2013-02-23 30

Žiemužė po truputį traukiasi. Tačiau labai jau nenoriai... Dar spyriojasi – pažerdama sniego ir dar suspausdama šalčiu visą gamtą. Esame išsiilgę pavasario. Kad jo laukti būtų lengviau, siūlome pasigaminti šiltą, spalvingą ir labai gardų vištienos troškinį – pyragą. Jis ne tik sušildys šaltą dieną, bet ir pamalonins gomurį. Jį rekomendavo išbandyti skaitytoja Skaistė Antanaitienė. Moteris sako, kad šis receptas kone populiariausias jos šeimoje ir gaminamas gana dažnai. Sotus, spalvingas ir malonaus skonio jis gali būti pagrindinis patiekalas ir jūsų ypatingai šventei. Šį pyragą pagaminsite greitai, jei pašonėje turėsite bent vieną pagalbininką.
Autorės nuotr.

Vištienos troškiniui-pyragui pasigaminti reikės: 6 vištos šlaunelių, 2 svogūnų, 1 saliero stiebo, 2–3 morkų, 200 gramų šviežių arba marinuotų grybų – labiausiai tinka pievagrybiai, indelio žaliųjų žirnelių, 1 kupino šaukšto sviesto, 1 šaukšto miltų, 1,5 stiklinės pieno, 2 kupinų šaukštelių mėgstamų garstyčių, čiobrelių lapelių (jei turite), pipirų, 2 vištienos sultinio kubelių, 300 gramų, bemielės sluoksniuotos tešlos, šlakelio aliejaus ir žiupsnelio kmynų.

Šis vištienos troškinys vadinamas ir vištienos pyragu todėl, kad jo viršus yra padengiamas tešla. Iš tešlos padaromas stogelis, kuris šį, gana paprastą troškinį, pakylėja iki dangaus. Skonis stulbinantis. Šiam pyragui galima naudoti ir vištienos krūtinėlę ar kalakutieną, tačiau, pasak autorės, geriausiai yra naudoti vištos šlaunelių mėsą.
Pirmiausiai pasiruoškite mėsą. Nuo vištos šlaunelių nulupkite odą, išimkite kaulus ir mėsą supjaustykite nedideliais gabalėliais. Į keptuvę ar puodą įpilkite truputį aliejaus ir jame apkepkite vištos gabalėlius. Tada į keptuvę dėkite smulkintą svogūną. Viską gerai pakepinkite. Kai svogūnas suminkštės, galite dėti kubeliais pjaustytas morkas, smulkiai pjaustytą salierą, grybus ir žirnelius.
Jeigu naudosite konservuotus pievagrybius, jų iš karto galite ir nedėti.
Visą turinį keptuvėje patroškinkite uždengę dangčiu apie dešimt–penkiolika minučių. Kol troškinsis vištiena su daržovėmis, kitame puode ištirpinkite šaukštą sviesto ir jį sumaišykite su miltais. Turi pasidaryti tokia tiršta košė. Jos reikės kiek vėliau. Tokia sviesto ir miltų košė sutvirtins troškinį, kad jis nebūtų skystas po sluoksniuotos tešlos dangčiu.
Kai vištienos troškinys baigia troškintis, sudėkite prieskonius (pipirus, čiobrelį), sultinio kubelius ir garstyčias. Taip pat pilkite pieną. Palengva maišykite ir dar leiskite viskam pasitroškinti. Tada troškinio sudedamosios dalys turėtų plaukioti skystokame padaže. Kad padažas sutirštėtų, dėkite miltų–sviesto košę ir gerai išmaišykite, kol vištienos troškinys sutirštės.
Tada pasiruoškite tešlą. Ji jau turėtų būti atšilusi kambario temperatūroje ir paruošus pyragą, belieka tešlą dar pakočioti ir „apvilkti“ kepimo indą, kuriame sudėtas troškinys. Geriausiai šį troškinį kepti molinėje arba stiklinėje kepimo formoje. Ant indo dėkite tešlos dangtį, gražiai šakute pritvirtinkite jį prie kraštų, o viduryje padarykite kelių centimetrų įpjovimą garams pasišalinti. Tešlą galima subadyti šakute. Tešlos viršų pabarstykite kmynais ir dėkite į karštą orkaitę maždaug 30–45 minutėms, kol pyrago stogas iškeps. Štai ir viskas, pyragas iškeptas! Tik sudėtinga šį skanumyną patiekti, nes sluoksniuota tešla yra linkusi trupėti. Tačiau skonis viską atperka ir nereikia čia jokio meniško pateikimo. Skanaus!

Gardaus vištienos troškinio-pyrago receptą užrašė Lina ABROMAVIČIENĖ

Į viršų