26-erių metų Arsen Abraaman (pirmas iš kairės), 28-erių metų Irmantas Girnius (antras iš kairės), 32-ejų metų Tomas Naprušis-Slavinskas (dešinėje)  taip pat pripažinti kaltais. 
Vaido SIMANAUSKO nuotr.
 
Asta VOLKOVAITĖ

Pirmadienį keliasdešimt tūkstančių litų pelno susižėrusiems telefoniniams sukčiams teks nukentėjusiesiems grąžinti ne tik išviliotus pinigus. Šiaulių miesto apylinkės teismo nuosprendžiu keturi iš 6 šiauliečius mulkinusių šiauliečių buvo pasiųsti už grotų. 

Dirbo iš belangės

Nuo telefoninių sukčių 2008-aisiais vos per kelis mėnesius nukentėjo ne vienas šiaulietis. Nusikaltėliai savo aukomis dažniausiai pasirinkdavo vyresnio amžiaus žmones. Paskambinę jiems laidiniu telefonu pranešdavo apie į eismo įvykį ar į kitą incidentą patekusį sūnų, anūką ar kitą giminaitį ir pasakydavo, kad jiems gydyti, nuostoliams atlyginti ar baudžiamajai atsakomybei išvengti reikia pinigų. Kai kurios namuose pinigų neturėjusios moterys net važiuodavo iki bankomato pasiimti santaupų.

Vieną iš telefoninių sukčių – Nerijų Radavičių policijos pareigūnai sulaikė 2008-ųjų kovo 31-ąją Tilžės gatvėje, kai pas čia gyvenančią moterį jis užsuko paimti 2 tūkstančių litų. Tądien sulaikytas ir kitas sukčiautojų grupės narys - šiaulietis Edminas Varneckas. Po poros mėnesių į kriminalistų rankas įkliuvo ir šiaulietė Olga Chodunova, atėjusi paimti pinigų iš dar vienos aukos. 

Ne visus pavyko apgauti

Šiaulių policijos pareigūnams pričiupus sukčių talkininkus vėliau nustatyti ir apgavysčių organizatoriai: Irmantas Girnius ir Tomas Naprušis-Slavinskas, turimais mobiliojo ryšio telefonais dirbę kalėdami Kybartų pataisos namuose. Jų nurodymus kur ir kada nuvykti vykdydavo laisvėje buvę talkininkai. Nustatyta, kad su jais kartu dirbo ir Arsen Abraaman, Valdemaras Navickas bei Vitalijus Šiurna.

Per apie metus trukusį tyrimą pareigūnai nustatė, kad organizuota grupė iš šiauliečių pasisavino keliasdešimt tūkstančių litų, dar ne vieną žmogų kėsintasi apgauti, tačiau jiems tai nepavyko, nes šie juos perprato.

Nuo laisvės apribojimo – iki grotų

Šiaulių miesto apylinkės teismas visus teisiamuosius pripažino kaltais. Nors pritrūkus įrodymų dėl kelių epizodų išteisinti visi kaltinamieji, jiems dar teko atsakyti už 18 epizodų. Kaip teisiamųjų kaltę sunkinanti aplinkybė įvardijama tai, kad nusikalsta grupėje. 

A. Abraamian skirta 5 metų ir 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Ją subendrinus su dar neatlikta bausme, vaikinas turės kalėti septynerius metus. I. Girnius, kaip ir O. Chodunova, sėdo 5 metams ir 6 mėnesiams. Praeityje jau šešis kartus teistas T. Naprušis-Slavinskas kalės 7 metus (tai galutinė teismo bausmė). 23-ejų metų V. Šiurna belangėn pasiųstas pusantrų metų. V. Navickui pavyko išvengti laisvės atėmimo bausmės – jo laisvė apribotai pusantrui metų. Teismas jam skyrė ir keletą baudžiamojo poveikio priemonių: jaunuolis įpareigotas nuo 22 valandos iki 6 valandos ryto būti namuose, per tam tikrą laiką registruotis darbo biržoje arba pradėti mokytis.

Dar dviem teks atsakyti vėliau

„Nusikalstamas veikas jie darė labai ciniškai - pranešdami žmonėms apie nelaimes, mirtis, sužalojimus, pagyvenusiems žmonėms sukeldami išgąstį arba emocinį šoką”, - apie tai, į ką atsižvelgta skiriant griežtas bausmes, kalba Šiaulių apygardos teismo pirmininko padėjėjas ryšiams su visuomene Vytautas Jončas.

N. Radavičiui ir E. Varneckui bausmės nepaskelbtos – jų atžvilgiu baudžiamoji byla išskirta į atskirą. N. Radavičius Šiaulių miesto apylinkės teismui pateikė dokumentus, įrodančius, kad jis šiuo metu dirba Ispanijoje, o E. Varneckas į teismą negalėjo atvykti dėl ligos.

Nukentėjusiesiems iš nuteistųjų pavyko prisiteisti apie 20 tūkstančių litų. Kai kurių šiauliečių civiliniai ieškiniai dėl turtinės žalos atlyginimo liko nenagrinėti.


Į viršų