Švietimo ir mokslo ministerijoje ministrės Audronės Pitrėnienės ir Šiaulių universiteto rektoriaus dr. Donato Jurgaičio pasirašytas susitarimas dėl dalyvavimo kuriant ir koordinuojant Gamtos mokslų, technologijų, inžinerijos, matematikos tyrimų ir eksperimentinės veiklos atviros prieigos – STEAM centrą. Aštuntasis iš dešimties Lietuvoje planuojamų steigti STEAM centrų Šiaulių apskrityje veiks kaip Šiaulių universiteto struktūrinis padalinys.

STEAM – nauja kryptis švietimo sistemoje
Santrumpa STEAM žymi gamtos mokslų, technologijų, inžinerijos, meno ir matematikos (angl. Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics) mokslų sritis, kurias integruojant ugdymo procese, siekiama akcentuoti tiksliųjų ir techninių mokslų, kūrybiškumo bei lyderystės dermę. Pasauline praktika paremtas atviros prieigos STEAM centrų steigimas Lietuvoje tampa nauju impulsu mūsų švietimo sistemoje, skatinančiu ugdyti inovacijų kultūrą šalyje ir mokinių susidomėjimą tiksliaisiais mokslais.

„Tiek aukštosiose mokyklose, tiek darbo rinkoje pastaraisiais metais juntamas technologinių ir fizinių sričių specialistų trūkumas. Dėl Šiaulių universitete įsteigto interaktyvaus STEAM centro, kuriame vaikai iš visos apskrities galės susipažinti su tiksliųjų mokslų dėsniais ir naujausiais išradimais, patys eksperimentuoti ir kurti, jau pirmoji pažintis su tiksliaisiais mokslais bus patrauklesnė nei vien tik vadovėlių medžiaga. Kartu moksleiviai pratinsis ir prie universiteto erdvės, o vėliau, tikimės, atsiras ir daugiau norinčių studijuoti šiuos palyginti sudėtingus mokslus ir sieti karjerą su jais“, – kalbėjo dr. D. Jurgaitis.

Inovacijų kultūrą skatins visame regione
Planuojama, kad Švietimo ir mokslo ministerijos iniciatyva Šiaulių universiteto Technologijos, fizinių ir biomedicinos mokslų fakulteto 300 kv. m. patalpose įsikursiančiame STEAM centre veiks keturios laboratorijos. Biologijos ir chemijos, fizikos ir inžinerijos, robotikos ir informacinių technologijų bei specializuota, Šiaulių apskrities specifiką atitiksianti – sveikatos technologijų ir gyvenimo kokybės tyrimų, laboratorijos.

Be mokinių, centre galės lankytis ir kiti Šiaulių krašto visuomenės nariai bei svečiai.

Į viršų