Ruduo įsibėgėja ir ateina šalčiai. Pagrindinis rūpestis šaltuoju metų laikų yra imuniteto stiprinimas. Nesinori susirgti, vaikščioti varvančia nosimi ar plyštančia galva, prastai miegoti ir būti prastos nuotaikos. Dabar informacijos apie organizmo atsparumo stiprinimą, gynybinę kovą prieš peršalimo ligas gausu. Kas padeda? Vitaminas C? Obuolys ar maisto papildo tabletė? Kokiais patikrintais metodais naudojasi šiauliečiai ir kaip jie rūpinasi savo imunitetu?

Romenas:
– Valgau vaisius ir daržoves, geriu vitaminus. Tai ir magnis, sporto papildai – jie padeda stiprinti imunitetą. Aminorūgštis atstato imunitetą ir jį palaiko. Tai pasitvirtinusi praktika, todėl šaltuoju metų laiku nesusergu.

Rimutis:
– Praktiškai neatsimenu, kada sirgau. Jau kokius septynis metus nesu sirgęs. Nieko ypatingo nedarau – sportuoju, kartais vitaminus ir mineralus pavartoju. Reikia valgyti kuo sveikesnį maistą. Reikia ir saugotis – jei smarkiai sušilęs išeini į šaltį, tuomet tikimybė susirgti tikrai didelė.

Olga:
– Tikriausiai darau tą patį, ką ir visi žmonės. Tai citrina, česnakai, svogūnai – kuo daugiau reikia įtraukti į savo mitybą, ir, žinoma, vitaminas C. Kažkokių ypatingų priemonių nesiimu. Žinoma, reikia rengtis pagal orus – kada reikia, ir šilčiau apsirengti.

Ieva:
– Rytais geriu arbatą su citrina, dedu imbiero. Imbierą tiesiog supjaustau gabaliukais ir dedu į arbatą. Jis iš tikrųjų yra labai aštrus, jeigu nori aštriau – gali dėti daugiau, kaip kam patinka. Daugiau geriu žaliosios arbatos, kuri, manau, stiprina imunitetą.

Irena:
– Rudenį imuniteto stiprinimui tinka citrina, medus, retkarčiais imuosi imbiero. Sportuoti reikia, bet nelabai mėgstu tai daryti – smagu, kad kiti sportuoja… Žinoma, reikia daugiau judėti gryname ore, imunitetui padeda rytinis šaltas dušas. Nors ir nesinori, vis tiek prisiverčiu.

Svajūnas:
– Mano imunitetas yra puikus, geriame arbatą, geriame kavą su čiobreliais ir kitais dalykais, reikia nemažai valgyti ir medaus (medų valgau kone kibirais). Miško medus man patinka. Taip pat svarbu protingai apsirengti. Žmonėms, kurie suserga viršutinių kvėpavimo takų uždegimais, reikia kartoti, kad reikia rengtis šiltai.

Jūratė:
– Paprieštaraučiau, kad reikia labai šiltai rengtis. Aš esu iš tokių žmonių, kurie labai mėgsta vaikščioti be šaliko, be striukės ir kaip tik galiu pasakyti, kad nuo to imunitetas tik stiprėja. Imunitetas stiprėja nebijant šalčio, maudantis šaltame vandenyje. Galima ir dabar maudytis vandens telkinyje, tai imunitetą sustiprins geriau negu česnakas. Esu maudžiusis lapkričio mėnesį – labai sveika.

Aldona:
– Šiuo momentu tinka spanguolių sultys su medumi. Spanguolių sultis sumaišai su medumi ir kasdien po šaukštelį su arbata. Spanguolės padeda ne tik imunitetui, bet ir padeda nuo virškinimo ir moteriškų ligų. Taip pat – citrina, o dabar pati geriu svarainių sultis – svarainius užpylus cukrumi pasigamini sirupą.

Mindaugas:
– Rudenį savo imunitetą stiprinu žuvų taukais ir vitaminu C. Specialiai rudeniui nusiperku. Taip pat man kaip studentui labai svarbūs yra B grupės vitaminai – prasidėjo mokslai, po vasaros sunku įsivažiuoti į studijas.

Anatolijus:
– Rudenį reikia saugotis ligų. Sveikai maitintis, nevartoti alkoholio. Per daug vitaminų ir papildų imunitetui negali prisipirkti – esu pensininkas, o pensija maža. Negali sau leisti. Taigi vitaminas C – retkarčiais. Svarbiausia kojų nesušalti ir žiūrėti, kad kas nors neapkosėtų.

Irta ir Leopoldas:
– Per daug rudenį nesirūpiname savo imunitetu. Svarbu per šiltai uždaroje patalpoje neprisirengti, nes šaltame ore atsidūręs gali susirgti. Valgome viską – mėsytes, lašinukus ir specialiai vitaminų negeriame – šito nepripažįstame. Lietuviški vaisiai yra patys geriausi, iš kurių galima pasisemti vitaminų. Ir niekada nesergame, galbūt iš prigimties tvirtas imunitetas. Devintą dešimtį pradėjome, vadinasi, gerai.

Vitalis:
– Imunitetą stiprina daržovės, vaisiai, maisto papildai ir žalieji kokteiliai. Yra, pavyzdžiui, šaltalankių uogų, obuolių, kriaušių, bananų ir chia sėklų kokteiliai. Tai yra vitaminų bomba. Kasdien po kokteilį ir tikrai padės imunitetui. Pastaruoju metu nesirgau – sveikos mitybos dėka.

Ona ir Vladas:
– Padeda uogos – spanguolės, medus ir citrina. Lygiomis dalimis burokėlių, spanguolių sultys ir medus sumaišomi. Toks mišinys labai kelia hemoglobiną ir imunitetą stiprina. Dešimt šaukštų burokėlių sulčių, dešimt šaukštų spanguolių sulčių ir dešimt šaukštų medaus. Po šaukštą tris kartus per dieną, o ir skonis neblogas. Iš papildų nieko gero, brangiai kainuoja, tad geriau imti iš gamtos, valgyti vaisių – obuolių, kriaušių.

Į viršų