Yra darbų, kuriuos vis atidėliojame, nes žinome, kad gerokai užtruksime – o juk pavasario savaitgalius norisi išnaudoti linksmesnei veiklai. Tačiau visada apima geras jausmas, kai namai spindi švara, o jūs nė nepajutote, kaip juos išvalėte. Tam tikrai nereikės brangaus langų valymo roboto – patarsime, kaip apsisukti greitai, panaudojant pigias valymo priemones. Tuo labiau, kad dabar geras metas nusipirkti jų dar daugiau sutaupant – prekybos tinkle „Rimi“ iki kovo 25 d. vykstančių „Švaradienių“ metu skelbiamos nuolaidos daugeliui švaros priemonių.

Blizgantys langai – be vargo

Nors saulės spinduliai visada išryškina dulkes ir nešvarumus, specialistai pataria langus valyti bent šiek tiek apsiniaukusią dieną, o ne tada, kai saulė tiesiog spigina, mat tuomet langai per greitai nudžiūsta ir lieka dryžiai. Visada naudokite mikropluošto šluostes (ne laikraščius, popierinius rankšluosčius ar šluostes, kurios paliks plaušelių). Būtent mikropluošto šluostės palieka mažiausiai drėgnų ruožų ant stiklo ir valant jį poliruoja, tad stiklai tikrai spindės. Jei jūsų langai aukšti, galite įsigyti teleskopinę langų valymo šluostę, taip pasieksite nešvarumus net pačiame viršuje. Tad nuo ko pradėti?

  • Nuo dulkių nuvalykite lango rėmus ir palangę, nes pradėjus valyti nuo stiklo, vėliau dulkės kils ir lips prie jo.
  • Pasirinkite langų valymo priemonę su kokybišku purkštuku ir didesne alkoholio koncentracija – ji greičiau nudžius ir nepaliks ant lango taškelių bei dryžių. Kaip pastebi valymo ekspertai, geriau valiklio netaupyti – jis padeda ištirpdyti ir pašalinti nešvarumus, tad jeigu jo vartosite per mažai, valant liks dryžių ir darbą teks kartoti iš naujo.
  • Jei norite ekologiškesnės ir pigesnės valymo priemonės, tiesiog nedideliame kibirėlyje į šiltą vandenį įlašinkite kelis lašus indų ploviklio (nepadauginkite, nes jis itin putoja) ir įpilkite šlakelį acto. Valykite langus su gerai nuspausta plaušine arba mikropluošto šluoste, vandens perteklių nubraukdami su guminiu langų nubrauktuvu (lango apačioje reikėtų pasitiesti vandenį sugeriančią šluostę). Braukite vienu judesiu vertikalia linija žemyn arba horizontaliai – nuo vieno lango krašto iki kito, vis nušluostant nubrauktuvo gumą.
  • Užbaikite valymą nusausindami palangę ir rėmus.

Kaip išvalyti užuolaidas jų nenukabinus

Dienines ir naktines užuolaidas rekomenduojama skalbti kartą per ketvirtį ar bent pusmetį. Kartais tam neturime laiko, be to, būna sudėtinga jas nukabinti ir vėl pakabinti, tad jei užuolaidos iš pažiūros dar atrodo tvarkingai, galite jas valyti net nenukabintas. Plono lengvo audinio dienines užuolaidas atgaivinsite nesunkiai, gal kiek sudėtingiau bus išvalyti sunkias drapiruotas užuolaidas. Taigi, jei prieš Velykas suplanavote generalinį namų valymą, nepamirškite ir užuolaidų.

  • Galite nusiurbti nuo užuolaidų dulkes dulkių siurbliu, užmovę antgalį su šepetėliu ir nustatę pačią mažiausią galią. Siurbkite nuo viršaus į apačią švelniais judesiais žemyn iš abiejų audinio pusių. Jei išsiurbę užuolaidas pastebėsite ant jų likusių naminių gyvūnų plaukų ar pūkelių dalelių, surinkite juos pūkų voleliu.
  • Jei pastebėjote dėmes, pavalykite tas vietas drėgna kempine, pamirkyta acto ir vandens tirpale (sumaišykite jį lygiomis dalimis). Leiskite tirpalui įsigerti, šiek tiek palaukite, tada švelniai patrinkite dėmę. Būkite atsargūs, kad nesuplėšytumėte plono audinio. Vėl švelniai patrinkite dėmę švaria drėgna kempine ir palikite išdžiūti. Prieš naudodami bet kokius tirpalus ar valiklius, geriau juos išbandykite nepastebimose vietose, kad nepakenktumėte audiniui.
  • Puikus būdas – valymas garais. Jei namuose turite garinį dulkių siurblį, galite jį panaudoti ir valyti užuolaidas, tik pasirinkite silpniausią galią ir antgalį, skirtą valyti baldams ir tekstilei.

Švaros priemonių verta įsigyti daugiau

Įvairūs skalbikliai, vailikliai, gaivikliai, priemonės namų buitiniams prietaisams galioja tikrai ilgai, tad pasinaudojus nuolaidomis, naudinga jų nusipirkti didesnį kiekį pigiau. Prekybos tinklo„Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė teigia, kad pirkėjai linkę pirkti tikrai ne po vieną pakuotę: „Kasdien naudojame indų ploviklius, priemones indaplovėms, skalbimo mašinoms, prisireikia ir šiukšlių maišų, ir popierinių rankšluosčių, ir oro gaiviklių – jų galime nusipirkti pigiau, kaip ir daugybę įvairių paviršių valiklių. Prieš Velykas norisi, kad visi namų kampai spindėtų švara, o tam, jog tvarkymasis būtų efektyvus, greitas ir nekeltų nemalonių jausmų, padės tinkamos priemonės. Pastebime, kad pirkėjai skuba pasinaudoti nuolaidomis ir įsigyja švaros prekių daugiau, nei paprastai, kad per šventes galėtų pasidžiaugti švara ir gaiva kvepiančiais namais.“

Ekspertė priduria, jog jau keletą metų populiarėja aplinką tausojančios švaros priemonės: „Visuomenė sąmoningėja, tad dažnai ieško gamtą saugančių, ekologiškų, švelnesnio poveikio namų švaros priemonių. Kiekvienoje prekių grupėje galima rasti gamtai draugiškesnių priemonių – informacija apie jas pateikiama tiek ant pakuočių, tiek ant etikečių.“

Pasak pašnekovės, pigiau įsigyti namų apyvokos priemonių ir kitų produktų padės ne tik „Švaradienių“ pasiūlymai bei nuolaidos, kurios tęsis iki kovo 25 dienos, bet ir tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus ir papildomas nuolaidas. O visas nuolaidas galima rasti www.rimi.lt.

Pranešimą paskelbė: Aušra Kaminskaitė, Integrity PR, UAB

Į viršų