Triušiena – retokai valgoma mėsa, bet per šventes būtent ir reikia pasigardžiuoti ilgiau neragautais gurmaniškesniais patiekalais. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė negaili triušienai komplimentų: ji liesa,  pakankamai lengvai virškinama ir puikiai įsisavinama, tad galėtų būti pirmoji mėsa, kurios paragauja kūdikiai maždaug nuo aštunto mėnesio. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria naudotis proga ir šventėms šviežio triušio „Lapino puota“ įsigyti su 31 proc. nuolaida. Troškintas ir patiektas su kopūstais jis susilauks visos šeimos komplimentų.

Nekaloringa ir puikiai įsisavinama

Manoma, kad kadaise laukiniai triušiai buvo prijaukinti Pirėnų pusiasalyje dar 2500–1800 m. pr. m. e. Archeologiniai radiniai rodo, kad juos jaukino romėnai ir prancūzai (nuo II a. pr. m. e. iki mūsų amžiaus pradžios), triušius auginę specialiuose draustiniuose, o viduramžiais triušiai paplito ir po kitus žemynus. Triušiena liko itin populiari Pietų Europos šalių virtuvėse – ten jos suvartojama kelis ar keliolika kartų daugiau nei Lietuvoje. 

Ši šviesi švelni mėsa priskiriama baltos mėsos kategorijai, ji, kaip ir vištiena, labai universali: tinkama ir sultiniui, ir įvairiems troškiniams su daržovėmis, kepsniams, kukuliams, mėsainiams. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad tai liesa, lengvai virškinama mėsa, turinti daug naudingų maisto medžiagų: „Joje randama B grupės, C, PP vitaminų, taip pat gausu geležies, fosforo, kalcio, mangano, kalio. Triušiena turi daugiau baltymų nei kiauliena, jautiena, veršiena ar aviena. Triušienos baltymuose randamos visos 9 nepakeičiamos amino rūgštys, be to, ši mėsa nekaloringa, tad bent retkarčiais naudinga paragauti triušienos ir šia mėsos rūšimi praturtinti tiek vaikų, tiek savo mitybos racioną.“

Kaip paruošti triušieną? 

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pirmiausia triušieną pataria pamarinuoti, kad ji būtų minkštesnė: užtektų ją kelias valandas palaikyti marinate šaldytuve. Marinatui galima naudoti obuolių sultis, kefyrą arba tiesiog vandenį su citrinos sultimis ar šlakeliu acto.

„Nusausintą mėsą įtrinkite druska ir pipirais, bei mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis – itin tiks čiobreliai, šalavijai, raudonėliai. Priekinė triušio dalis yra liesesnė, o užpakalinė – riebesnė ir maistingesnė, joje mažiau jungiamojo audinio, ji minkštesnė, todėl tinkamiausia kepti. Priekinė dalis tinkama troškinimui – nors galima troškinti ir visą triušį, supjausčius jį gabalėliais ir apkepus įkaitintuose riebaluose. Norintiems dietiškesnių patiekalų, iš filė galima pasigaminti sultingus kukulius ir patroškinti juos garuose arba triušienos gabalėlius tiesiog išvirti, o sultinį panaudoti sriubai ar padažui“, – pataria komercijos operacijų vadovė.

Ji primena nepamiršti galimybės įsigyti šviežio triušio pigiau ir pasigaminti šventinį patiekalą Velykų stalui: šviežias triušis „Lapino puota“ iki balandžio 1 d. kainuos tik 8,99 Eur / kg.

„Taip pat pigiau įsigyti produktų Velykų stalui padės privačios etiketės „Rimi“ bei „Rimi Smart“ prekių pasirinkimas, akcijų sekimas, tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas. Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse“, – primena O. Suchočeva.

Kviečiame Velykoms pasigaminti troškintos triušienos su daržovėmis.

Troškinta triušiena su kopūstais

RECEPTAS 

Patiekalui reikės:

1 triušio, supjaustyto gabalėliais;

1 nedidelio kopūsto;

1/4 puodelio alyvuogių aliejaus;

1 morkos, supjaustytos griežinėliais;

1 ropės, supjaustytos kubeliais;

3 susmulkintų svogūnų;

170 g liesos šoninės, supjaustytos juostelėmis;

2/3 puodelio obuolių sulčių;

druskos, pipirų, prieskoninių žolelių – pagal skonį. 

Kaip gaminti:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 170 °C temperatūros.
  2. Blanširuokite kopūstus. Dideliame puode užvirinkite vandens. Perpjaukite kopūstą į dvi dalis, tada – į ketvirčius. Išpjaukite kotelį ir kiekvieną ketvirtį supjaustykite juostelėmis. Sudėkite kopūstus į verdantį vandenį, po penkių minučių išgriebkite.
  3. Apkepkite šoninę ir daržoves. Sudėkite morkas, ropę, svogūnus ir šoninę. Kepkite ant vidutinės kaitros retkarčiais pamaišydami, kol svogūnai suminkštės, o šoninė iškeps – apie 10 minučių. Išimkite daržoves ir šoninę iš keptuvės ir atidėkite į šalį.
  4. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite dar 2 šaukštus alyvuogių aliejaus. Sudėkite triušienos gabalėlius ir apkepkite iš visų pusių.
  5. Ant kepimo indo dugno klokite kopūstų lapų sluoksnį, ant jų išdėliokite triušienos gabalėlius ir gausiai pabarstykite druska bei pipirais. Sudėkite dalį daržovių ir šoninės mišinio. Toliau sluoksniuokite kopūstus, triušieną ir daržoves, baigdami kopūstų sluoksniu.
  6. Užpilkite obuolių sultimis ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite apie pusantros valandos.
  7. Patiekite su ryžiais ar kitokiu garnyru.

Skanaus!

Pranešimą paskelbė: Aušra Kaminskaitė, Integrity PR, UAB
Į viršų