Be šviežių baltagūžių kopūstų neįsivaizduojama ne tik tradicinė lietuviška virtuvė, bet ir įmantrūs gurmaniški patiekalai. Netradicinių receptų ir skonių derinių paieškos neaplenkia ir mums įprastos daržovės, kuri puikiai papildo subalansuotos mitybos racioną. Prekybos tinklo „Maxima" subalansuotos mitybos partnerė, dietistė Vaida Kurpienė pasakoja, kodėl kopūstus verta įtraukti kasdienę mitybą ir dalijasi netikėtais ir nebrangiais patiekalų receptais.

Kopūstai – antioksidantų šaltinis ir žarnyno šluota

Išskirdama kopūstų naudą organizmui ir imuniteto stiprinimui dietistė Vaida Kurpienė pabrėžia, kad šioje daržovėje gausu vitamino K, kuris stiprina kaulus ir padeda palaikyti gerą atmintį. Tuo tarpu sudėtyje esantis selenas, vitaminas A bei C ir įvairūs antioksidantai gali padėti sulėtinti senėjimo procesus ir yra būtini gerai skydliaukės veiklai. Raugintų kopūstų sudėtyje, pasak dietistės, yra ir gerųjų maisto bakterijų – probiotikų ir prebiotikų, padedančių palaikyti tinkamą žarnyno mikrobiotą ir stiprinti imunitetą.

„Liaudies medicinoje kopūstų priešuždegiminės savybės yra vertinamos nuo senų laikų. Manoma, kad juose esantys antioksidantai gali padėti sumažinti riziką susirgti ūmiomis ar lėtinėmis ligomis, taip pat, kad kopūstai „valo toksinus", – sako dietistė.

Gali sumažinti potraukį saldumynams ir miltiniams patiekalams

Anot dietistės, švieži ir rauginti kopūstai yra daugelio tautiečių pamėgtas maistingas garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų, puikiai tinka ir su daržovėmis.

„Galimos įvairios jų variacijos, pavyzdžiui, kopūstai puikiai dera su pertrinta varške ar fetos, varškės ir kitais sūriais. Toks patiekalas suteiks daugiau sotumo, o neįprasti deriniai nustebins sodriais skoniais", – pasakoja ji.

Kopūstuose, pasak V. Kurpienės, gausu skaidulų, tad tai ne tik puiki daržovė, kuri padeda numalšinti alkį, bet ir gali padėti sumažinti potraukį saldumynams ir miltiniams patiekalams. Tuo tarpu kalorijų ši daržovė turi itin mažai, pavyzdžiui, 100 gramų kopūsto yra vos 27 kcal. Taigi, jei rūpinatės savo sveikata, V. Kurpienė pataria į savo valgiaraštį nepamiršti įtraukti kopūstų sriubos, troškinio ir kitų patiekalų.

Tautiečių mėgstamiausi – baltagūžiai kopūstai

Prekybos tinkle „Maxima" galima rasti platų kopūstų asortimentą: baltagūžių, raudongūžių, žiedinių, Briuselio kopūstų ir daugelį kitų. Visgi vienu populiariausių tautiečių pasirinkimu išlieka gerai pažįstami baltagūžiai kopūstai.

„Baltagūžiai kopūstai labai mėgstami mūsų pirkėjų – pernai jie buvo perkamiausių daržovių dešimtuke. Prasidėjus pavasariui ypač išauga šviežių kopūstų paklausa, tad atsižvelgdami į žmonių norus ir poreikius, rūpinamės, kad mūsų parduotuvėse netrūktų šviežių daržovių už kiekvienam prieinamą kainą. O štai šią savaitę puiki proga išbandyti dar neragautus, išskirtinius patiekalus su kopūstais, pavyzdžiui, derinant juos su varške – šių produktų iki pat kito antradienio galima įsigyti už ypač mažą kainą", – pasakoja „Maximos" Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.

Kopūstai – gana universali daržovė ir nors dažniau įprasta kaip garnyras ar pagrindas salotoms ruošti, tačiau puikiausiai gali tapti pagrindiniu patiekalu.

„Pastaruoju metu vis populiaresni orkaitėje kepti kopūstų kepsniai – juos paruošti itin paprasta, o patiekalas bus išties gardus. Kopūstai naudojami ir picos padams, ir blyneliams ruošti, taip pat iš jų kepami pikantiški pyragai – šių daržovių panaudojimas tikrai platus. Negana to, patiekalai su kopūstais yra pigūs, sotūs ir maistingi", – priduria V. Kurpienė.  

