Atvėsus orams gyventojai raginami pradėti ruoštis šildymo sezonui. Daugiametė statistika rodo, kad šiuo metų laiku visoje Lietuvoje išauga gaisrų gyvenamajame sektoriuje, kylančių dėl krosnių, židinių bei dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo taisyklių pažeidimų, skaičius.

Todėl specialistai primena, kad prieš šildymo sezoną būtina išvalyti suodžius iš dūmtraukių ir krosnių. Gaisrai kyla, kai krosnys perkaitinamos, kai prakuroms naudojami degalai bei kiti greitai užsiliepsnojantys skysčiai. Ypač pavojingi krosnių sienelėse atsiradę įtrūkimai ir plyšiai, nes pro juos gali išlėkti kibirkštys ir sukelti gaisrą. Taip pat patartina kūrenant židinį ar krosnį, nenaudoti šlapių malkų.

Viktorija: „Morališkai“
– Pasiruošiau galbūt labiau morališkai. Žinau, kad šildymo sezonas artėja, jog teks daug mokėti ir tiek. Nors iš tiesų, kai pasibaigia vasara, išlaidų padaugėja. Tuomet stengiuosi labiau pataupyti, mažiau lėšų skiriu pramogoms ir pan. Mes tiesiog esame priversti mokėti už šildymą, juk negyvensime šaltyje.  Džiugu, kad dabar dar labai didelio šalčio nėra. Jeigu namuose kažką veiki, lyg ir viskas gerai, bet tik atsisėdi, kojas nuleidi, tai šaltukas tikrai pasijaučia.

Gintarė: „Nepasiruošėme“
– Šildymo sezonui dar nepasiruošėme, bet laukiame. Dabar labai šalta, šiaip dar būtų galima gyventi, bet kai augini mažylį, šilumos labai reikia. Gintis nuo šalčio mums labiausiai padeda elektrinis radiatorius, šiltesni  rūbai. Tikrai būtų geriau, jeigu šildymą įjungtų kuo anksčiau.  

Rytis: „Ruošiamės“
– Žinoma, kad ruošiamės. Pasitikriname radiatorius, nuosavo namo šildymo sistemas, kaminus. Namuose kol kas dar pakankamai šilta, tačiau norėčiau, kad mano įstaigoje jau įjungtų šildymą. Kol kas apsiginti nuo šalčio padeda tik elektrinis radiatorius.

Vincas: „Palieku tai žmonai“
– Namuose esu ne šeimininkas, viskuo rūpinasi žmona. Tad kaip yra, taip gerai. Aš esu užsigrūdinęs, todėl man tikrai nesvarbu, kada įjungs šildymą, man nėra šalta. Be to, juk nuo mūsų nepriklauso, kada prasidės šildymo sezonas, niekas mūsų nuomonės apie tai neklausia, todėl dėl to nė kiek nesijaudinu.

Marytė: „Taupome pinigus“
– Stengiamės taupyti pinigus. Aišku, nemalonu, kai tenka išleisti daugiau pinigų, tačiau kiek reikės, tiek mokėsime. Žinau, kad egzistuoja ir kitos priemonės, kaip apsišildyti namus, tačiau, deja, tam neturime finansinių galimybių. Kol kas dar nėra labai šalta, todėl šilčiau apsirengiame ir viskas būna gerai.

Virginija: „Mes pasiruošę“
– Pas mus padaryti visi hidrauliniai atnaujinimai, sutvarkytas pasas bendrijoje, tai visos mano bendrijos pasiruošusios šildymo sezonui iki vienos. Namai renovuoti, todėl šiuo metu mums visai šilta, net langai per naktį būna atviri.

Lina: „Įsivedėme dujinį šildymą“
– Ne taip seniai įsivedėme dujinį šildymą. Pavasarį atlikome visus tvarkymus, todėl iš esmės šildymą galime paleisti bet kada. Jeigu lygintumėme su tuo, kiek pinigų išleisdavome anksčiau, gal dabar išeina šiek tiek pigiau, bet iš principo tai yra tikrai komfortiškiau, nes prieš tai šildėmės patys. Malkos, briketai ir t. t. – tai buvo baugus procesas, nes turi iš anksto pasiruošti, negali išvykti iš namų, o dabar su dujiniu šildymu yra kitaip. Plius dujų kaina mažėja tiems, kurie sunaudoja tam tikrą dujų kiekį.

Renata: „Pasirūpinome malkomis“
– Kadangi gyvenu nuosavame name, malkomis tenka rūpintis visus metus. Ar tai kainuoja labai brangiai, negaliu tiksliai pasakyti, nes tuo rūpinasi vyras. Nors realiai mums šilumos jau norisi, todėl jau kūrename krosnį. Manau, kad nuosavame name šildymo sezoną reikia pradėti kuo anksčiau, nes kaimynų nėra, jis greičiau „atvėsta“. Aišku, namą ir apsišildyti reikia, o tai irgi nemaža investicija.

Audrius: „Aš visada pasiruošęs“
– Aš visada pasiruošęs – nusiperki malkų ir šildaisi. Nors ne, juokauju, iš tiesų šildausi dujomis. Mano gyvenimo būdas toks, kad nėra kada malkų nešioti. Nors prisimenu, kai pats bute gyvenau, tai rudenį visada norėdavosi, kad namuose būtų šildoma, bet iš kitos pusės – spaudžia mokesčiai. Šiaip norėčiau, kad iki lapkričio mėnesio galėtume sau leisti pradėti šildytis ir gyventi šiek tiek šilčiau. Jaunas žmogus to šalčio galbūt nejaučia, bet mūsų tėvai tikrai šilumos nori.

Deividas: „Apie tai dar negalvoju“
– Apie šildymo sezoną dar negalvoju. Manau, kad dar nėra labai šalta, oro temperatūra pakankamai normali, todėl dar galima kentėti. Didesnių sąskaitų už šildymą taip pat nesibaiminu, juk vis tiek nieko nepakeisime. Nesvarbu ar sąskaitos bus didesnės, ar mažesnės, už jas vis tiek reikės mokėti. Tačiau iš tiesų geriausia būna vasarą, kai už šildymą nereikia mokėti.

Virginija: „Laukiu kada įjungs šildymą“
– Manau, kad pinigų apmokėti sąskaitoms kaip nors užteks, tik gaila, kad niekas neskuba jungti to šildymo. Pas mane labai šalta. Galbūt namuose dar nėra šalčiau negu lauke, bet mano langai yra į šiaurės vakarų pusę, o saulytė nepadeda nė kiek. Todėl šildausi elektra, įsijungiu orkaitę, nes daugiau nėra jokios kitos išeities.

Bronius: „Pasiruošiau jau seniai“
– Šildymo sezonui jau pasiruošiau, malkų prisivežiau, todėl dabar dėl to nesuku sau galvos. Šiauliečiai, lyginant su vilniečiais, už šildymą moka gana nedaug, todėl dėl didesnių išlaidų nesibaiminu. Apskritai, kol kas man dar nėra šalta, mes, seni žemaičiai, buvę kolūkiečiai, puikiai adaptavomės, todėl bėdos nematome.

Į viršų