Nuo rugsėjo 7 d. Šiaulių regione, kaip ir visoje Lietuvoje, vyksta akcija „Lašiša“. Jos tikslas – užtikrinti lašišų ir šlakių migracijos kelių ir neršto apsaugą. Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento darbuotojai akcijos metu organizavo 33 reidus ir nustatė 50 asmenų, pažeidusių mėgėjiškos žvejybos vidaus vandens telkiniuose taisykles.

Lašišos sutinkamos Dubysos ir Kražantės upėse
Šiaulių regione lašišos sutinkamos Dubysos ir Kražantės upėse, tačiau rengdami reidus aplinkosaugininkai tikrina ir kitus vandens telkinius. Iš viso buvo nustatyta pusšimtis pažeidimų. Daugiausiai jų – žvejyba be bilieto, tačiau pasitaikė ir grubių pažeidimų. Keturiais atvejais žvejai žvejojo šalia užtvankų. Mėgėjiškos žvejybos vidaus vandens telkiniuose taisyklės numato, kad žvejoti galima ne arčiau kaip 100 m nuo užtvankos. Pažeidusiam šį reikalavimą numatoma bauda iki 289 eurų ir žvejybos įrankių konfiskavimas. Be to, gali tekti atlyginti gamtai padarytą žalą už sugautas žuvis.

Norėjo daugiau, nei galima
Akcijos metu sulaikytas ir žvejys, kuris turėjo daugiau meškerių nei leistina. Mėgėjų žvejybos taisyklės numato, kad žvejys gali naudoti ne daugiau kaip keturis įnagius, tuo tarpu Tvėrų tvenkinyje žvejojęs vyras 5 meškerėmis sugavo 1 šamą, 3 karšius ir 11 karosų. Taisyklės numato, kad žvejybos metu žvejys gali sugauti vieną šamą ir ne daugiau kaip penkis kilogramus kitos žuvies. Tad vyrui buvo pasverti ir atiduoti penki kilogramai žuvies bei šamas. Likusi žuvis išimta ir už ją paskaičiuota žala gamtai – beveik 300 eurų.
Aplinkosaugininkai primena, kad už lašišos ar šlakio neteisėtą sugavimą gresia administracinė atsakomybė – bauda nuo 231 iki 579 eurų su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu. Taip pat pažeidėjas turi atlyginti žuvų ištekliams padarytą žalą. Tad už vieną neteisėtai sugautą lašišą ar šlakį teks sumokėti daugiau kaip 630 eurų.

Pagal ŠRAAD informaciją parengė Greta JANČIAUSKIENĖ

Į viršų