Netradiciniai kopūstų deriniai gardžiai vakarienei

Išbandyti gardžiai paruoštus kopūstus nebrangiai vakarienei kviečia ir dietistė bei dalinasi keliais svarbiais patarimais:

  • verdant kopūstus patariama juos ruošti kaip itališkus makaronus – iki vadinamosios Al Dente konsistencijos. Tuomet daržovė taps minkšta, tačiau vis dar traški;
  • į sriubas ir troškinius kopūstus reikia dėti likus maždaug 10–15 minučių iki patiekalo virimo pabaigos. Terminio apdorojimo laikas priklauso nuo to, kokio rezultato tikimasi
  • prieš kepant kopūstus keptuvėje, juos rekomenduojama trumpai apvirti vandenyje, o po to gerai nusausinti. Svarbu nepersistengi, nes per ilgas daržovių virimas sunaikina vitaminus bei ląstelieną.

Kopūsto kepsniui su žemės riešutų kremu ir varškės bei fetos padažu reikės:

    500 g kopūsto;
    3 v. š. žemės riešutų kremo;
    2 v. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus;
    1 v. š. sezamų pastos;
    2 skiltelių smulkinto česnako;
    1 stiklinė vandens arba daržovių sultinio;
    druskos pagal skonį;
    žiupsnelio malto imbiero (galite keisti pipirais);
    žiupsnelio saldžiosios paprikos miltelių;
    žalumynų (petražolių, krapų ar kitų mėgstamų).

Padažui reikės:

    150 g fetos sūrio;
    50 g varškės;
    4 v. š. graikiško jogurto;
    1 citrinos (ekologiškos);
    Žiupsnelio česnakų miltelių.

Gaminimas. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, kol orkaitė įkais, pasiruoškite kepsnius. Supjaustykite kopūstą 2 cm storio riekėmis – svarbu išlaikyti vienodą storį, kad kepsniai tolygiai iškeptų. Sumaišykite marinatą, geriausia, kai sultinys ar vanduo būtų šiltas, tokiu būdu greičiau ištirpsta pasta ir kremas. Patepkite abi kepsnio puses ir šonus marinatu. Riebalai, esantys padaže, neleis degti ir per daug apskrusti kopūstui. Pabarstykite viršų paprikos milteliais.

Kepkite kepsnius apie 30 minučių viršus-apačia. Stebėkite ir vis tikrinkite, nes šviežias ir mažas kopūstas iškeps greičiau, o „žieminis" didelis kopūstas – lėčiau. Kai kepsniai švelniai pagels ir jau galėsite įsmeigti šakutę – laikas ištraukti.

Kol kopūstas keps, pasiruoškite fetos sūrio ir varškės padažą. Fetos sūrį sutrinkite, supilkite jogurtą ir įdėkite varškę. Tuomet įberkite česnakų miltelių, įtarkuokite citrinos žievelės. Apšlakstykite aliejumi ir įspauskite citrinų sulčių. Viską gerai išmaišykite. Iškepusį kepsnį pabarstykite šviežiomis petražolėmis ir patiekite kartu su varškės ir fetos sūrio padažu. Ragaujame!

Sotiems kopūstų kotletams su varškės padažu reikės:

    220 g kopūsto;
    40 g žirnių miltų;
    1 kiaušinio;
    7 g lydyto sviesto;
    5 g malto kumino;
    3 g druskos;
    2 g pipirų;
    žiupsnelio kario miltelių (suteikia pikantišką aštrumą).

Padažui reikės:

    150 gramų varškės;
    1 citrinos (ekologiškos);
    1 v. š. grietinės;
    2 v. š. jogurto;
    žiupsnelio druskos;
    žalumynų (petražolių, krapų ar kitų mėgstamų).

Gaminimas. Burokine tarka susmulkinkite kopūstą, jei neturite tarkos – galite kopūstą smulkiai supjaustyti ar sukapoti. Susmulkintus kopūstus palaikykite sietelyje, kad nuvarvėtų sultys. Tuomet į kopūstą įmaišykite miltus, kiaušinį ir prieskonius. Miltų berkite tiek, kad susidarytų riebios grietinės konsistencijos masė. Įkaitinkite keptuvę, kabinkite masę šlapiu šaukštu (kad neliptų) ir kepkite nedideliame kiekyje riebalų.

Kol kepa kotletai, pasiruoškite varškės padažą. Varškę išmaišykite su jogurtu ir grietine iki vientisos kreminės konsistencijos, o pagal skonį pagardinkite druska ir mėgstamais žalumynais bei įspauskite citrinų sulčių. Iškepusius kotletus patiekite su varškės padažu. Skanaus!

Į viršų