Jaukūs, saugūs, suteikiantys galimybę žmonėms su negalia žengti svarbius žingsnius savarankiškumo link – tokie grupinio gyvenimo namai duris atveria Šiauliuose. Šiame mieste taip pat atidarytas dar vienas Lietuvoje Užimtumo tarnybos regioninis karjeros centras. Visuomenei svarbių įstaigų atidaryme Šiauliuose šiandien dalyvavo socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

„Lietuvoje kuriami grupinio gyvenimo namai – vienas institucinės globos pertvarkos elementų. Pasirinkę žmonėms su negalia kurti namus, o ne institucijas, neabejoju, esame teisingame kelyje. Plečiasi alternatyvių paslaugų institucinei globai ratas. Tai didžiulis mūsų visuomenės pasiekimas, rodantis brandą ir pasirengimą  naujai besikuriančiai kaimynystei. Žmonėms su negalia tai reiškia jaukius ir saugius namus, galimybę tapti savarankiškiems“, – sako ministrė M. Navickienė.

Grupinio gyvenimo namai. Lietuvoje kuriamuose grupinio gyvenimo namuose gyvena iki 10 žmonių, kuriems visą parą reikalingos socialinės globos paslaugos. Šių namų gyventojams socialinės, sveikatos priežiūros, užimtumo, švietimo, kultūros ir kitos paslaugos organizuojamos ir teikiamos bendruomenėje.

2023 m. pabaigoje šalyje veikė 53 grupinio gyvenimo namai, kuriuose gyveno 462 žmonės. Šių metų viduryje tokių namų turėtų būti apie 100, juose gyvens apie 900 žmonių su negalia. Iki 2030 m. šalies savivaldybės planuoja įkurti dar apie 80 grupinio gyvenimo namų.

Iš viso Šiaulių mieste šiais metais veiklą pradės 4 grupinio gyvenimo namai, kuriuose apsigyvens 36 asmenys su negalia. Ministrės M. Navickienės aplankytuose grupinio gyvenimo namuose Šeduvos gatvėje jau įsikūrė 6 jaunuoliai, kurių amžius nuo 19 iki 22 m.

Regioniniai karjeros centrai. Užimtumo tarnyba šiais metais atidarys 14 regioninių karjeros centrų. Pirmieji centrai buvo atidaryti Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Tauragėje. Dar vienas karjeros centras darbą pradėjo Šiauliuose.

„Karjeruose“ paslaugos teikiamos visų amžiaus grupių žmonėms, taip pat – ir Užimtumo tarnyboje neregistruotiems klientams. Juose vyksta individualios ir grupinės konsultacijos, teikiamos nuotoliu ar centro erdvėse. Specialistai veda užsiėmimus mokyklose, dalyvauja renginiuose, parodose.

Šiaulių „Karjeras“ centre dirba 4 karjeros specialistai ir 1 veiklinimo koordinatorius. Tikslinės šio centro klientų grupės – bendrojo ugdymo mokyklų 8-12 kl. mokiniai, profesinio mokymo įstaigų mokiniai, Užimtumo tarnyboje registruoti asmenys ir asmenys neregistruoti Užimtumo tarnyboje ( jaunimas iki 29 m ir suaugę). Klientams organizuojamas  profesinis informavimas bei konsultavimas, veiklinimas, šešėliavimas, vedamos grupinės ir  individualios konsultacijos karjeros planavimo klausimais.

Ministrė M. Navickienė Šiauliuose dar susitiks su savivaldybės meru, socialinių įstaigų, NVO, kitų institucijų atstovais, lankysis Šiaulių globos namų dienos centre ,,Goda“ ir „Rol Lithuania“ gamykloje.

Pranešimą paskelbė: Komunikacijos skyrius -, LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerija

Į viršų