pastarųjų metų kūrybos dalį.

J. Ferenc daug metų kūrė litografijas. Ir buvo jo kūryboje  laikotarpis, kai vaizdavo figūras, žmones, tačiau dabar  labiau domina ne pats žmogus, bet tai, kas aplink tą žmogų, kas sudaro aurą aplink jį.

,,Tai yra užuomina į peizažą, tolimas jo atgarsis. Čia nepamatysime nei namų, nei kelių“, – sakė J. Ferenc. Grafikas savo darbuose atskleidžia paslaptį.

Yra surengęs 31 personalinę parodą
J. Ferenc gimė 1954 m. liepos 4 d. Jaroslave, Lenkijoje. Studijavo Varšuvos dailės akademijoje, Grafikos fakultete. Dabar jis eina profesoriaus pareigas Menų fakultete, UMCS Liublino universitete.

Parodose dalyvauja nuo 1980 m. Yra surengęs 31 personalinę parodą, dalyvavęs daugiau kaip 180 grupinių parodų bei plenerų Lenkijoje ir užsienyje.

J. Ferenc yra pelnęs daugiau nei 20 nacionalinių ir tarptautinių apdovanojimų, o jo kūrinių turi įsigiję privatūs kolekcioninkai Lenkijoje ir užsienyje.

Į viršų