2012-12-15 16

Nenumaldomai artėja didžiosios metų šventės. Nė nepajusime, kai Kalėdos pasibels į mūsų duris, todėl siūlau, joms ruoštis iš anksto. Tęsiame mūsų kalėdinių receptų temą. Šį kartą pristatome jums du Vitalijos Šimkutės atsiųstus receptus: tobulo varškės pyrago ir juodųjų duonos triufelių – „Ugnikalnių“ receptus. Pyragas puikiai tiks šventėms – jis atstos tortą, tik jį pagaminti žymiai lengviau nei įprastą tortą, nes pertepimų daryti atskirai nereikės. Antrasis receptas atrodo tikrai nekasdieniškai, o šventinio stalo meniu ir yra svarbiausia– nustebinti patiekalo išvaizda ir jo netikėtu skoniu. Tad siūlau išmėginti šiuos abu receptus dar prieš šventes, kad žinotumėte, ką tikrai verta pasigaminti šventiniam vaišių stalui!
Autorės nuotr.

Pyragui pasigaminti reikės: 50 gramų kakavos, 250 gramų cukraus, 250 gramų miltų, 200 gramų sviesto, 400 gramų varškės, 3 šaukštų grietinės arba jogurto, saujos graikiškų, lazdyno arba migdolų riešutų, 1 indelio saldinto kondensuoto pieno, 2 kiaušinių, 1 arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus.

Pirmiausiai įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Tada pasiruoškite skardą, kurioje kepsite varškės pyragą. Geriausiai šiam pyragui tinka apvali 26 centimetrų skersmens kepimo forma, kurią reikia iškloti kepimo popieriumi. Kepdama šį pyragą naudojau savo mėgiamą silikoninę formą, todėl sutaupiau kepimo popieriaus.
Pyragui svarbiausia tinkamai paruošti tešlą. Geriausiai būtų, jei naudotumėt virtuvinį kombainą, jei jo neturite, pyrago tešlos trupinius galite formuoti plaktuvo pagalba, tačiau naudoti reikia ne plakimui, o tešlos maišymui skirtas spirales. Pirmiausiai maišykite miltus, cukrų, kakavą, sviestą ir vanilinį cukrų bei grietinę, kol susiformuos trupiniai. Iš gautų trupinių atidėkite 2 stiklines į šalį, o likusius suberkite į paruoštą skardą. Skardoje rankomis formuokite vientisą pagrindą. Pyrago pagrindą kepkite įkaitintoje orkaitėje 15 minučių. Tuo metu pasiruoškite varškės įdarą: išplakite varškę, kondensuotą pieną ir kiaušinius, galima įpilti porą šaukštų amareto likerio arba brendžio, tačiau nebūtina. Kai baigs kepti pagrindas, varškės masę užpilkite ant pagrindo ir kepkite dar 5–7 minutes. Pasibaigus antrojo sluoksnio kepimo laikui, ištraukite pyragą ir ant jo viršaus suberkite iš anksčiau paliktus tešlos trupinius, sumaišytus su smulkintais riešutais. Galiausiai pyragas vėl keliauja į orkaitę ir yra paliekamas kepti dar 25–30 minučių. Iškeptam pyragui leiskite palengva atvėsti kambario temperatūroje ir tada dėkite 3 valandoms jį į šaldytuvą. Žinoma, galima valgyti ir šiltą, bet atšaldytas pyragas bent tris kartus bus gardesnis, skanaus!

Į viršų