Į „Laiptų galerijos“ šventę – iškilmingą 25-erių metų jubliejaus minėjimą – susirinko gausus būrys  svečių. Šventės metu įvyko išskirtinės Lietuvos asmenybės, tapytojo ir scenografo Adomo Jacovskio tapybos parodos atidarymas. Šio menininko viešnagė ir jo darbų pristatymas šiauliečiams – didžiulis kultūros gyvenimo įvykis. Tačiau labai svarbu ir tai, kad „Laiptų galerija“ peršoko dar į dvidešimt šeštuosius metus ir, regis, tvirtai stovi ant dvidešimt šeštojo laiptelio.

Vakaro metu – muzika, poezija ir gražiausi linkėjimai
Šventinis vakaras prasidėjo dailininko ir scenografo A. Jacovskio ir jo kūrybos pristatymu. Jį šiauliečiams pristatė žymi dailėtyrininkė dr. Danutė Zovienė. Kaip paaiškėjo vakaro metu, A. Jacovskis sukūrė scenovaizdžių beveik šimtui spektaklių: Jaunimo teatro, Vilniaus mažojo teatro, Kauno dramos teatro ir Kauno muzikinio teatro spektakliams, Lietuvos operos ir baleto teatro operoms, baletams ir kitiems teatrams.

Menininkas yra pelnęs apdovanojimų tarptautiniuose teatro festivaliuose. Jo kūrinių turi Lietuvos dailės muziejus, Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus, Vilniaus Gaono žydų muziejus, Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus, Tretjakovo galerija ir Centrinis A. Bachrušino teatro muziejus Maskvoje.

Iškilmingos šventės metu netrūko muzikos ir poezijos. Savo pasirodymais susirinkusiųjų širdis džiugino folkloro ansamblio „Salduvė“ nariai, kanklių primadonos Kristinos Kuprytės vadovaujamas kanklininkių ansamblis „Saulėtosios mergaitės“, Eteno Leuro ir Tilburgo jaunuolių ir suaugusiųjų muzikantų grupė, ansamblis „Ars vivo“ (vadovas Sigitas Vaičiulionis) ir kiti. Pirmiausia „Laiptų galerijos“ visus laiptiečius ir vakaro svečius pasveikino Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktoriai smagiu teatralizuotu pasirodymu, o linkėjimus ir puokštes J. Ališauskienei ir vakaro žvaigždei A. Jacovskiui įteikė teatro vadovas Aurimas Žvinys.

Laiptiečius sveikino Seimo ir Šiaulių miesto savivaldybės atstovai, atvyko ir „Laiptų galerijos“ bičiuliai – dailininkai iš Rygos ir Liepojos, su kuriais šilta galerijos draugystė tęsiasi jau penkerius metus. Žodžiu, visa eilė norinčiųjų tarti sveikinimo žodį, palinkėti geros kloties ir klestėjimo.

Pati pirmoji paroda – itališka
Ne vienas vakaro svečias prisipažino svarstęs, kodėl gi ant kvietimo į „Laiptų galerijos“ gimtadienį pavaizduotas dramblys, kurį sukūrė dizaineris ir fotografas Vilmantas Dambrauskas.  Kultūros centro direktorė besiteiraujantiems atsakė, jog tai didingas, labai gražus, geras, protingas gyvūnas. Kita vertus, dramblys gali turėti kur kas gilesnių asociacijų tiek apie kultūrą, tiek apie žmogų.

Visgi vakaro metu šoktelime į pradžių pradžią, į 1992 metų pavasarį, kai „Laiptų galerija“ pristatė šiauliečiams pirmąją parodą. Tai buvo italų menininkų Peppe, Enzo ir Nando Rosamilia monotipijų, fotografijų ir aplikacijų paroda, kurią profesionaliai pristatė menotyrininkas. Taigi, italus keitė Vilniaus „Vartų“ galerijos dailininkai, juos klaipėdiečiai, šiauliečiai, latviai, prancūzai, olandai ir kiti.

O po 25-erių metų šio kultūros centro darbuotojai ėmė ir surado šiuos menininkus, kurie savo sveikinimus perdavė filmuotoje vaizdo medžiagoje – ji parodyta vakaro svečiams.

Belieka vakaro metu ištartus žodžius pasisavinti – tai buvo šventė, kurioje laiptiečiams padėkota už 25 metus profesionaliai kūrentą Lietuvos kultūros ir meno židinį – „Laiptų galeriją“, kurios šiluma gaivina ir sutelkia, vienija  menininkus ir miestiečius.

2017 04 28 27

Kultūros centro „Laiptų galerija“ dovana A. Jacovskiui – ne tik gėlių puokštė, bet ir simboliškas duonos kepalas.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2017 04 28 28

Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktorių pasirodymas.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų